Mag het even stil zijn a.u.b.?

Quote van de Dag, logoHoe rustig kan je als kleinkind van een Auschwitz-overlevende naast Martin Bosma op de Dam staan (…)”

Mei Li Vos in een opiniestukje op Trouw, waarin ze betoogd dat PVV’ers niet bij de Dodenherdenking zouden moeten zijn. Natuurlijk reageert Wilders en kondigt aan de PVV met trots te representeren op de Dam.

De Dodenherdenking is met zware veiligheidsmaatregelen omgeven. Kunnen die niet uitgebreid worden, zodat iedereen niet alleen de obligate 2 minuten stilte in acht neemt, maar in de aanloop daartoe ook de propaganda stil legt, uit respect voor de oorlogsslachtoffers?

 1. 1

  “De PVV schreef in haar verkiezingsprogramma dat we op 4 mei de ‘slachtoffers van het (nationaal-)socialisme herdenken'”

  Dat klopt, en precies daarom moet Wilders ophouden met zeiken als iemand hem en de PVV vergelijkt met het Nazi-duitsland.

 2. 2

  Het lijkt me juist goed dat vlak voor 4 mei gerefereerd wordt aan het programmapunt van de PVV (bij mijn weten de enige partij die 4 mei specifiek in haar programma had staan) over 4 mei. Daar kan de PVV het toch niet mee oneens zijn?

 3. 3

  Wat mij betreft komen er ook Kamervragen of de VVD en het CDA dit PVV-standpunt onderschrijven en er dus geen probleem mee hebben naast iemand te staan die op 4 mei alleen de slachtoffers van het socialisme herdenkt. Herinner ze er maar aan met wie ze zaken doen.

 4. 4

  Ach, die domme pogingen het nationaal-socialisme en het socialisme op een hoop te gooien kunnen gemakkelijk gepareerd worden door dat soort dombo´s met de teksten van de vroegere nationaal-socialistische liedjes te confronteren.

  Bijvoorbeeld:
  Wij strijden tegen ’t marxisme,
  Roodfront – Liberalisme

  of
  De bolsjewiek,
  De bonzenkliek,
  Zij krijgen Dietschland niet!

  Opvallend ook, hoe vaak dat soort groepen het toentertijd ook al over vrijheid hadden….

 5. 5

  @bismarck: … en kamervragen aan de minster president: Wil hij nog wel dodenherdenking gedenken met iemand die de schuld van de holocaust in de schoenen van de socialisten probeert te schuiven?

 6. 6

  Mei Li Vos heeft helemaal gelijk. Laat de PVV wegblijven bij iedere dodenherdenking. Respectloos volk. Auschwitz, Buchenwald, Dachau zijn niet door socialisten gebouwd, maar ze zijn er wel omgekomen.

 7. 7

  Zullen we nou gewoon iedereen toe blijven laten bij de dodenherdenking, dat lijkt me wel zo handig. Wie iemand ook de schuld geeft, de herinnering moet ervoor zorgen dat het nooit meer gebeurt, welke ideologie je ook de schuld schuld en hoe je ook iemand labelt. Bovenstaande reacties zijn, vind ik, dan ook net zo sneu als die in het PVV partijprogram. Je moet dodenherdenking niet misbruiken voor politiek gewin. Het is zaak dat zoveel mogelijk mensen de slachtoffers herdenken en inzien waartoe extreme polarisatie toe kan leiden.

 8. 8

  “Je moet dodenherdenking niet misbruiken voor politiek gewin”

  Dat aan de kaak stellen is net zo sneu als het bedrijven? Dan is jouw reactie wederom net zo sneu als alle erboven. Ik daarentegen vind het juist prima dat iedereen met de neus op de feiten wordt gedrukt, namelijk dat de PVV de dodenherdenking wil omdopen tot een socialistenverketterfeestje.

 9. 9

  @7 Heb je ook wel gelijk in. Je kunt overigens moeilijk in de hoofden van de mensen gaan kijken. Wat ze doen is de witte-boorden-variant van het voetballen met rouwkransen, waar iedereen zo met afschuw over spreekt. Als ze achter hun PVV-vlag aan komen lopen, met hun arm omhoog langs hun leider voor hij zich aansluit bij de andere tweedekamerleden, mag er toch wel wat gejoel uit het publiek te horen zijn?

 10. 10

  De meningverbieders en mensenuitsluiters Danen & Rabbae & Co hebben er een aanhanger bij: Mei Li Vos. Niet verwacht, toch gekomen.

 11. 12

  inzien waartoe extreme polarisatie toe kan leiden

  Hoe gaat het toelaten van de partij, die het meest polariseert in het parlement, en die zelfs de dodenherdenking in het partijprogramma polariseert, daar aan bij dragen?

  Aan de andere kant vraag ik me af, of radicale moslims op dezelfde gronden ook toegelaten moeten worden.

  Verder mag van mij iedereen de doden herdenken, maar dan svp op persoonlijke titel en niet als vertegenwoordiger van een politieke partij. Iemand die er bij gaat staan om de eigen partij te representeren, misbruikt de herdenking voor politiek gewin.

 12. 13

  @12.

  Bij dodenherdenking staat het thema: ‘dat nooit meer’ redelijk centraal, naast wat andere onderwerpen. Het lijkt me dan ook goed dat juist mensen die polariseren ook bij de dodenherdenking mogen blijven komen, zodat ze kunnen zien dat heel Nederland achter die boodschap staat. En wie weet, wellicht zorgt het wel voor wat zelfreflectie. Het is voor mij van belang dat deze nationale herinnering blijft bestaan, en dus dat discussies en/of opmerkingen van bijvoorbeeld mevr. Vos gebeuren na dodenherdenking zodat ze t niet aantasten.

 13. 14

  @9
  In dat geval mag je die mensen van mij voortaan verplicht op 4 mei laten melden bij de politie en pas op 5 mei weer vrijlaten. Een hitlergroet brengen bij de dodenherdenking, dan kan natuurlijk niet nee.

 14. 15

  @13: een nobel idee, en ik hoop ook, dat het tot zelfreflectie leidt, maar ik denk, dat de polariserende medemens daar geen boodschap aan heeft. Zeker niet, als die mens al aangeeft er gaat staan om zijn eigen partij te vertegenwoordigen, terwijl alle anderen de doden herdenken.

  En dan te bedenken, dat de PVV zelf 2 jaar geleden nog moord en brand schreeuwde, toen Marokkaanse vertegenwoordigers de Marokkaanse slachtoffers van WOII wilden herdenken bij de dodenherdenking. Wie zelf anderen van de dodenherdenking wil weren, moet natuurlijk niet raar opkijken, als die bal terug wordt gekaatst.

  Mw Vos natuurlijk ook heel politiek correct haar mond kunnen houden. Dat had wel beter bij de Nederlandse tradities en gewoontes gepast.