KSTn – Innovatie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagKSTn = Selectie uit recente Tweede KamerSTukken.

Dit wordt de laatste voor dit jaar. We sluiten af met een positief onderwerp, innovatie.
Twee jaar geleden is het Innovatieplatform in het leven geroepen door de regering. Dit platform heeft als doel activiteiten te ontplooien om de kenniseconomie in Nederland te verbeteren.
Gisteren zaten tussen de kamerstukken vier documenten hierover. Allen goed leesvoer.

Als eerste hebben we het document met de titel “Creativiteit, de gewichtsloze brandstof van de economie“.
Op het eerste gezicht doet dit rapport nogal zweverig aan. Maar het aantal zinvolle en stimuleren de uitspraken is erg hoog. Ook brengt het een aantal zaken goed in kaart.
Leuk gevonden is de vergaande versimpeling van de economische ontwikkeling en het vervolg middels de vier stappen: Grondstof delven -> Goederen produceren -> Diensten verlenen -> Belevenissen creëren.
Interessant is ook het figuur op bladzijde dertien waarin creatie-industrie regionaal wordt gemeten. Dan zie je een band door NL lopen. En die loopt niet gelijk met de Randstad!

Dan het document “Nederland 2027, het toekomstbeeld van het innovatieplatform“.
Hierin wordt een visie gegeven op 2027 om zodoende te kunnen zien wat met innovatie bereikt kan worden. Hier komt een mooi beeld uit. Zo mooi dat een GroenLinkser hem waarschijnlijk gelijk kwijlend zal omarmen. Een iets te hoog utopistisch gehalte wellicht. Hoewel ik graag mee droom. Citaat:
We leven vooral ook in een duurzame omgeving: Nederland is een ware showroom van onze eigen duurzame exportproducten. Er is nog altijd verkeer, maar nauwelijks meer uitstoot of lawaai. Het verkeer is veilig en voorspelbaar door toepassing van geleidingstechnieken. Kleine, schone en stille individuele vervoermiddelen schakelen zo aaneen dat de snelweg de aanblik krijgt van één grote trein. Bovendien beschikt Nederland over een dicht OV-net met een hoge frequentie. Daarnaast blijven de Nederlanders massaal fietsen.
En jammer van die openingszin:
Het Innovatieplatform heeft de afgelopen twee jaar acties in gang gezet om de innovatiekracht van Nederland te versterken. Maar waar hebben we dat eigenlijk voor nodig, dat innoveren?
Uhh, als u dat niet weet, wat heeft u dan de afgelopen twee jaar gedaan?

Met al deze input komen we vanzelf bij het derde document “Innovatieplatform Werkprogramma 2006“.
Daarin worden de belangrijkste speerpunten voor 2006 aangegeven.
Punt 5 viel me op: “leren excelleren”. Oftewel ervoor zorgen dat mensen weer hun kop boven het maaiveld durfen uitsteken. Iets wat tegen de Nederlandse aard in gaat. Maar wel strevenswaardig is.

Deze reeks sluiten we af met de evaluatie van de afgelopen twee jaar. Een derde partij beoordeelt de prestaties van het Innovatieplatform en komt met een ruime voldoende. Dat is goed nieuws en biedt hoop voor de toekomst.

Dan nog een uitsmijtertje. De verkeersboetes in Nederland zijn verhoudingsgewijs laag binnen Europa. Het is maar dat u het weet. Dus begin aub geen discussie erover, want ze kunnen alleen maar verder omhoog.

En ik ga weer over tot de orde van de dag.

NB: De links naar de kamerstukken wijzen naar een aparte site. Omdat het nog steeds niet mogelijk is rechtstreeks te linken in Parlando, moeten we tijdelijk deze optie gebruiken. Vindt u dit ook raar, steun dan de actie voor een meer moderne en open democratie.

Reacties (11)

#1 HansR

Gaan we toch weer naar een dagelijks bekijken van de stukken?

