KSTn – Aanpassing kieswet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagKSTn = Selectie uit recente Tweede KamerSTukken.

Kleintje dit maal. Eentje waarbij ik wel wat hulp kan gebruiken.
De kieswet is aangepast. De “drempel” voor het verkozen worden binnen een lijst is van 25% naar 12.5% van de kiesdeler verlaagd.
Leg ik het dan goed uit als ik zeg dat het nu iets makkelijker is geworden om met minder voorkeurstemmen met voorrang gekozen te worden?

En ik ga weer over tot de orde van de dag.

NB: De links naar de kamerstukken wijzen naar een aparte site. Omdat het nog steeds niet mogelijk is rechtstreeks te linken in Parlando, moeten we tijdelijk deze optie gebruiken. Vindt u dit ook raar, steun dan de actie voor een meer moderne en open democratie.

Reacties (6)

#1 HansR

Ook goeiemorgen Steeph. Dit is toch aardig. Zo wordt je weer even wakker: hoe zat het ook al weer. Ik kom tot het volgende (maar als ik het mis heb hoor ik het graag): Ja, het wordt makkelijker om met voorkeurstemmen te worden gekozen. De tekst van het KST helpt niet bij de uitleg.

Zie hier en hier.

Aardig is ook dat blijkbaar pas in 1998 het percentage van 50% naar 25% is gegaan (zie tweede link). Voorkeur wordt steeds belangrijker. De geest van de tijd slaat toe ;)

  • Volgende discussie
#2 HansR

off-topic:
In de waan van de dag staat iets van het tijdelijk sterven. Dat is een uitdrukking die ik in elk geval niet ken. De tijdelijke dood is duidelijk een religieus begrip. Het lijkt mij te gaan om de kleine dood: la petite morte. Hoe de fransen er bij komen weet ik niet. Lees ook Bataille (helemaal of zoek op kleine dood).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

rijdeijk sterven dus, maardatwas al wel duidelijk neem ik aan :(

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HansR

loggen is moeilijk zonder koffie, haal maar weg die laatste :(

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Spuyt12

Ik lust geen koffie. Daarbij vind ik het een beetje flauw om naar zichzelf bevredigende mensen te kijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Degtyarev Pekhotny

En dat terwijl je voor het luttele bedrag van slechts 495 dollar een lifetime membership kan aanschaffen……. waar lullen we dan nog over…..

  • Vorige discussie