Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sinds de aanslag in Madrid voelde men zich in de eerste dagen erna in Nederland erg onveilig. Programmamakers doken de straat op om mensen aan de tand te voelen met vragen als ‘waar let u op na de aanslag in Madrid?’. Antwoorden als ‘ik kijk om mij heen of ik iets verdachts zie’. Op de vraag ‘wat vindt u dan verdacht?’ konden velen geen antwoord geven. Ook de Nederlandse overheid komt niet verder dan de oproep tot waakzaamheid.

Op de site van de AIVD is te lezen dat ‘het internationale terrorisme van radicaal-islamitische signatuur hoog op de agenda van de AIVD staat.’ of zoals zij het verder noemen: de zogenaamde aandachtsgebieden. Interessant dat wel, maar helaas wordt er geen letter verspild aan instructies waar op te letten of hoe om te gaan met ‘verdachte zaken’ in het kader van het zo gevreesde terrorisme.
Maar als onze vrienden van de AIVD nu even de moeite nemen te kijken op de site van de Britse Inlichtingendienst, hoeven ze in ieder geval dat wiel niet opnieuw uit te vinden. Ik verwijs ze dan graag even naar ‘The Threat’ (De Dreiging) en ‘What you can do’ (Wat u kunt doen), zowel ‘at home’ (thuis) als ‘at work’ (op het werk) als tijdens ’travelling’ (het reizen).

Vraag is alleen of de Nederlandse bevolking er op deze wijze behoefte aan heeft. Volgens Ayaan & Amadeus gisteravond in Nova onderschat de regering hoe ernstig de situatie is en moet er snel, heel snel actie worden ondernomen.

0

Reacties (5)

#1 Grobbo

In de eerste dagen na Madrid stonden in de Metro ook allerlei ingezonden brieven over mensen die vonden dat ´die man van Noord-Afrikaanse komaf zat te lachen toen hij het artikel over Madrid las. Ik ben bang dat ze het hier ook gaan doen`

De doorsnee burger heeft dus inderdaad geen idee.

Persoonlijk denk ik dat Balkenende en co. eens wat uitgesprokener moeten zijn waar het dit soort zaken betreft, want uit die tv interviews bleek idd dat geen mens weet waar ze op moeten letten. Doe voor een keer eens duidelijk ipv ‘het kan natuurlijk niet zo zijn dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid volledig bij de overheid ligt. De burger kán en móet ook structureel een stuk initiatief dragen’

Iets van deze strekking hoorde ik deze week, en het schoot even door me heen: Hebben we die taak niet uitbesteed aan de overheid?

  • Volgende discussie
#2 Carlos

At home – Trust your instincts; if you feel something is wrong, ring the police.

Dit deed me gelijk denken aan dat verhaal dat er nog steeds hele volkstammen zijn die 112 bellen als hun TV kapot is (dit gebeurt echt!).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mark

Inderdaad die vaagheid, die doet mij te Orwelliaans aan. Zo’n onbekende vijand waar je altijd in staat van oorlog mee verkeert. Helemaal omdat Bush c.s. die angst gecultiveerd hebben en geperverteerd door bv. hun Patriot Acts en die terrorist alert van hun Homeland Security dept.

Qua Ayaan en Amadeus (lol): Hirsi Ali kreeg van mij immer het voordeel van de twijfel, maar in combinatie met Amadeus zo hetzerig opereren en daarmee lijken bij te dragen aan (althans niet duidelijk onderscheiden tussen) dat het moslimvraagstuk binnen NEderland volkomen gelijk gesteld wordt aan de terrorismeperikelen is natuurlijk Bushachtig kwalijk en bijkans misdadig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 caprio

Misschien is de AIVD ervan op de hoogte dat Sargasso er al eens aandacht aan heeft besteed, en gaat ze ervan uit dat elke nieuwe inventie overbodig is, niet zo’n gekke gedachte natuurlijk.

Ik herinner me opeens die scene waarin Daan en Willem het Binnenhof bestormen, ik kan slechts een jaar of 8 zijn geweest, het was het keerpunt in mijn politieke denken, het radicaliseerde mij instant.

Je moet als burger vooral alert zijn op mannen in camouflage legerpakken, met een zwarte bivakmuts met een groene band en witte caligrafische teksten erop, met Kalashnikovs, die iets onbegrijpelijks brullen met zijn allen. Als jullie die zien, en je voelt je ongemakkelijk dan moet je de politie bellen. Natuurlijk ook als er iemand door het rood licht rijdt, regels zijn regels, tenslotte, en terrorisme begint met kutmarokkanen die door het rood rijden.Ik roep op om een zero-tolerance beleid dat korte metten moet maken met de kiemen van terreur in de Nederlandse, hardwerkende samenleving.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 NoName

Angst is dan misschien een slechte raadgever, maar het is wel een uitermate geschikte manier om een land/volk te controleren.
(lees besturen)

  • Vorige discussie