KSTn – kansspelverslaving, gokken of beleid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagVandaag een uitgebreid rapport over de kansspelproblematiek in Nederland. Dit rapport is alweer twee weken oud.
Bij het uitkomen van het rapport melden de nieuwsmedia doodleuk “Sterke daling gokverslaafden”. Maar die conclusie kan je helemaal niet trekken uit het rapport (zie hoofdstuk 8). Er is sprake van verschillende manieren van schatten. En de schatting van dit rapport valt lager uit. Meer niet.
Het is echter wel interessant om te zien hoe zoiets dan in de media komt. En je kan je afvragen wat dan meer effect heeft op het gedrag van politici. De inhoud van het rapport of het beeld dat geschetst is in de media.
Het rapport is overigens behoorlijk kritisch over het overheidsbeleid op het terein van kansspelen. In 7.5 staat bijvoorbeeld:
De meest genoemde kritiek op het Nederlandse kansspelbeleid is dat het beleid eerder gebaseerd is op gevoelens en meningen dan op feiten: “kansspelbeleid gaat door de maag in plaats van door de hersenen”. Over het algemeen vindt men dat de aannamen achter het beleid niet onlogisch lijken, maar men geeft tevens aan het bezwaarlijk te vinden dat zij op common sense berusten en (veelal) niet of in beperkte mate wetenschappelijk gefundeerd zijn.

Ik vraag me af of er nog iets gaat gebeuren met alle energie die in het rapport gestopt is. De aanbeveling tot een intergraal (landelijk) beleid, is nogal een open deur in mijn ogen. Maar of die ook ingetrapt wordt?

Interessant leesvoer:
Beetje vaag adviesrapport over de toekomst van het gebruik van de Noordzee.
Aardige motie van lid Ormel om geld te sturen om bloemetjes te kweken als vredesinitiatief in Israel/Palestina.
Politiek opportunisme door vragen te stellen over de uitgevallen verwarming in Tilburg.
Vragen van dhr van As waarbij ik me weer afvroeg of iedere poep en scheet in een vakblad een reden is om (ongewenst) beleid aan te vallen. Moet een ministerie dit uitzoeken of mag je van een parlementarier verwachten daar zelf meer tijd in te steken.

En ik ga weer over tot de orde van de dag.

NB: De links naar de kamerstukken wijzen naar een aparte site. Omdat het nog steeds niet mogelijk is rechtstreeks te linken in Parlando, moeten we tijdelijk deze optie gebruiken. Vindt u dit ook raar, steun dan de actie voor een meer moderne en open democratie.

Reacties (4)

#1 HansR

Het rapport lijkt me bijna te wetenschappelijk om als basis voor beleid te dienen. Te weinig figuurtjes. Als je trouwens de armoede (van het CBS een paar dagen geleden) en de gokverslaving naast elkaar zet lijkt krijg je toch een leuk beeld.

  • Volgende discussie
#2 Steeph

@HansR: Verdorrie, dat zit dicht bij elkaar zeg. Mooie brug! :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Oersoep

Dus…. Arme gokverslaafden doen er niks aan, of armen hebben minder kans om gokverslaafd te worden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mescaline

Zeg het met bloemen, o nee, zucht…

De rede zegt mij dat bloemen uit Gaza- en Israel ook daar verhandeld moeten worden. Onze bloemen hier, hun bloemen daar. Vanwege de blaatsymboliek en de Nederlandse financiele bijdrage moeten die opeens met het vliegtuig naar Aalsmeer ? Kiereweed.

  • Vorige discussie