Lijstje – Neerlands trots?

Ik ben verzot op lijstjes. Maar deze heeft toch een ernstige tekortkoming.
Dit is er eentje van MarketResponse.
De vraag was, waar zijn Nederlanders trots op.
De volgorde (met percentages):

sporters (76)
natuur (70)
koningshuis (54)
wetenschappers (54)
bedrijven (53)
acteurs/actrices (46)
schrijvers (45)
ontwerpers/architecten (45)
zangers/zangeressen (45)
krijgsmacht (38)
kunstenaars (34)
normen en waarden (20)
politici (13)

Waar zijn de weblogs???? En waar zijn de waterwerken???

 1. 9

  Als ik dit lijstje zie vraag ik me af in welk land ze dat onderzoek gedaan hebben.

  En wat doen “wetenschappers” in die lijst?
  De “kennis”economie van Nederland draait allang op import-ideeën. Wanneer heeft een Nederlander voor het laatst iets boeiends uitgevonden?

  Wat me wel opvalt is dat de waterwerken er niet in staan. Terecht, dat wel, want sinds de bouw hebben ze zich nog nooit hoeven bewijzen. Straks bouwen ze de hele zaak na in New Orleans, en waait het ook weer als de sodemieter de zee in…

  Even analyseren:

  sporters (76)
  mwoah. gaat nog
  natuur (70)
  …welke natuur?
  koningshuis (54)
  dat is iets om je voor te schamen
  wetenschappers (54)
  zie bovenin
  bedrijven (53)
  ok, heineken en philips ja
  acteurs/actrices (46)
  …die paar cameo’s in hollywood?
  schrijvers (45)
  geen sprake van
  ontwerpers/architecten (45)
  …beetje
  zangers/zangeressen (45)
  ammenooitneverniet
  krijgsmacht (38)
  HAHAHAHA ROFLOL
  kunstenaars (34)
  yep. alle 3.
  normen en waarden (20)
  luisteren te veel naar politici
  politici (13)
  lullen teveel slap over normen en waarden. Trots op JP, flikker toch op.

 2. 11

  @steeph
  Dat nog 13% erop stemt geeft toch iets aan. Ook al staat het onderaan.

  Ik snap trouwens niet waarom mensen trots zijn op onze krijgsmacht. Omdat we zo braaf meehobbelen in het Midden-Oosten of dankzij ons typisch halfzachte Sebrenica-beleid.

 3. 12

  @Sazzterix: misschien zaten in die “representatieve” steekproef buitengewoon veel politici?

  En dat van die krijgsmacht snap ik wel hoor. Die hebben van die stoere reclame filmpjes. Daar kan je best trots op zijn.

 4. 13

  Misschien zijn die 13% wel trots op politici die momenteel niet in de regering zitten? Ik ben best wel trots op Femke hoor. Meer dan op welke zanger/acteur/kunsteraar (m/v) van nederlandse afkomst.

 5. 14

  @Oersoep: Wanneer heeft een Nederlander voor het laatst iets boeiends uitgevonden? De groep van Jaap Sinninghe Damsté (NIOZ Texel) heeft anaërobe methaanoxidatie ontdekt. De groep van Gijs Kuenen (TU Delft) heeft anaërobe ammoniumoxidatie ontdekt. Ik vind dat best wel boeiend… Hiermee worden koeien van gaten in de globale elementaire kringlopen gedicht.

 6. 19

  @phonkee:
  Ja, maar medisch zit het een stuk zwakker. Overal ter wereld wordt bijv. hyperakoesis als ziekte beschouwd, en in sommige regio’s (!!!) hier in Nederland kan een vrachtwagenchauffeur met hyperakoesis niet eens een uitkering krijgen, omdat hij “niet ziek is en zijn werk gewoon kan uitvoeren”.
  De gemiddelde huisarts weet een beroerte niet te herkennen en vruchtbaarheidsklinieken schrijven nog steeds onthouding voor als kansverhoger. Godgans Nederland is ervan overtuigd dat fruit de conditie van je haar verstevigt, en dat “accelerator” een biochemisch goedje is dat het “magnetisch aantrekken van vet” bevordert.

  Dat die studenten wat ontdekken: ok. Maar zodra ze van school komen blijft er bitter weinig motivatie (en geld) van over. Het enige wat men nog bewezen lijkt te krijgen zijn volkswijsheden.

  Het is waarschijnlijk allemaal op de politiek terug te brengen.

  En ja, ik rond af.

 7. 20

  Om overigens terug te komen op de auteur: Misschien zien de nederlanders de waterwerken wel als natuur? Of overscht ik de betonminnendheid van de nederlandse mens dan?

 8. 21

  Voor zover ik ergens chauvinistisch over kan zijn, zijn het wel de afsluitdijk, de deltawerken, met al die waanzinnige megaprojecten zoals de stormvloedkering Oosterschelde en de Maeslantkering. http://www.keringhuis.nl/

  Dat laat zien waartoe Nederlanders ooit in staat waren en wat voor offers men ervoor wilde brengen en hoe goed men kon samenwerken.

  Dat zie ik ons nu niet meer doen.

  Joint Strike Fighters en kruisraketten bestellen. Dat kunnen we dan weer wel. Maar daar houdt dit kabinet nog geen liter water mee tegen.