Linkse doorbraak voor Autonome Staat Cataluña

CatalunaDe linkse regering van Zapatero heeft zich uitgesproken voor een nieuw Catalaans statuut waarin de autonomie geregeld zal worden. Zapatero sloot een akkoord met de linkse partijen in Cataluña. Terwijl de conservatieven in Nederland het land terugplaatsen naar de jaren 50, stoomt links Europa met volle kracht de toekomst binnen. Generaal Aguado waarschuwde op 6 januari nog lekker ouderwets op zijn Franco’s dat het leger de eenheid van Spanje zou verdedigen. Aguado werd daarop onder huisarrest geplaatst. Of dat betekent dat alle Catalaanse autonomen in Amsterdam nu massaal terugkeren naar de nieuwe staat Cataluña is onbekend. Wat wel duidelijk is is de slagvaardigheid van de Europese progressieven. Terwijl Thatcher het lont in het Noord-Ierse kruitvat ontstak, en Aznar met zijn harde hand faalde, zijn Blair en Zapatero buitengewoon succesvol gebleken in het oplossen van geweldadige conflicten en het verdedigen van burgerrechten. Of Nederland met zijn Pinkeltje Franco’s daar nog iets van gaat leren? Of toch maar gewoon zero-tolerance, een politiestaat en ethnische conflicten ter verdediging van Christelijke waarden en normen uit de jaren 50?

Link:

 • Parlement van Cataluña
  1. 3

   Nee, in nederland worden ethnische minderheden taalkundig onderdrukt (bedankt Verdonk) en wordt de provinciale besturen angstvallig elke serieuze macht onthouden!

  2. 4

   Maar is nationalisme niet gewoon altijd een rechtse stroming? Of moet ik Catalaanse autonomie meer zien als Europese pluriformiteit?

   Dat Catalaans is opzich wel een geinig taaltje, vooral als je dronken bent. Het was mijn eerste aanraking met het Iberisch Schiereiland en derhalve wel een slechte start om Spaans te leren. Maar ik bewaar goede herinneringen aan Barcelona: de kroegen, architectuur, studentenfeestjes, tapa’s, de sediment traps afgewisseld met witte bonen in tomatensaus op Mount Tibidabo en last but not least: Anna de Baskische sexbom…

   Salut y forza de canut !!! (ofzoiets soort van..)

  3. 5

   Conservatieven in “Catalonie” zal je bedoelen. Ik heb daar twee maal 3 maanden gewoond (1994) en vond het Franco gehalte daar schrikbarend hoog. Eens tot mijn walgelijke schrik wat “tweede rangs burgers” aan een boom zien hangen. en eigenhandig skeletten opgegraven bij een outcrop.

   Ik had het idee, dat zeiden “ze” zelf ook, dat migranten en andalusiers minder dan honden ingeschaald waren.

   Kortom, iets te optimistisch aanschouwd.

  4. 7

   is het streven naar autonomie en schaalverkleining niet juist links? Op naar de commune!
   Daar staat tegenover het groot-nationalisme van een nationale staat met de grenzen zo ver mogelijk uit elkaar, dat ik dan weer rechts vind.

  5. 9

   Vaak zie je trouwens ook dat het streven naar autonomie/zelfstandigheid een gevolg is van nationalisme van de staat die een bepaalde regio binnen haar grondgebied heeft. Ik doel dan op het verbieden van een eigen taal, cultuur-uitingen en eventueel zelfs discrimminate tegen de regio/inwoners ervan.

   Daartegenover staat dat het inwilligen van bepaalde autonomie-eisen vaak een aanmoediging vormt en dus tot nieuwe eisen leidt.

  6. 10

   @Carlos: Die fantastische stad Barcelona is iets anders dan een afstudeercartering op het paltteland. Barcelona is voor mij helemaal Top, plattelandbewoners niet zo, te rechts.

   Oh man, mijn gemoed schiet vol. Na Spanje ontmoet te hebben vond ik Frankrijk ineens niks.

  7. 14

   Het zijn de ogenschijnlijk “kleine” dingen die het hem doen Carlos. De wereld draait om dagelijkse gewone gebeurtenissen zo-ook in dit mooie gedeelte van Spanje. Soms vergeten we de “vloer” en kijken wel erg met de grote bril.

