Toen ik afgelopen zondag een fragment van KRO’s Reporter over Nederwiet mee kreeg, dacht ik dat ze teveel praktisch onderzoek hadden gedaan en dus onder invloed de teksten hadden geschreven:
“De totale omzet van de branche bedraagt circa twee miljard euro. Dat is net zo veel als de omzet van het openbaar vervoer in Nederland.”
Pardon? De NS alleen al is goed voor 4 miljard. Dus waar ze die onzin vandaan halen is me een raadsel.
Ik liet het echter rusten, want wie vindt dat nou interessant.
Tot ik gisteren via Engeland het volgende bericht las:
“Cannabis nets the Dutch treasury more than £300 million a year and has become one of the country’s top cash crops, new figures show.”
En dat die getallen rechtstreeks uit KRO’s Reporter kwamen. Dus ik vroeg me af, als dat getal van het Openbaar Vervoer er naast zit, kloppen die andere getallen dan wel?
Reporter becijferde in haar programma dat de staat wel eens 400 miljoen euro zou kunnen verdienen aan de coffeeshops. Dit bericht werd netjes overgenomen door diverse kranten.
Dat is natuurlijk lekker, zo’n bedrag. Maar is het ook een realistisch bedrag. Reporter extrapoleert vanuit een bekende coffeeshop de omzetcijfers naar een landelijk getal van 265.000 kilo en hangt daar een prijskaartje aan van 2 miljard (ah, daar is dat getal weer) waar vervolgens de belastingdienst 400 miljoen afsnoept.
Aangezien er geen afzetcijfers per coffeeshop zijn, is het niet eenvoudig om te bepalen hoe realistisch die 265.000 kilo is.
Daarom maar een poging om dat uit te rekenen langs de weg van de consument. Volgens Trimbos heeft 5,4% van de Nederlanders tussen de 15 en 64 jaar in het afgelopen jaar softdrugs gebruikt. Hoeveel mensen zijn dat? Daarvoor gebruiken we de cijfers van het CBS. Ik heb van de groep 0-20 jaar 1/3 genomen (iets ruimer en realistischer dan die 15 jaar) en ik heb alle mensen boven de 80 buiten beschouwing gelaten. Voor 2007 kom ik dan op 13.119.081 mensen. 5,4% daarvan is 708.430.
Nu rookt vast niet die hele populatie evenveel. Dus heb ik het maar even in vier stukken ingedeeld:
1 – We nemen een kwart incidentele gebruikers: 1 keer per maand 2 joints.
2 – We nemen een kwart recreatie gebruikers: 1 keer per week 2 joints
3 – We nemen een kwart regelmatige gebruikers: 1 maal daags een joint
4 – We nemen een kwart zware gebruikers: 3 maal daags een joint
Voor de hanteerbaarheid reken ik in joints, ook al zijn er mensen die het op andere manier gebruiken. Maar het gaat om een indicatie van orde grootte.
Nemen we bovenstaande verdeling waarbij 25% staat voor 177.108 mensen, krijgen we de volgende berekening van hoeveelheid joints per jaar:
177.108*24 + 177.108*104 + 177.108*365 + 177.108*365*3 = 281.246.710
Een gemiddelde joint schijnt iets van 0,3 gram cannabis te bevatten. Dan krijgen we dus 281.246.710 * 0,3 gram = 84.374 kilo.
Voordat we hier conclusies aan kunnen verbinden, moeten we ons realiseren dat dit om het binnenlands verbruik gaat. Laten we heel ruim schatten dat de coffeeshops de helft van hun omzet van buitenlanders halen, dan zou de jaaromzet toch maar iets van 170.000 kilo zijn.
Een stuk minder dan wat Reporter noemt. Reporter noemt haar inschatting zelf “voorzichtig”. Ik durf die inschatting nu wel “onvoorzichtig” te noemen.
Nemen we trouwens de door Reporter genoemde 7 euro per gram, dan zou de omzet dus 1,2 miljard zijn en de belastingafdracht (naar verhouding) 240 miljoen euro.
Dat blijft natuurlijk wel veel geld. En de constatering dat de overheid hierdoor tegenstrijdige belangen heeft, lijkt me terecht.
Maar volgende keer graag wat betere onderbouwing van de cijfers om het geheel geloofwaardiger te maken. Het staat u natuurlijk vrij om te schieten op mijn cijfers.
