Maximale woonruimte

kuubje meer of minder ?In Nederland moeten woningen aan nogal wat regels voldoen, zo schijnt er ook een maximale grootte te bestaan. Een woonhuis mag -afhankelijk van de gemeente- niet groter dan een bepaald aantal kubieke meters zijn. Dit merkte ook Marktplaats miljonair Bob Crébas die in de Noordoostpolder een broccolischuur verbouwde. Volgens de gemeente Noordoostpolder heeft Crébas geen toestemming gekregen voor het verbouwen van de schuur. Het gebouw is te groot voor een woonhuis: de maximaal toegestane inhoudsmaat is 1200 kuub. Bewoning is dan ook niet toegestaan, oordeelt de gemeente (WebWereld via: Esc). Tegelijkertijd loopt in het Zuiden van het land een andere miljonair ook tegen beperkende bouwregeltjes aan. De ondernemer Jansen -sponsor van veel evenementen in Nuenen- bouwt te groot voor lokale maatstaven: een huis van maar liefst 1400 m3 i.p.v. de toegestane 600m3. De rel rondom Jansen’s bouwput lijkt inzet van de gemeenteraadsverkiezingen in Nuenen te worden. Er zijn nu in Nuenen slechts 3 geloofwaardige partijen overgebleven, de Combinatie, VVD en CDA. Deze partijen wilden niet instemmen met deze vorm van rechtsongelijkheid.De andere partijen, W70, PvdA, D66, Nuenens Belang, kozen de weg van de minste weerstand en willen de heer Jansen zijn zin geven: 1400m3 (DigitaleStadEindhoven)

haaiDe Herman Heinsbox staat vandaag op de brink in Nuenen en vraagt: Moet Nederland deze hardwerkende miljonairs nu niet gewoon de ruimte geven? Of dienen ook zij zich te conformeren aan deze kutregels?

 1. 1

  Conformeren is voor mietjes. Nederland is toch al vol. Ik stel voor om zelfverdiende miljonairs onbeperkt de ruimte te geven. De oud geld miljonairs die er niet voor werkten moeten met 900m3 maar genoegen nemen. Want verschil moet er blijven.
  (Is dat iets voor mijn lokale VVD? Nu lokken ze stemmen met de slogan “Veel moet gauw anders!”)

 2. 2

  Ik denk dat er deels sprake is van jaloezie. Wie wil nu niet zo’n klein kasteel? Ik wel, als ik vanuit mijn kleine woning waar ik erg gelukkig ben ga wil ik er wel iets echts voor terug. Als de heer Jansen netjes zijn belastingen betaald, zijn geld op legale wijze verdiend en geen andere wetten overtreedt, dan zie ik niet zo’n probleem. Juist VVD en CDA staan toch voor de liberale macht van het grootkapitaal?

 3. 6

  Ach ja, hardwerkende miljonairs hebben ook echt geen tijd om al die bouwregeltjes door te spitten. Laten we die verordeningen maar enkel in stand houden voor de gezapige midden- en onderklasse, doen die ook eens wat nuttigs.

 4. 7

  Het Amerikaanse leger treedt overigens hard op als je je niet houdt aan de maximale woningruimte…
  [img]http://www.riley.army.mil/_iv2/design/images/dbimage.asp?id=474-2005-02-23-39199-66[/img]
  de paleizen waren juist zo mooi…

 5. 14

  @Fjord…zekers zijn er minimummaten

  En natuurlijk moeten zij zich houden aan de kutregels. In het geval van Nuenen praat je over het bestemmingsplan buitengebied ofwel hoe probeer je de openheid van landschap nog enigszins te garanderen en een ongebreidelde groei tegen te gaan. Ik heb het echt met stijgende verbazing zitten lezen…wat een incompetentie daar..

 6. 15

  Au fond is het moeilijk hierover een uitspraak te doen zonder te weten wat de totale procedure is en de totale wetgeving of het totale beleid.

  De hamvraag, steeds weer, is : wat is het doel, en wat zijn de middelen.

  Een goede ruimtelijke ordening lijkt mij het doel. Wat wil je met je ruimte, wat wil je met je landschap, wat wil je met je mobiliteit, milieu, enz. Wat met nieuwbouw, en wat met omvormingen of aanpassingen ? Want voor je het weet heb je Belgische soep in je vlakke land ;-)

  Je kunt je de vraag stellen of de omvorming van een schuur tot een woning impact zal hebben op de omgeving, bv. qua verkeer, afval, enz. En of het een precedent schept, bv. doordat een landbouwzone zo de facto een woonzone wordt, met alle gevolgen van dien. Dat wordt sowieso onderzocht, vermoed ik.

  Maar het aantal kuub als maatstaf ? Of is het doel : vermijden dat de woningnood explodeert doordat er te veel ruimte wordt ingenomen door miljonairs ? Of : vermijden dat Nederland helemaal onder de zeespiegel zakt doordat miljonairs hun te grote huizen volproppen met te veel zware voorwerpen ?

  Mij komt een maximum aantal kuub als (cruciale) maatstaf nogal van de pot gerukt over. Zeker als je die kunt omzeilen met valse plafonds en geheime deuren. Zo creëer je Ceaucescu’s ;-)

  Hoe dan ook, een beetje miljonair steekt de grens over, toch ?

  Verbaasd-Belgische groet ;-)

 7. 19

  @Sigi16: Ik verbaas me ook altijd over die banken! Hier is het in de binnenstad verboden meer dan 5 verdiepingen hoog te bouwen, maar desondanks zijn in de afgelopen jaren zomaar in het centrum twee bankkantoren verrezen, waarvan er eentje ook nog eens totaal in de weg staat direct naast het station. Totale waanzin!

  @Verbal Jam11: Ik vind box wel grappig, aangezien het broek betekent in mijn dialect.

  Verder lijkt het me wel duidelijk: Meten met twee maten moet je niet aan beginnenen los daarvan hebben we al vodoende ruimteproblematiek in nederland. Kunnen we geen persoonlijke inhoudsquota stellen voor nederlanders? Maximaal 150m^3 per persoon lijkt me meer dan genoeg.