Landis soap gaat door

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De soap rond de Tourwinnaar gaat door. Hoofdpersoon Floyd Landis is nu in Madrid om met zijn advocaten te overleggen. Een van zijn advocaten verdedigde ook Robert Heras, die in 2005 zijn eindzege in de Ronde van Spanje moest inleveren wegens een positieve dopingcontrole. De kijker ziet beelden van een zwoegende en winnende Landis.

Ondertussen schakelt de soap over naar een scene in Madrid, een persconferentie waarop Landis nog maar es zegt dat ie onschuldig is en voor een cleane sport staat. Hij zou altijd al een hoge testosteronspiegel hebben, puur natuur. Na een zoom-in op het gezicht van Landis en wat emotioneel aanzwellende strijkers vervaagt het beeld van Landis.

Er verschijnt een artikel in de Wall Street Journal waarop we verder inzoomen totdat we kunnen lezen dat Landis niet alleen bier dronk voor de bewuste etappe, maar ook enkele glazen whiskey en schildklierhormoon innam.

We zien een vliegtuig naar Amsterdam vliegen, landen, en een knappe journalist uitstappen. Nadat hij langs de meisjes in de klompen is, stapt hij in een taxi en roept, You Trekt! In het lab van de Universiteit Utrecht legt wetenschapper Daan Kerkhof in Engels met een Duits accent uit dat alcohol de T/E waarde doet stijgen. De T/E waarde? vraagt onze knappe journalist, terwijl hij zijn zonnebril afdoet voor extra dramatisch effect. “Jaaa, ze T/E valjoe is de verhaltung between testosteron and itz afbraakproduct. If zis value is zu high, it is verrie probable dat someone used doping.” Enig probleem is dat een fles wijn de waarde van 3 naar 5 kan brengen, terwijl de UCI grens voor een “verdachte waarde” tegenwoordig op 4 ligt. Ook voedingssupplementen met veel DHEA-hormoon veroorzaken dit, maar dat zou volgens Kerkhof erg stom van Landis zijn daar dit al in brede kring bekend was sinds de jaren negentig. “But if we doe ze IR-MS-scan, we will know for zure if it was ze body or injections”. De journalist slaat zijn armen over elkaar en sabbelt nadenkend op een pootje van de zonnebril. Tijdens de close up op zijn verder bewegingsloos gezicht horen we zijn stem:

Hmmm, en hoe zit het dan met die schildklierhormoon?

Maar daar is de aftiteling al! Wie weet hoort u er de volgende aflevering meer over.

0

Reacties (7)

#1 troebel

Een bier en minstens 4 whiskeys, en dan zo geweldig de etappe winnen, vanaf volgend jaar wordt het een gezellige boel ’s avonds in de tour: iedereen gaat doorzakdoping nemen.

 • Volgende discussie
#2 Joost

“doorzakdoping”. Het woord van het jaar :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

Volgens mij wordt altijd het belang van “relaxedheid” onderschat. Een biertje af en toe zou zelfs positief kunnen werken gewoon vanwege de psychologische invloed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

@TT: Placebodoping? Tegen een renner zeggen dat het testosteron is en dan stiekem niks geven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 micha

Wat leuk dat je een “alibi” kunt drinken tegenwoordig of is het gebruikelijk dat je veel drinkt in een tour? Dan toch wel franse wijn :)

Ik ben maar een gewone jongen. Na een week zonder sex zit ik qua testosteron op mijn max. Na een negatieven ervaring daalt mijn testoteron. Als ik drink voel ik me heel wat maar worden mijn prestaties slechter. De volgende ochtend voel ik me brak omdat ik de gifstoffen nog moet wegwerken die opgehoopt zijn omdat mijn lever alcohol afbrak. Tja, daarom zal ik wel nooit de tour de dope ehh france winnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 roger van gijseghem

van ganser harte: ‘leve floyd landis’.
inderdaad, in plaats van die uitzonderlijke tip-top sporter nu met alle mogelijke middelen te fnuiken zou men beter gewoon andersom doen.
1- in plaats van de renners voor alles en nog wat te testen zou men veel beter doen met dat alles te vereenvoudigen. De meeste op te sporen versterkingsmiddelen zou men beter aanzien als middelen ter verzorging i.p.v. dat ze schadelijke doping betreffen.dit is ook de visie van de openhartige ex toprenner johan demunck.
2- veronderstel maar eens dat floyd die tour kwijt raakt… dan wordt de tour de france voorzeker een gewoon onaantrekkelijk gebeuren. Iets waar men klaarblijkelijk niet bij stilstaat. Ik wed dat men in dat geval voor immer zal wachten op een even spannend sportief gebeuren zoals de vorige slotweek van de tour de france.
naar mijn gevoel zullen we dan nog lang vergeefs wachten op iemand die 20.000km oefent om die ‘grande boucle’ in de wacht te slepen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 micha

Een voorstander van de tour de phamracie? Wellicht kunnen we een pilletje trui opnemen voor de beste gebruiker.

 • Vorige discussie