Meest nutteloze EU-instellingen: stem nu!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Vlag EU (Foto: Flickr/opendemocracy)

De afgelopen weken dook GeenCommentaar diep in krochten van de Brusselse beleidsmachine en zocht voor u de vijf meest nutteloze EU-instellingen uit. Immers, bijna elke politicus heeft de mond vol van minder bureaucratie, minder regels en minder geldverspilling als het om Europa gaat, maar een concreet voorstel hoor je ze zelden maken.

Om dat te veranderen heeft u het nu voor het zeggen! Stem op de Europese instelling die u het meest nutteloos acht. De instelling met de meeste stemmen wint de officiele “GeenCommentaar meest nutteloze EU-instelling prijs” en als beloning zullen we alle 27 Nederlandse Europarlementariers aanschrijven over de uitslag met de vraag of een voorstel om de betreffende instelling op te heffen niet op zijn plaats is.

Hier nog eenmaal de genomineerden:
1. Het Europees Bureau voor Grondrechten.
Motivatie: een Europese waakhond voor mensenrechten bestaat al, de Raad van Europa, en dit nieuwe bureau zou het werk van dat orgaan wel eens kunnen bemoeilijken.

2. Het Europees Voedsel en Veterinair Bureau.
Motivatie: een bureau dat veel te weinig ambtenaren heeft om haar werk goed te doen, maar wiens aanwezigheid nationale overheden beperkt haar werk goed te doen.

3. De Commissie Visserij van het Europees Parlement.
Motivatie: een commissie vol belangenbehartigers van de visindustrie die vergaderen over zaken waar ze niets over te zeggen hebben.

4. Europees Commissaris voor meertaligheid Leonard Oban.
Motivatie: Eurocommissaris met een genant kleine portefeuille.

5. Het Europees Comité van de Regio’s.
Motivatie: vertegenwoordigend orgaan dat niet gekozen wordt, volstrekt onbekend is, geen macht heeft en door alle andere Europese instellingen wordt genegeerd.

Geef uw motivatie in de comments. U kunt stemmen tot donderdag acht mei.

Reacties (10)

#1 Obscura

Prachtige serie, Eurocraat, over deze instellingen.
Ik heb gestemd voor het “Europees Comite van de regio’s”.
Overigens hebben we naast de Europese Unie ook nog de Raad van Europa en tal van andere dwarsverbanden. Naja, het levert in ieder geval werkgelegenheid op, zullen we maar zeggen, en dus koopkracht en dat is weer goed voor onze economie. Slik.

 • Volgende discussie
#2 Branko Collin

Ik zou graag op het Europees Parlement stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Obscura

@2 Lees de serie en zie in dat het nog erger kan. Het Europees Parlement is tenminste nog gekozen en heeft enig zeggenschap in Europa.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Eurocraat

@Obscura: dank.Je hebt gelijk, de Raad van Europa heb ik ook kortstondig genoemd in het item over het mensenrechteninstituut. Ik heb overigens zelf hetzelfde gestemd als jij.

@2: op het Europees Parlement valt een hoop kritiek te leveren, maar het doet ook zeker nuttige dingen, en komt daarom wat mij betreft niet in aanmerking voor de “meest nutteloze EU-instellingen-prijs”

Kijk, de “meest bureaucratische EU-instelling-prijs”, dat is een ander verhaal. Maar die serie is voor een andere keer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Branko Collin

Het Europees Parlement is tenminste nog gekozen en heeft enig zeggenschap in Europa.

LOL

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Ippekrites

Ze komen allemaal huiveringwekkend nutteloos op mij over, maar voor meertaligheid, regio’s en grondrechten geldt toch dat de veelkleurigheid van Europa al waarborg genoeg zou moeten zijn. Regio’s lijken mij het ergst omdat ze nog weer een laag tussenvoegen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jarborien

ik heb gestemd op de nutteloosheid van meer talen in het europese parlement,kost ook kapitalen met geld,want ze moeten vertalers nemen,die moeten natuurlijk ook betaald worden,want zou het lekker zijn,mijn droom komt dan toch uit,als we een taal aan houden,b.v.Esperanto,dan kunnen we dat geld besteden aan niet nutteloze dingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 pedro

Welk van deze nutteloze commissies behartigt de landbouwsubsidies, waarmee we volkomen onterecht onze eigen landbouwsector beschermen tegen importen?

PS: ad1. De Raad van Europa is een volslagen ander instituut dan de EU. Er zitten heel veel landen in, die niet in de EU zitten. Als je enige verdere zeggenschap over het mensenrechtenbeleid en de bewaking daarvan wil hebben, zou je moeten pleiten voor afschaffing van de mesnenrechtencommissie van de Raad van Europa, niet die van de EU.

ad5: die wil ik juist wel behouden. Al is het dan ook niet meer dan een doekje voor het bloeden. Willen we ons als Europa (en als mensheid) verder ontwikkelen, dan zullen we van het idee van de natiestaten af moeten en zullen we naar regionalisering toe moeten werken. En dan is dit toch maar een van de weinige plekken, waar, ondanks het totale gebrek aan macht en het totale negeren, tenminste enige lange termijn visie uit spreekt, die verder gaat dan het minutieus vastleggen van de rechten en plichten van de bedrijven en dat bedrijvelijk wetboek daarna tot grondwet te bombarderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Waanzin

Visserij/ Voedsel & Veterinair houden zich nog bezig met belangrijke portefeuilles en hebben een beetje macht. Meertaligheid: niemand heeft er last van maar het kan ook geen kwaad als dat gestimuleerd wordt. Het bureau voor grondrechten zegde me niks dus dat illustreert het wel enigszins. Maar grondrechten zijn ergens nog wel zinvol, en dat kan ik van regios niet zeggen. Weg ermee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joost

@9: De bijbehorende artikelen gelezen?

 • Vorige discussie