Reacties (27)
bar slecht rekenwerk niet getoetst aan enige realiteit. statistiekjes lezen wordt je niet veel wijzer van..
een zware roker heeft er geen problemen mee om 5 gram per dag weg te paffen.
een coffeeshop heeft een 80/20 verhouding met hash , dat hoort bij de omzet.
omzetbelasting wordt berekent nav belasting = 100% plus je inkoopprijs. dat schiet dan ook wel op.
verhouding buitenlanders is geen 50 % , ja bij de bulldog in a’dam,
maar gemiddeld bij lange na niet, ik woon hier kats aan de grens maar zelfs hier liggen de verhoudingen veel lager.
En laat ik maar niet beginnen over de thuisteelt voor eigen gebruik, het zwarte circuit etc etc. dan is de handel wellicht groter dan het openbaar vervoer.
i.i.g. een hoger rendement, meer klant tevredenheid en nooit vertraging of stilstand.
@hemaworstje: Maar hoeveel echt zware gebruikers zijn er?
En die buitenlanderverhouding zou dus mijn getal omlaag brengen (los van andere correcties).
Over oudere jongere Koot gesproken : mooi stukje van ‘m gelezen, X maand na dato, in ’n oude Humo, bij het overlijden van zijn broer.
…en ik heb alle mensen boven de 80 buiten beschouwing gelaten.
Je reinste discriminatie en falsificering van de cijfers!!
Bij opkomst van het verschijnsel waren de eerste gebruikers hier tussen de 20 en 30 jaar. Ienmand die nu 80 is, was toen dus 28 en mag tot de eerste pioneers gerekend worden.
Da’s één.
Ten tweede: de wiet wordt tegenwoordig ook als medicijn verstrekt. Ik neem aan dat 80-jarigen daar ook in aanmerking voor komen.
Het totaal aantal 80-jarigen zal nu nog wel meevallen, maar er gaan alarmerende geruchten dat we over een jaar of 10 overspoeld worden door dat soort lui.
Daar zitten weer aardig wat blowers bij. Kun je nagaan wat dat tegen die tijd op kan leveren voor de staatskas.
tja hema
“En laat ik maar niet beginnen over de thuisteelt voor eigen gebruik, het zwarte circuit etc etc. dan is de handel wellicht groter dan het openbaar vervoer.”
dan moet je bij het openbaar vervoer ook het eigen vervoer gaan meerekenen natuurlijk!
@1: In Maastricht daarentegen komen jaarlijks ruim anderhalf miljoen drugstoeristen. Dat zijn dus op zich al ruim twee keer zoveel mensen als er in Nederland wel eens een joint nemen. Dan lijkt me 50% dus wel heel laag ingeschat.
Daarnaast vergeten we in het rekenwerk nog eens de verdienste aan smartshops, waar immers ook BTW betaald wordt.
@ #6 Bismarck:
Smartshops zijn een andere bedrijfstak.
Niet eens met 2. We hebben meer drugstoeristen dan alleen in amsterdam, zoals terneuzen (F*ing half uur wachten en nummertje trekken) wel liet zien. De grensregio omvat zo zeg maar disproportioneel veel coffeeshops die in die vraag van Dl, Fr, en Be voorzien. En in het westen van Nederland in de grote steden zijn drugstoeristen uit m.n. engeland (viz Leidseplein) die met een el cheapo vliegtuig komen, eens in de zoveel tijd. Wie weleens in de grensstreek in een coffeeshop is geweest, weet dat een overgrote meerderheid daar toerist is. En verder… de thuisgebruikers zijn niet meegeteld, d.i. alle ouwe hippies en kamp-telers en overige zolderkamerstokers. En voor zover relevant, gebruikers van niet-nederwiet, hoe calculeer je dat mee?
Kortom, een borreltafelrekening is nooit nauwkeurig.
@Bismarck: 1.5 miljoen drugstoeristen keer een maximum van 5 gram = 7500 kilo.
Denk dat er drie of vier grote plaatsen zijn voor verkoop aan buitenlanders. Daarnaast een significant aandeel in met name Amsterdam.
Maar steden als Utrecht, Haarlem, Groningen, etc… kennen weinig buitenlandse kopers.
We spreken (als we mijn getallen hanteren) wel over een ruim half miljard joints hoor. Daar kunnen een hoop mensen mee bediend worden.
