1. 1

  Ik kan het niet helpen maar ik schoot onwillekeurig in de lach.
  Het bericht lezende vertrok ik in een grimas.
  Vervolgens *zucht*.

  *hoopt dat het allemaal niet echt waar is*
  *gaat wat anders doen*

 2. 3

  Ik kan mij van mijn bezoek aan de koepel van de Sint Pieter niet herinneren dat het luchtruim boven Vaticaanstad (0,44 km²) erg druk was.

  Overigens heb ik mij altijd verbaasd over die Pieter, terwijl die basiliek op het graf van Petrus is gebouwd en de Duitse vertaling Petersdom en de Engelse vertaling Saint Peter’s Basilica is.

 3. 5

  Ik moest net hetzelfde denken.
  Tis dat het vaticaan zo imens groot is dat afsluiting van hun luchtruim veel uithaalt.
  Tegen het moment dat die opgemerkt is steekt die al bovenop de basiliek.

  Wat voor kunstgeschiedenis liefhebbers een zeer spijtige zaak zou zijn.

 4. 7

  Hmmm… Hoeveel tienden van seconden bevindt een 747 zich in het luchtruim van het Vaticaan voordat deze zich in de St. Pieter boort? Tijd genoeg om een paar f16’s te scramblen natuurlijk.

  De herbouw zal een paar aflaten kosten!

  Overigens @cole: Weet jij hoeveel kubieke meter 0,44 vierkante km is? he? Dat is dus wel even veel meer dan jij in je leven wegademt!

 5. 8

  Ben ik harteloos als ik me meer zorgen maak om de schitterende kunstcollectie in het Vaticaan dan om de paus?
  Niet dat ik de beste man doodwens, verre van, maar die collectie is echt wel heeel bijzonder…

  Maar goed, een dooie pope zou echt wel heel slecht nieuws zijn.

 6. 9

  Wat is onderhand de maatschappelijke kost van deze Slip of the Tongue ? Dat de Italiaanse staat de factuur maar doorstuurt. Idem dito Afrika qua aids, condomen, gezondheidszorg en begrafeniskosten.

 7. 11

  @Spuyt12 volgens Wiki: Per dag passeert zo’n 10.000 liter lucht onze luchtwegen, op weg naar de longen

  Bij een gemiddelde levensverwachting voor mannen van 73 jaar komen we op 73 x 365,25 = 26663,25 dagen x 10 m³ = 266.632,5 m³. Vatikaanstad = 0,44 km² = 440.000 m² zodat ik weldegelijk naar verwachting 60,6 cm luchtruim zal wegademen.

  Msschien zouden we nog iets naar beneden moeten bijstellen voor mijn baby- en kindertijd.

 8. 12

  @Spuyt en Cole: zijn jullie soms de laatsten der platlanders? In mijn 3-dimensioneel wereldje is m2 niet hetzelfde als m3.

  Tot welke hoogte kan een land eigenlijk aanspraak maken op zijn luchtruim?

 9. 13

  @7 0,44 m2 lucht is 0 kubieke meter lucht. De derde dimensie is immers 0 (afwezig). Ik hoop voor cole dat hij inmiddels meer dan die lucht in zijn leven heeft ingeademd.

  @12: In feite tot en met de exosfeer (+/-10.000km hoogte). Ecuador eist van alle overvliegende satelieten tol. Tot nu toe hebben ze het niet kunnen afdwingen, maar wacht maar tot ze die grond-exosfeer raketten hebben ontwikkeld!

  Volgens het “Outer space treaty” (getekend door alle staten die zich serieus met ruimteaart bezig houden) is alles wat “outer space” is (inclusief hemellichamen, zoals de maan en de andere planeten) juridisch gelijk aan “internationale wateren”. Overigens kan ik in dat verdrag even zo snel niet vinden wat als grens gesteld wordt van “outer space”.

 10. 15

  Moslimleiders over de hele wereld hebben zondag gedreigd met aanslagen. Zij eisen excuses van de paus voor de toespraak die hij vorige week dinsdag hield. Hierin zou paus Benedictus XVI volgens veel moslims een verband hebben gelegd tussen hun religie en geweld.

  Het wordt natuurlijk wel heel moeilijk zo om tegengas te geven aan de populistische ‘rechtsen’…

 11. 16

  @Koos : Gesteld dat de Paus inderdaad een link tussen Islam en geweld had gelegd, wordt die link in jouw citaat redelijk hard gemaakt.

  Feit is wel dat de Paus het had over verspreiding van geloof, dat zulks via het woord dient te geschieden en niet middels het zwaard. De moslimwereld legt met zulke oproepen tot aanslagen, demonstraties en moordacties zelf de link tussen Islam en geweld…. Of vergis ik me nu?