Maïs helpt John Splinter door de winter

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Grain elevator in Montana Hoe natuurrampen en een stijgende olieprijs tot innovatie leiden, dat zou je kunnen concluderen uit de samenloop van omstandigheden die de landbouwstaten in de VS treffen. Doordat in een overwegend hete zomer de regens van de verschillende orkanen precies op het juiste moment kwamen is er een recordoogst aan bonen en maïs in de Mid West. Maar diezelfde orkanen hebben ook de infrastructuur van de Zuidelijker gelegen kusthavens vernield zodat er nu een overschot ontstaat dat niet kan worden afgevoerd. (Grain elevators overflowing – Pantagraph)

Tegelijkertijd dwingt de hoge olieprijs -mede opgestuwd door de orkaanschade aan raffinaderijen- Amerikaanse boeren opzoek te gaan naar alternatieve energiebronnen om hun huizen te verwarmen tijdens de barre Amerikaanse winter. Maïs-kachels (extra techlink) worden steeds populairder in rurale gebieden van Amerika: Corn stove sales fueled by high heating costs (DesMoines). En laat er nu juist een overschot aan maïs en bonen zijn dat linea recta de kachel in geschoven kan worden ?!
Alles sal reg kom and God bless America ! Amen.

Reacties (12)

#1 Pelayo

Dat zei ik toch de hele tijd. Niks komkommertijd: Bonentijd!

  • Volgende discussie
#2 HansR

Dit is uiterst dubieus. Pennstate zegt:

Contemporary agricultural systems can produce sufficient quality and quantity of food for the world’s population, with additional resources available so that agricultural products can be used as fuel, pharmaceuticals, and chemical feedstocks.

. Kan iemand mij uitleggen hoe het met alle locale voedseltekorten zit? Voorlopig lijdt iets van de helft van de wereldbevolking honger.

Daarnaast is het onduidelijk in hoeverre de energie die benodigd is om de maïs te telen en te oogsten (in de kachel te krijgen) opweegt tegen de energie die de maïs oplevert. Dit is trouwens onduidelijk voor alle bio-energie. Het uitgangspunt is blijkbaar dat de prijs als terugkoppelingsmechanisme voldoende moet werken. M.a.w. de energiekosten en de energieopbrengst moeten via de prijs duidelijk maken of het rendabel is. De vertraging in de terugkoppeling wordt hierbij blijkbaar niet meegenomen als een beslissingsfactor.

Hoe geld functioneert als sturingsmechanisme is echter volstrekt onduidelijk:

Het werk waarvoor ik de Nobelprijs heb ontvangen was deel van een poging te begrijpen hoe veranderingen in de uitvoering van de monetaire politiek inflatie, werkgelegenheid en productie kunnen beïnvloeden. Zo veel aandacht is aan deze vraag gegeven en zo veel gegevens zijn aanwezig, dat je redelijkerwijs zou mogen verwachten dat het probleem al tijden geleden opgelost zou zijn. Maar dat is niet het geval: het was niet opgelost in de zeventiger jaren toen ik er aan begon te werken en zelfs nu is er geen begin van een afdoende antwoord op de vraag

(Lucas, Nobelprijs 1995)

Om kort te gaan: ik heb mijn twijfels over dit soort energie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Mooi he, het kapitalisme. Gelukkig kunnen de twijfels van HansR de boeren niet van hun warmte beroven. Het nobelprijswinnaarcitaat lijkt mij zo specifiek dat het niets afdoet aan de open deur constatering dat het met de hoge olieprijs gaat lonen om op energiegebied te innoveren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Honger is een politiek probleem, niet technologisch, er wordt momenteel al voldoende voedsel geproduceerd om alle monden afdoende te voeden.

En ook al beaam ik het belang van de terugkoppelingsmechanismen van HansR is het wel een feit dat je het warm krijgt van maïs verbranden. Dat die maïs in eerste instantie voor wat anders was geteeld en dat ook dat brandstof heeft gekost doet daar niets aan af.

Nog even een feitje om het feitje:
het vangen van 1 kilo vis kost vier liter aardolie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 HansR

@Mark
Proleem is, dat het verbranden van gedroogde mais (bioenergie in het algemeen) geen innovatie is. Het is geen oplossing. Je kunt zo weer bomen gaan kappen om te branden en zeggen dat het innoverend werk is. Kun je ook nog subsidie krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

HansR, de archaïsche olie-economie achter ons laten en overstappen op hernieuwbare energiebronnen noem ik wel innovatie. Maar ik deel je zorg om de bossen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Nou ach, maak van “innovatie”, maar “innovatie streepje transitie”,
vind ik ook best…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Caprio

Net nu blijkt dat de opwarming van de aarde rond het jaar nul wel eens veroorzaakt zou kunnen zijn door het stoken van biomassa, voor het vrijmaken van landbouw areaal. Da’s lekker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

Ja dat heb je ook nog Caprio. Al zijn ze er nog niet uit wat nou wat in gang zette destijds? Een soort kip of het ei verhaal. Waarschijnlijk warmde het klimaat al op en konden daardoor grote stukken land makkelijker affikken omdat ze toch al droger waren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Thomaz

Schep mais de kachel in,
lading popcorn de huiskamer in ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Siquo

Maislandbouw in de VS is behoorlijk extensieve landbouw (weinig toegevoegde voedingsstoffen en pesticiden), ik denk dat de energie-opbrengst ten opzichte van wat er in gaat zitten gigantisch is.

De toekomst: GM BrandMais! Alleen oppassen dat dan niet de hele midwest in de fik komt te staan.

Alhoewel, on second thought… ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Caprio

@Carlos: precies als met de huidige opwarming dus? Al met al, wordt het voor de Amerikaan niet makkelijker om te kiezen wat je nu wel en niet in je SUV mag gooien op die manier.

  • Vorige discussie