@8: Het gaat om de staatsinkomsten. Aan gesmokkelde sigaretten verdient de nederlandse staat ook geen accijnzen. De drugstoeristen in Nederlandse coffeeshops daarentegen betalen wel BTW, dus die moeten zeker wel even goed meegeteld worden (en naar wat ik uit jouw verhaal proef ben je het met me eens dat die meer dan de helft van de “legale” (gedoogde?) wiet kopen waar wel BTW over geheven wordt).
@Bismarck: Volgens mij wordt er geen BTW betaald op softdrugs. Het is immers geen legaal product. Er wordt wel belasting geheven op de omzet….
Denk dat er drie of vier grote plaatsen zijn voor verkoop aan buitenlanders.
Zo uit mijn hoofd:
* Maastricht
* Venlo
* Nijmegen
* Arnhem
* Hengelo (?)
* Groningen
* Breda
* Rotterdam
* Amsterdam
Dat gezegd zullen de grote winsten van buitenlandse handel vooral naar de huisdealers gaan. Om 5 gram helemaal naar nederland doen alleen maar buitenlanders die in de grensstreek wonen. Die van verder willen toch wel een zak van zo’n ons of twee.
En ondertussen lopen ze alle accijns mis die ze hadden kunnen vangen als Den Haag niet vol zat met hypocriete conservatieve sloofjes van onder ‘bondgenoten’.
Het verbaast me dan ook niets dat diezelfde mongolen per 1 mei het aardappelschilmesje hebben verboden. Dat werpt ineens een heel ander licht op de uitspraak van Max Daniel: “As soon as the word cannabis is mentioned everyone has this feeling of: ‘Ah, but it is only pot’. But the world is not like this, there is crime. That is major criminal organisations.”
De grens tussen misdaad en volstrekt normaal gedrag wordt mij steeds onduidelijker. Maar na een jointje of wat begrijp ik het doorgaans wel weer.
Verder kan ik me niet echt druk maken om het al dan niet correct zijn van een berekening vol giswerk als de informatie die voor die berekening nodig is doelbewust door onze overheid wordt verstopt op dezelfde manier als waarop men iedere vorm van kwaliteitswaarborging op cannabis volkomen onmogelijk heeft weten te maken.
@9: Reken erop dat de gemiddelde Fransman rustig vijf coffeeshops afgaat en in elk de maximaal toegestane hoeveelheid koopt. Verder heb je in Limburg alleen al drie grote providers voor drugstoeristen (Venlo en Heerlen ook) en nog een aantal kleinere. het is niet voor niets dat onze buurlanden ons drugsbeleid zo vaak op de Europese agenda zetten, het gaat hier echt om big business.
Ik zal eens kijken of ik in politierapporten iets kan vinden over de waarde van cannabiskwekerij in de regio, in mijn geheugen staan vangsten van vele miljoenen aan verkoopwaarde bij.
Overigens kom ik regelmatig Duitsers tegen in ‘mijn’ koffieshop; misschien wel de helft. En die halen echt nooit vijf gram. Nooit. Misschien is dat met Belgen anders, maar ik heb sterk de indruk dat het gros van de drugstoeristen zijn drugs gewoon hier in Nederland oprookt en dus maar 1 of misschien 2 gram per keer koopt.
@11: Excuseer! Naja, op welke manier ze je plukken is uiteindelijk niet zo belangrijk, het gaat erom dat de overheid je geld vangt. Wat zou een vergunning voor een coffeeshop trouwens kosten?
@ #16 Bismarck:
De kosten van een horeca-exploitatievergunning, wat volgens mij per gemeente kan verschillen. Niet dat je dan meteen een coffeeshop kan openen, de meeste gemeentes hanteren een uitsterfbeleid.
@Bismarck #14: Pas op, wat de kwekerijen aan miljoenen waarde hebben, hoeft niet in de coffeeshops terecht te komen. Groot deel van de nederwiet gaat volgens mij naar het buitenland (op drie na beste agrarische exportproduct of zo).
Oh, en pas bij 70% van alle omzet door buitenlanders komt mijn berekening uit op hetzelfde aantal kilo’s als Reporter.
Jouw berekeningen zijn minstens net zo ruk, laat het er dan gewoon bij om de berekening van reporter af te kraken en maak niet dezelfde fout.
@19: Dan zou die berekening van Reporter nog wel eens niet zo gek kunnen zijn.
Den Helder, was dat ook geen ruig stadje ? Verrassend veel smack & sida ?
