Krijgen we ons land nog terug?

COLUMN - Je kan iemand met een Ruttiaans geheugen het niet kwalijk nemen dat door vergetelheid soms wat dingen er bij in schieten. We moeten ook niet vergeten dat een minister-president onmenselijk veel aan zijn hoofd heeft. Dat kan nooit allemaal in de grijze cellen worden opgeslagen.

Zou Rutte ‘de Nederlander’ vergeten zijn? Een brutale journalist wilde dat weten op de laatste persconferentie na de ministerraad.

Hagens (SBS): Ziet u zichzelf nog als de premier die problemen oplost?
Rutte: Dat is in ieder geval mijn ambitie, ja.

Hagens: En als je kijkt naar de afgelopen twaalf jaar kun je ook zeggen dat u problemen veroorzaakt.
Rutte: Ook, ongetwijfeld, als je bestuurt gaan er ook dingen niet goed, zeker. Maar ik ben ook trots op heel veel dingen die wel bereikt zijn.

Hagens: Ik denk namelijk dat het een patroon is waarbij de burger, de Nederlander, vergeten wordt. Bent u het daarmee eens?
Rutte: Nee. Nee er is niemand in de politiek die zegt ‘we gaan de Nederlander vergeten’

In de discussie die volgt doet de journalist een tot mislukken gedoemde poging Rutte zo ver te krijgen dat hij erkent eerder probleemmaker dan probleemoplosser te zijn.
Hagens:

Als je kijkt naar de afgelopen twaalf jaar kun je ook zeggen dat u problemen veroorzaakt.

Rutte:

Ook, ongetwijfeld, als je bestuurt gaan er ook dingen niet goed, zeker. Maar ik ben ook trots op heel veel dingen die wel bereikt zijn.

Wat nog niet is bereikt, is de grote belofte die Rutte deed bij het aantreden van zijn eerste kabinet. Mocht hijzelf het vergeten zijn: de beelden zijn er nog. Op 3 minuut en 40 seconden spuit hij het roemruchte

Ten derde gaan we de doelstellingen bereiken door dit land terug te geven aan de hardwerkende Nederlanders

Een jaar later herhaalt hij het nog maar eens. De VVD werd, landelijk gezien, de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. In het feestgedruis (zie op 3 minuut 04) belooft hij stellig

We gaan er voor zorgen dat we dit prachtige land weer teruggeven aan de Nederlanders

Nu was dat niet bijster origineel. In 2002 liet de LPF (Lijst Pim Fortuyn) dit in de statuten vastleggen:

Artikel 2.
De vereniging heeft ten doel: de burgers van Nederland intensief te betrekken bij en te laten participeren in allerhande vormen van openbaar bestuur en maatschappelijke organisaties, kortom: het land terug te geven aan de mensen in het land.

Of het nou mensen, hardwerkenden of Nederlanders zijn, ‘het land en de burgers’ wordt het mantra van rechtspopulistische politici. In 2005 schrijft Geert Wilders een Onafhankelijkheidsverklaring en noteert:

Ik wil die elite daarom ook op andere fronten bestrijden. Ik wil dit land teruggeven aan zijn burgers.

Het is helemaal niet vreemd dat Rutte jaren later preludeert op dat thema. Hij heeft het geleerd van Wilders.

Vandaag mag Rutte aan de Tweede Kamer vertellen hoe het nou zit met die gewiste sms’jes. Grote verrassing: Rutte herinnert zich een van de gewiste berichten.

Zo schiet me ineens een sms’je te binnen waar ik mijn adviseurs vroeg of het een goed idee was de slogan ‘het land terug aan de Nederlanders’ te introduceren. Het antwoord was: ja, doe maar. Jammer dat die sms’jes zijn gewist. U begrijpt: dat gaat dus niet door.

Zo zal het niet gaan. De Kamerleden zullen weer hun hoofden stoten tegen een betonnen muur van stoïcijnse excuusjes en ontkenning.
Debat na debat over het ene ongeluk na het andere. Het lijstje kan iedereen nu wel dromen: Groningen en het gas, stikstofdossier, toeslagenaffaire, wooncrisis, falend asielbeleid. En dat alles omdat Rutte vergeet dit land terug te geven aan de mensen. Of was dat van meet af aan de bedoeling?

-o-o-o-
De discussie tussen journalist Sam Hagens (SBS) en Rutte zie je hier:

Het is dat we er mee zijn gestopt, maar ook dit (de sms-affaire) zou toegevoegd kunnen worden aan het oprutten-dossier.

Reacties (9)

#1 Bismarck

Ik vind dat er wel fundamenteel iets mis is met de hele frase “Het land teruggeven aan…” (wie dan ook). Ik zie een land niet als een object/bezit, maar als concept/samenwerking. Als je vanuit die houding denkt, kun je als politicus ook een heel andere rol spelen (je bent in feite een belangrijke mediator in die samenwerking en je enige doelen in die functie zijn om de samenwerking te bevorderen en de gemaakte afspraken in praktische zin uit te werken).

 • