Luie noordelingen

DATA - Wie zijn de luie donders van Europa? 

Als het op aantal vakanties aankomt, niet de Zuid-Europeanen. Uit de laatste cijfers van Eurostat blijkt dat de vlijtige Scandinavische bovenburen in 2011 kampioen vakantiehouden waren. Finnen gaan ruim zes keer per jaar weg. Denen, Zweden en Noren zitten daar net onder. Frankrijk is inderdaad het land van het goede leven. En die Calvinistische Duitsers doen het ook niet zo slecht met bijna 3 vakanties per per persoon per jaar.

Nederlanders zijn maar zielige stakkers vergeleken met veel andere Europeanen. We zitten met 1,82 vakanties per persoon onder het Europese gemiddelde van 2,03 (zie grafiek). Spanjaarden hebben weinig te  klagen, maar Italianen en Portugezen – en dat vond ik wel een verrassing, gaan minder op vakantie dan Nederlanders. De cijfers voor Griekenland zijn niet bekend.

Ik ben wel benieuwd naar de verklaring voor deze toch vrij grote verschillen. Rijkdom heeft er deels mee te maken, zie de Scandinavische landen. Maar landen als Tjechië en Slovenië scoren vrij hoog, terwijl België, Nederland en Engeland dus vrij laag scoren.

Download hier de data.

Foto flickr cc Esther**

Reacties (21)

#1 Bismarck

Hoe doe je dat, 7 keer per jaar op vakantie? Of worden weekend tripjes ook meegeteld? Scandinaviërs namen nogal eens de veerboot naar Denemarken vanwege belastingvrije drank…

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Nogal wiedes, die Zuid Europeanen WONEN al in een vakantieland. Die hoeven nergens naar toe.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Inkwith Barubador

Ook grappig trouwens dat Griekenland in bovenstaand lijstje ontbreekt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 majava

Ik denk dat we verschillende dingen aan het meten zijn. “Met vakantie” is voor de Nederlander hetzelfde als “op vakantie”. Voor de meesten is dat een reis en vervolgens verblijf in een buitenland op camping, gehuurd huisje, hotel, etc. Ik denk dat de minderheid binnen het land blijft.

Dan Finland, waar generaliserend gezegd iedereen z’n eigen vakantie huisje bezit in Finland zelf en daar worden dan vele (lange) weekenden doorgebracht en vaak ook nog de lange zomervakantie. Afhankelijk van waar het huisje ligt, kan men er zelfs de hiihtoloma, of skivakantie nog vertoeven. Dat is de 2e belangrijke langere vakantie voor de Finnen. Hoe het bij de buren is weet ik niet, maar ik kan me met deze uitgestrekte landen vol natuur voorstellen dat er iets soortgelijks plaatsvind. Neemt niet weg dat er nog genoeg Finnen zijn die vluchten boeken naar warme oorden, maar ik ken er geen één die dat vaker doet dan 1 keer per jaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 A. de Man - Reactie op #4

Lekker in een mökki, saunaatje erbij, makkara grillen op het open vuur. Da’s pas vakantie. Maar niet een reis naar een ver buitenland nee.

Overigens, in Finland zijn er veel minder verplichte vrije dagen. Zo is tweede pinksterdag in finland gewoon een werkdag.

Gaat het trouwens niet ook om wat je doet op een werkdag? Finnen werken natuurlijk heel hard. Fransen hebben 8 uur durende lunches en Grieken en Italianen schrijven zich ’s ochtends in in het EP en gaan dan wat anders doen.

#5 weerbarst

Wat je in je vrije tijd doet mag je toch zelf weten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Lesley

Always label the axes!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 vander F

Tja, wat versta je onder ‘vakantie?
Als de Fin 6x per jaar op vakantie gaat, hoelang gaat hij dan?
Als je drie keer op vakantie gaat maar je totaal aan vakantiedagen is zeg maar 12, drie keer 4 dagen op vakantie per jaar, nou niet bepaald een zee van vrije tijd.
Dat gewerkte uren is ook zoiets, ik heb een Franse vriendin en die maakt soms lange dagen, komt ze rond 20.00 uur thuis, maar ze heeft dan ook een uitgebreid lunch uur, en Franse uren zijn ook nogal een rekbaar begrip, de Fransen eten overigens dan ook een maaltijd, niet snel een broodje kaas zoals hier de gewoonte, een maaltijd waarvan de baas ook nog eens de helft meebetaald, zie je veel daar, maaltijd coupon van 8 Euro, daarvan 4 Euro betaald door de baas.
En als ik hoor hoe ze daar vergaderen, damn, ik wordt hier soms al moe van teveel geleuter in vergaderingen maar dáár, foei, afijn zo is het begrip ‘werkdag’ of ‘gewerkte uren’ nogal onvergelijkbaar binnen Europa met z’n verschillende arbeidsculturen.
We werken hier op zich maar weinig uren per week, maar in die uren ben je dan ook meer écht aan het werk.

Kom je uit op werkdruk, op zich lijkt het fijn, lekker doorwerken maar dan ook op tijd thuis, heb je nog wat aan je dag zou je denken, maar als je dan eigenlijk te moe bent om je vrije momenten te genieten schiet je er ook geen donder mee op.
Dan geeft het Franse lange lunchen en na het werk nog even een verre du vin ou une bière wegtikken met wat collega’s toch een heel ander gevoel hoe je je werkdag kunt ervaren.
Proberen deze gevoelens/verschillen/culturen in cijfers en diagrammen weer te geven zijn dus op voorhand gedoemd te mislukken, je kunt er echt vrijwel niets zinnigs mee uitdrukken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 A. de Man

Volgens mij is Tokmetzis trouwens de luie donder. Die link naar de data geeft een suf google-doc waarin staat dat de Italianen -19 vakantiereizen maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Dehnus

Dat komt omdat de Noorderling hard werkt maar zichzelf en zijn familie ook wat gunt. Sterker nog hij gunt zijn medemens ook wel eens wat. In Nederland is het een RACE TO THE BOTTOM! want stel je word ontslagen of piet krijgt een nieuwe Leasebak en jij niet! Niks gun je je buurman! Want je moet wel een highscore halen! :P.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 helena

gegevens komen denk ik hier vandaan :

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-12-028/EN/KS-SF-12-028-EN.PDF

In dit rapport wordt onderscheid gemaakt tussen korte en langere vakanties. Voor NL geldt dat 48% van alle vakanties in eigen land wordt doorgebracht, 52% in buitenland. Voor lange vakanties gaat de meerderheid naar het buitenland (66%, 34% in eigen land) en bij korte vakanties 71% in eigen land, 29% buitenland (tabel 2).

Finland : 84% van alle vakanties in eigen land, 16% in buitenland. Ook bij langere vakanties meerderheid Finnen in eigen land.
Enfin zie de tabel. Met gegevens van alle EU-landen. Ook Griekenland.

“In 2011, most trips Europeans made were to a destination within the Member State where they live (76 %), with fewer than one in four trips
abroad (see Table 1 and Table 2). Big differences were observed across the EU. Some residents spent less than half of their holidays in their own country. That was the case for Belgium (26%), Luxembourg (less than 1 %), the Netherlands (48%) and Slovenia (44 %). Others stayed ‘at home’ for more than nine out of 10 holiday trips in 2011. That was very much the case for residents of Spain (92%), Portugal (91%) and Romania (93%).”

Maar wel interessant overigens om naar het aantal vakanties per inwoner te kijken, die getallen zie ik niet terug in dat rapport! :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10.1 majava - Reactie op #10

Toch goed om te zien dat wat ik schreef over Finland waar is. Niet omdat gelijk hebben zo leuk is, maar ik deed mijn uitspraken op basis van wat ik om me heen zie. Hoe vrienden, kennissen, etc. dit al die tijd doen. Nu dan ook de cijfers die dit bevestigen. Thanx!

#11 servetius

De schrijver lijkt niet door te hebben dat je hard moet werken om op vakantie te kunnen.
Lang geleden werd een DDR vluchteling in toen nog W Duitsland geinterviewd, wat hij vond van z’n nieuwe leven.
Hij zei ‘als ik had geweten dat je hier zo hard moet werken was ik in de DDR gebleven’.

Eurostat is het EU bureau wat had moeten toezien op de begrotingen van de EU landen.
Óf het faalde volledig, óf er werd niet naar geluisterd.

Ik houd het op het eerste, Eurostat berichtte dat de Grieken 2300 uur per jaar werken, Nederlanders 1300, 1000 uur minder.
Als Eurostat enig idee van arbeidsproductiviteit had gehad had het het verschil geweten tussen rondhangen en werken.

Diegenen die zich bezig houden met arbeidsproductiviteit weten dat 1300 uur per jaar echt werken zo ongeveer het maximum is.
Het rekensommetje is niet zo moeilijk, bij 200 werkdagen per jaar, dus 365 minus weekenden, vakantie en ziekte, zes en een half uur per dag.

DNB directeur Jelle Zijlstra legde het lang geleden ook eens uit.
Het was iets van ‘ik kom even na achten, werk dan stug door tot vijf uur, en dan is het op’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11.1 mulato - Reactie op #11

“de schrijver lijkt niet door te hebben dat je hard moet werken om op vakantie te kunnen”

servetius lijkt niet door te hebben dat er keuzes gemaakt kunnen worden in het huishoudbudget.

  • Volgende reactie op #11
#11.2 servetius - Reactie op #11.1

Inderdaad, je kunt op vakantie een hongerstaking houden.

#11.3 A. de Man - Reactie op #11.2

ik denk dat ‘ie bedoelt dat je ook goedkoper kan wonen, geen tweede auto nemen, minder vaak uit eten gaan, niet 10 pakken of 20 paar schoenen in je kast hebben staan etc.

#11.4 gronk - Reactie op #11

Diegenen die zich bezig houden met arbeidsproductiviteit weten dat 1300 uur per jaar echt werken zo ongeveer het maximum is.

Voor hogeropgeleide banen, ja. Voor lopendebandwerk, nee.

Next: wat zegt het over de kwaliteit van de arbeid in een land als je vooral lopendebandwerkwerknemers hebt?

  • Vorige reactie op #11
#11.5 servetius - Reactie op #11.4

Toen er nog arbeidsanalisten waren hadden hun werkzaamheden ten doel stukloon vast te stellen, dat was dus waarneembaar werk.
Nadenkwerk is niet meetbaar.
Wie uiterlijk suffig achter een bureau zit kan druk bezig zijn met z’n werk, of bedenken hoe hij z’n secretaresse kan versieren.

#11.6 A. de Man - Reactie op #11.5

hoezo kun je nadenkwerk niet meten?

Bijv.:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/npr.4040010409/abstract

#12 pedro

Tsja, de waarheid is hard. Opvallend is, hoe mensen, die blijkbaar niet erg hard hoeven te werken, omdat ze volop tijd hebben hier te reageren, zich hier uitputten in excuses, die aan moeten tonen, dat zij wel recht hebben op die vakanties, en anderen niet, omdat zij zogenaamd harder werken dan die anderen.

Terwijl het toch heel simpel is: wie rijker is, kan meer op vakantie. Rijkdom heeft weinig tot niets met harder werken te maken. Een kantoorpik met een luizenbaantje krijgt meer geld dan sjouwer in de haven, maar werkt over het algemeen niet harder, volgens mij. En arbeidsproductiviteit stijgt naarmate er meer machines in worden gezet, niet door een verschil in land, waar het werk verricht wordt.

Maar goed: dit artikel bewijst eens te meer, waar Nederlanders erg goed in zijn, namelijk ‘het zichzelf op de borst kloppen’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12.1 pedro - Reactie op #12

Sorry… “dit artikel bewijst” moet natuurlijk zijn: een aantal reacties op dit artikel bewijzen… enz.