Op zich een aardige poging tot berekening. echter als je zegt “Maar het gaat om een indicatie van orde grootte.”, dan klopt het verhaal van Reporter volgens jouw berekening wel.
1.2 miljard of 2 miljard zijn van dezelfde ordegroote. Allebei miljarden. Men spreekt van verschil als 1 berekening bijvoorbeeld in de miljoenen uitkomt en de ander in miljarden.
Gezien alle aannames van je berekening zal de standaardeviatie op die 1.2 miljard dermate hoog zijn, dat ook 2 miljard nog als plausibel gezien mag worden.
Echter de strekking van het verhaal is wel correct. Zomaar 2 miljard als bedrag poneren is niet correct. Zeker niet als het een ondoorzichtige markt betreft.
Wel is dit een goed argument voor legalisatie.
1. Zorg dat de productie door gelegaliseerde bedrijven gebeurt.
2. Coffeeshops zijn voor hun wiet afhankelijk van die legale productiebedrijven. (sancties bij overschrijding).
3. De kostprijs kan drastisch omlaag, schatting van mij is dat je toch zeker naar een paar cent per gram gaat (1 wietplant heeft ongeveer dezelfde opbrengst als mais qua gewicht, en wat is nu eenmaal de prijs van mais dat de agrarier er voor krijgt?)
4. Aan de straat kant verandert er niets, als de overheid via accijns de prijs naar 7 euro per gram brengt.
5. Het grote pluspunt:
De accijnsen leveren de overheid al snel een miljard extra inkomsten op!
6. Heeft geen aanzuigende werking, want er verandert helemaal niets bij de balie van de shop. Sterker nog, door de afname van illegale productie voor binnenlands verbruik zal de noodzaak om de productie voor het buitenland in Nederland te doen, laten afnemen. Taak voor de politie om dat te handhaven.
Tis een enigma, exact hoeveel. Dat is het en blijft het. Lingo maar dan met cijfers in plaats van letters: gaat niet, probeer zelf maar. Vraagje: heeft Reporter wel uitsluitend het bedrag BTW op verkochte hash en wiet vermeld en niet de totale jaaromzet (incl. bier, pepermuntjes en de vette hap voor het stelpen van de hongerklop e.d.)?
Maakt niet uit, leuk puzzelen daar niet van…maar dan belt iemand toch de belastingdienst v.w.b. het totaalbedrag aan afgedragen BTW op hasj en wiet in Nederland? En de betreffende ambtenaar pakt dan braaf zijn telraam en vertelt je dat dan vervolgens netjes *not. Liefst graag ook verkoop onderverdeeld in Rode libanon, Polm, Hija, Double O en Nederwiet e.d. Kwaliteitsverschil is namelijk belangrijk als je gaat rekenen in joints. In de ene joint zit 0,40 gram: nada…terwijl je je met 0,15 gram Spoetnik al compleet wauz in de Biebelebonse Bergen waant..na 1 haal.
Niemand weet exact hoeveel geld daarin (werkelijk) omgaat. Semi- (il)legaal afijn: mag het niet telen, niet invoeren, niet verhandelen in 1000-den kilo’s tegelijk enz….liggen me daar toch zomaar opeens al die grammetjes netjes in handige plastieken zakjes verpakt te glimmen in mooie vitrines. En dan kiezen van een menu en rarara politiepet hoe kên dât nah allemaal.
En in de horeca wordt alles boven de toog verhandeld, geen bier aangelengd, en niet zwart betaald…ook zo mooi.
1,2 miljard euro lijkt me een zeer realistisch bedrag. Zo’n 15 jr. geleden schreef ik over het blad High Life. Ik heb het artikel nog eens opgezocht. De omzet was toen zo’n 1 miljard gulden(!) per jaar. Dat bedrag werd destijds genoemd door Ben Dronkers, hasjhandelaar en oprichter van het Hasjmuseum in A’dam.
Hoeveel lampen zouden Philips en Osram aan wietkwekers verkopen? Daar hoor je nooit iets over. Langs die weg zouden ook leuke berekeningen te maken zijn.
maïs is landbouw , weed is kassenbouw. andere cultuur , arbeisintensiever.tig keer zoveel oogstwerk.
Het hele westland hangt vol met lampen , die weettelers vallen niet op in de omzet cijfers.
geen coffeeshop in de buurt van scholen, maar slijters en cafés op iedere hoek v/d straat.
Hard dope alcohol staat nog steeds keihard overeind dankzij de christelijke sociale regering.