Kunstenaar maakt handtasje van Tinkebell

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Tassen van Katz (Foto: De Speld/Karakter)

Conceptueel artiest Simon Katz heeft een handtasje gemaakt van kunstenares Tinkebell, vooral bekend om haar eigenzinnige dierenprojecten. Katz heeft naar eigen zeggen mensen aan het denken willen zetten over de hypocriete wijze waarop Nederland met kunstenaars omgaat. Katz: “Het is een schande dat een groot artiest als Tinkebell zich steeds weer voor de rechter moet verantwoorden.”

Ook Katz zal binnenkort de gang naar de rechter moeten maken. Het vermoorden van kunstenaars ‘zonder redelijk doel’ is in Nederland strafbaar. Katz is niet bang voor een rechtzaak: “Ik vind al die aandacht een cadeautje.” Bovendien heeft hij uit mededogen gehandeld, zo zegt hij zelf. Volgens Katz was de kunstenares al lange tijd gedeprimeerd over de rechtzaken waarin ze verwikkeld is en over de invoering van een hoger BTW-tarief op kunst. Critici van Katz beweren dat Tinkebell vooral depressief was door Katz’ voorlaatste conceptuele kunstwerk. Hierin liet Katz in de Amsterdamse galerie ‘Meesterwerk’ een atelier nabouwen, waarin Tinkebell urenlang in een bal moest rondrennen. Omdat hij er niet in slaagde het kunstwerk te verkopen, ging de expositie drie maanden langer dan gepland door. Tinkebell liep daarbij kneuzingen en een ontstoken oog op.

In De Wereld Draait Door deed Katz deze week uit de doeken hoe je zelf een handtas kunt maken van je favoriete kunstenaar. Hij vertelde ook over zijn nieuwste project: zijn binnenkort te verschijnen boek Dear Simon is een bundeling van de hatemail die hij van de familie van Tinkebell ontving. Daarnaast werkt Katz aan een shredder waarin hij diverse andere Nederlandse kunstenaars aan hun einde wil brengen. Katz wacht nog op een toezegging van Jeroen Krabbé.

Reacties (1)

#1 Edwin

Nu hoeft Simon alleen nog de adressen plus de plattegronden van die familieleden op te sporen dan kan die die ook bundelen en verkopen, net zoals die dierenhaatster heeft gedaan bij de haatmail van haar haters.:P