Het is tonijn die uit het wild wordt gevangen en voor de kusten van Italië/Libië/Spanje/Marokko in kooien wordt vetgemetst.
Het lullige is dat deze dieren gevangen worden nog vóórdat ze zich hebben kunnen voortplanten: hierdoor heeft de soort geen kans om zich te herstellen van de visvangst.
En wat betreft de vergelijking met varkens, ik ken (nog) geen beelden uit Europese slachterijen waarbij slachters lukraak hun geweer leegknallen op een krioelende groep varkens en waarbij andere slachters gewapend met dolken in de kooien springen om de dieren overhoop te steken. Zo bont maken zelfs de halal-slachters het niet.
..en oja de meeste tonijnsoorten staan op uitsterven (minor detail)
#5
HansR
@3 …ik ken (nog) geen beelden uit Europese slachterijen waarbij slachters lukraak hun geweer leegknallen… etc…
Eens
#6
Spuyt12
Goed, maar dan gaat het om de vraag wat erger is. Een leven lang als kistkalf en dan een pin in je hoofd, of dit.
Ik weet het niet.
#7
Kornuit
Ik geniet daarom altijd extralang als ik een blikkie tonijn naar binnen sla.
#8
Kornuit
Bah! Bij nader inzien eet ik voortaan alleen nog maar vissticks van cpt Iglo, dat was tenminste een geschikte kerel.
#9
SciInv
Denk maar niet dat er in jouw blikkie tonijn blauwvin van de mantaza zit. Die gaat rechtstreeks naar Tokyo. € 10.000 per stuk was het toch?
#10
Pancho Villa
Oke, het ziet er wat bloederig uit, maar het lot van de gemiddelde trawler-vis is volgens mij niet veel beter, alleen minder fotogeniek.
#11
mescaline
Ik ben even kwijt in welk zuidelijk Douwe Egberts-landenalbum met plakplaatjes uit het pak koffie het was, maar Piet Bakker had er hetzelfde verhaal over (paaiplaats dit keer), met dezelfde foto’s in 1957. Dus ja, ik wist dit al een tijdje.
Okee, maar het verschil met 1957 is dat je hier de allerlaatste tonijnen ziet.
#13
mescaline
Hier gebeurt alles 50 jaar later.
*heeft opeens zo’n idee: moet opeens naar bed*
#14
Cole
Mooi hoor, maar…
waar zijn de vrouwen? Die drukken zich weer, zoals gewoonlijk, en beperken zich tot het in de supermarkt uit het schap vissen van ongevaarlijke blikjes tonijn.
Trouwens… genieten die visjes geen bescherming onder een strenge Europese richtlijn of verordening?
…Nee die drukken zich natuurlijk ook weer.
#15
SciInv
@Mescaline, 11:
Ik wist wel dat het bestond, maar niet met schieten. Volgens mij is het oorspronkelijk met knuppels en haken.
Reacties (15)
Is dit anders dan een varkensslachterij?
Misschien in zoverre dat deze beesten tot het moment van vangen een normaal leven hebben gehad.
Het is tonijn die uit het wild wordt gevangen en voor de kusten van Italië/Libië/Spanje/Marokko in kooien wordt vetgemetst.
Het lullige is dat deze dieren gevangen worden nog vóórdat ze zich hebben kunnen voortplanten: hierdoor heeft de soort geen kans om zich te herstellen van de visvangst.
En wat betreft de vergelijking met varkens, ik ken (nog) geen beelden uit Europese slachterijen waarbij slachters lukraak hun geweer leegknallen op een krioelende groep varkens en waarbij andere slachters gewapend met dolken in de kooien springen om de dieren overhoop te steken. Zo bont maken zelfs de halal-slachters het niet.
..en oja de meeste tonijnsoorten staan op uitsterven (minor detail)
@3
…ik ken (nog) geen beelden uit Europese slachterijen waarbij slachters lukraak hun geweer leegknallen… etc…
Eens
Goed, maar dan gaat het om de vraag wat erger is. Een leven lang als kistkalf en dan een pin in je hoofd, of dit.
Ik weet het niet.
Ik geniet daarom altijd extralang als ik een blikkie tonijn naar binnen sla.
Bah! Bij nader inzien eet ik voortaan alleen nog maar vissticks van cpt Iglo, dat was tenminste een geschikte kerel.
Denk maar niet dat er in jouw blikkie tonijn blauwvin van de mantaza zit. Die gaat rechtstreeks naar Tokyo. € 10.000 per stuk was het toch?
Oke, het ziet er wat bloederig uit, maar het lot van de gemiddelde trawler-vis is volgens mij niet veel beter, alleen minder fotogeniek.
Ik ben even kwijt in welk zuidelijk Douwe Egberts-landenalbum met plakplaatjes uit het pak koffie het was, maar Piet Bakker had er hetzelfde verhaal over (paaiplaats dit keer), met dezelfde foto’s in 1957. Dus ja, ik wist dit al een tijdje.
Okee, maar het verschil met 1957 is dat je hier de allerlaatste tonijnen ziet.
Hier gebeurt alles 50 jaar later.
*heeft opeens zo’n idee: moet opeens naar bed*
Mooi hoor, maar…
waar zijn de vrouwen? Die drukken zich weer, zoals gewoonlijk, en beperken zich tot het in de supermarkt uit het schap vissen van ongevaarlijke blikjes tonijn.
Trouwens… genieten die visjes geen bescherming onder een strenge Europese richtlijn of verordening?
…Nee die drukken zich natuurlijk ook weer.
@Mescaline, 11:
Ik wist wel dat het bestond, maar niet met schieten. Volgens mij is het oorspronkelijk met knuppels en haken.
@Cole, 14:
Hebben ze geprobeerd, is niet gelukt. Bedenk dit: ”The largest driver of that demand is the sushi and sashimi market in Japan, which prizes the tunas’ belly meat. There, a single large adult bluefin tuna can sell for US$50 000 or more” en je ziet het probleem.
Ze gaan het nu weer proberen met de Europese aal.