KSTn – Stemcomputer ellende

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagJe zou verwachten dat na alle ophef over de lekkende stemcomputers iedereen wel echt wakker geworden was. En niet alleen het feit dat ze lek zouden zijn, ook het feit dat het niet onafhankelijk controleerbaar is of de stemmen wel goed worden vastgelegd, zijn redenen tot grote zorg. Kunnen we wel hard lachend wijzen naar de VS waar het een rommeltje is, maar hier kunnen we er ook wat van.
Dus met spanning gevolgd wat de Tweede Kamer hier voor een actie op zou ondernemen. En jawel, in het verslag van 24 mei jl. zien we toch wat krachtige uitspraken:
Kiezers kunnen niet controleren op wie zij hebben gestemd. Slechts weinigen kunnen beoordelen of de stemmachines naar behoren functioneren.” – Anker (CU).
“Welke garanties kan de staatssecretaris geven voor een storingsvrij en risicoloos verkiezingsproces op basis van een gewijzigde regeling voor stemmachines?” – Kalma (PvdA)

Dus zou je verwachten dat moties als die van Gerkens (SP) en Duyvendak (GL) over paper trails en onafhankelijke controle op de software van stemcomputers wel brede steun zou ontvangen.
Nee hoor, de moties zijn beide afgewezen. Zeer waarschijnlijk maken de kamerleden weer de standaard schijterige schijnbeweging van het wachten op weer een rapport, dit keer van de commissie Korthals-Altes. Die komt dan pas ergens 2008 uit. En als het een beetje tegen zit, weet je zeker dat voor de verkiezingen in 2009 (EU) en verder er geen moer verandert.
Nee, stel je voor dat je pro-actief gaat werken aan het herstel van het vertrouwen in het systeem. (Waar is het ironie-teken als je het nodig hebt?).
Zo langzamerhand krijg ik echt de neiging om ook in Nederland op zoek te gaan naar een geheim verbond van politieke partijen die langs oncontroleerbare electronisch weg de macht stevig in handen proberen te houden. En voor de schijn geven ze de PVV maximaal 10 zetels.

En ik ga weer over tot de orde van de dag.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Reacties (7)

#1 R.

Duyvendak zit bij GL, niet bij de PvdA

 • Volgende discussie
#2 Steeph

@R.: Oeps, correct. Deed het even uit mijn hoofd. Gelijk aangepast.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sjors Remmerswaal

Ik ben het zeer met de schrijver eens, dat voor het herstellen van het vertrouwen in de stemcomputer het goed zou zijn als er duidelijke acties hieromtrent zouden worden ondernomen. Wellicht een onafhankelijke commisie die kan onderzoeken of het daadwerkelijk veilig is en het stemproces zo goed gewaarborgt kan worden. De kamer moet een signaal afgeven dat alles 100% goed verloopt, anders brengt het in het ongewis laten hiervan, het democratische proces wel degelijk in diskrediet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 zmc

Ochsjah als de politiek democratie al niet meer serieus neemt, waarom zouden wij dat dan wel doen? Hebben we eigenlijk nog wel een democratie? Het is theoretisch zeer wel mogelijk dat onze overheid helemaal niet democratisch is gekozen. Het tegendeel is in ieder geval onmogelijk te bewijzen zonder stembiljetten of paper-trail terwijl er wel legio concrete aanwijzingen zijn dat er daadwerkelijk met stemcomputers geknoeid wordt. Maar ook dat is niet te bewijzen bij gebrek aan paper-trail;-)

Kortom, mocht u besluiten een revolutionaire verzetsbeweging op te richten met als doel de val van het regime, dan heeft ons regime geen enkel beter tegenargument dan de Chinese, Russische of Noord-Koreaanse overheid zou hebben. Ze kunnen u wel veroordelen wegens landsverraad, maar het is onmogelijk om te bewijzen dat u daarin geen gelijk had. Indien u daarvoor in het gevang belandt, bent u zonder meer een politieke gevange.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 mescaline

Hoe je het toch in je hufterige hoofd haalt om zelfs de papertrail af te wijzen…. niet te geloven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Rollator Dude

Goedemorgen beste mensen,

Goed artikel. Dit artikel is ook besproken op Nujij.

http://www.nujij.nl/kstn—stemcomputer-ellende.510017.lynkx

Groeten,

Rollator Dude

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Scrutinizer

Ik heb nooit begrepen waarom stemcomputers überhaupt worden gebruikt. Ik kan gewoon geen voordeel bedenken behalve iets sneller tellen, maar dat is niets meer dan een aardigheidje. Wat is er mis met het rode potlood, behalve dat er wel eens een punt af kan breken?

 • Vorige discussie