Wat betreft dat innovatiegebeuren: je bent er positief over maar ik kan met de beste wil van de wereld in de geboden stukken alleen wat goedwillend gepraat lezen en wat miljoenen die worden uitgedeeld maar als het gaat om echte resultaten dan zie ik niet zo veel. Sinds 2003 is men bezig en de rapporten hebben het wel erg veel over Nederland moet, De vraag is hoe het aanwezige potentieel zo optimaal mogelijk benut kan worden en Het Innovatieplatform wil met dit wensbeeld stimuleren dat we in Nederland stil staan bij de vraag: wat willen we bereiken?. Ik zou na twee jaar een lijstje willen zien met daadwerkelijke innovaties die economisch uitgebaat (gaan) worden. Ik mis dat.

Het onderwerp is positief dat ben ik met je eens, maar ik betwijfel of het geld goed wordt besteed. De geboden documenten laten dat wat mij betreft niet zien. Ik lees alleen wat zou moeten en willen. Niet wat we hebben geinnoveerd.

  • Volgende discussie
#2 SN

Punt 5 viel me op: “leren excelleren”. Oftewel ervoor zorgen dat mensen weer hun kop boven het maaiveld durfen uitsteken. Iets wat tegen de Nederlandse aard in gaat.

Terzijde, maar kunnen we een keer d’r vanaf dat dat iets typisch Nederlands is? In Groot-Brittanie zelfs roepen ze precies hetzelfde; heel Scandinavie heeft er een woord voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Steeph

@HansR: deze week vrij, dus wat meer tijd voor dagelijkse stukken. Dat is volgende week weer over.

Ondanks het gebrek aan voldoende concrete zaken, denk ik dat hier actief mee bezig zijn een positief effect heeft. Het werkelijke effect komt pas later.
Maar er is al een behoorlijke lijst met besluiten via de regering omgezet in daden. En dat gaat zijn vruchten afwerpen (hoop ik).

Ik gebruik met nadruk het woord “hopen” trouwens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Steeph

@SN: Oei, dat wist ik niet. Reden te meer om er hier wel mee bezig te gaan. Dat levert ons een voorsprong op ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 SN

@Steeph: Net wat we nodig hebben; nog meer Nederlanders die vinden dat ze zelf zo goed bezig zijn en dat alle andere fout bezig zijn…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Steeph

@SN: A leidt niet tot B. Sterker nog, het zou kunnen dat zij die echt goed bezig gaan als voorbeeld werken voor zij die dat nog niet doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 SN

C leidt ook niet automatisch tot D. Birgit Schuurman en Georgina Verbaan steken hun koppen ook boven het maaiveld uit. Straks gaat iedereen nog denken dat ze wat kunnen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Ruud Oost

Wat heb nu aan innovatie, onderwijs en een kenniseconomie? Je krijgt er alleen maar goed opgeleide werknemers van en die leveren véél kritiek.
En dan kun je niet meer de direkteur uithangen met alleen je handelsschool uit de jaren ’50.

Het gaat alleen maar om macht: in het land der blinden is éénoog koning.

De ideale werknemer voor het bedrijfsleven: een universitair geschoolde 16-jarige met 20 jaar werkervaring die voor het minimumloon 24/7 beschikbaar is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 HansR

@Ruud
haha, ja dan zijn we weer terug bij de onderwijsdisussie van gisteren: weinig geld, weinig kennis etc…

Ik denk wel dat je een punt hebt vwb wat er op dit moment gaande is maar niet vwb zou moeten. Alleen als mensen kennis hebben en willen innoveren – op α,β en γ gebied – kun je weerstand bieden aan als die lui die de directeur uit willen hangen maar niet willen zijn. Kennis voorkomt ook dat mensen zich uit laten buiten. De emanipatie van de mens is ook innovatie. Het komt er alleen niet van. Al heel lang niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Ruud Oost

Ah!….. HansR, U is overduidelijk een ongewassen links type, die koffie drinkt en ook nog tijdens het werk naar toilet wil.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 HansR

@Ruud
Zo is dat… en ik wil natuurlijk eigenlijk niet werken ook.

  • Vorige discussie