   :)

   Nostalgisch gezwets: In het half jaar dat ik daar met twee jaargenoten een huis huurde van een erch rechts fiuguur (de topic) in “Torres de Alberacine ofzo” stond een kast. Op slot, dat moest open met een paperclip. Bleek dat het vol stond met tientallen Spaanse lokale drankjes, soort van druivenstokjes na de pers doorgegist”, naam vergeten.
   In dat half jaar hebben we elke fles naar binnen gegoten en mijn favo jaargenoot kwam op het idee de flessen te vullen met koude donkere thee vanwege een eindcontrole van die fascist.

   Echt waar…spuugt tussen twee vingers.
   !

  8. 19

   Waarom zou Blair niet links zijn?

   • record werkenden
   • wachtlijsten in de zorg laagste sinds 1987
   • 19,300 meer artsen en 77,500 meer verpleegsters/verplegers
   • grootste aantal docenten in 20 jaar
   • Bush speelt leidende rol in verbetering positie van Afrika
   • Blair steunde het omverwerpen van de fascist Saddam Hussein
   • etc.

   zo ik kijk erg uit naar de tegenargumenten…

  9. 20

   Man, ik zat ook in 1994 in Barcelona. Serieus.

   In die tijd waren de echte Catalaanse nationalisten nog een stelletje meewarige figuren met een vlag op een pak oude pamfletten op de Ramblas. Tijden veranderen blijkbaar.

  10. 22

   [b] NIEUW!!!![/] Links wast ook schoon op 40 graden!! en behoud de kleur van uw wasch! kijk maar! het bewijs is wetenschappelijk vastgesteld! (dank je mike)

  11. 23

   @Sikbock: jij bent net als andere rechtse psychopaten, als een linkse gast super-succesvol is, dan neigen ze het langzaamaan niet meer als links te kunnen zien, en benoemen ze het rechts. Er is blijkbaar een schroef los in de rechtse kop waarin succes alleen nog maar als rechts gedefinieerd kan worden. De werkelijkheid is echter omgekeerd, waarde Sikbock, de meeste succesvolle premiers in de Europese geschiedenis waren progressief: Drees, Kok, Blair en nu dus Zapatero, die Spanje de beschaving in leidt.

  12. 27

   Ik vind paul rosenmuller trouwens bijzonder succesvol! net als marcel van dam, Job Cohen etc.. toch zijn ze links.. jouw stukje slaat echetr nergens op ( helaas) dus ik weet niet waar je op doelt hoor

  13. 31

   Ik woon op Menorca en hier zijn catalanen behoorlijk gehaat. Met hun nationalistische houding, hun arrogantie (ze denken dat ze franco verslagen hebben terwijl de ouwe gewoon uit zichzelf doodging), hun agressieve houding jegens alles wat niet catalaans is in Spanje etc etc.
   Ze denken dat ze het middelpunt van de wereld zijn, maar realiseren zich niet dat ze hun kinderen erg gebrekkig opvoeden met hun catalaanse taal in een wereld waarin spaans de tweede wereldtaal is. Maar ja als ze zo graag met hun 6,5 miljoenen zich willen isoleren moeten ze dat gewoon doen. Vervelende is dat ze hun oog op de Balearn hebben laten vallen aangezien daar veel poen binnenkomt.

  14. 32

   @Beasjte: Jammer dat wij in Nederland opgevoed worden in het Nederlands. Maar als we ons met ons 16 miljoenen willen isoleren moeten we dat natuurlijk gewoon doen.

   Ik denk dat die Catalanen stuk voor stuk redelijk tot goed Spaans spreken. Net zoals elke Fries in Nederland ook Nederlands spreekt.

  15. 33

   Dat valt dus vies tegen. Er zijn nu al geluiden te horen uit het bedrijfsleven dat er steeds meer problemen zijn met kids die amper spaans spreken. Op basisscholen krijgen ze eerst catalaans en pas na 3 jaar komt daar spaans bij. Spaans mogen ze zelfs laten vallen als vak op de middelbare school.

  16. 34

   Wat een onzin, ik ben zelf catalaanse( en dus ook spaans) En alle catalanen spreken prima spaans, sterker nog de meerderheid gebruikt spaans gewoon als hun eerste taal, daarom is het juist essentieel dat het onderwijs in het catalaans gegeven wordt, anders verliezen we onze cultuur.

   Anna Visca Catalunya!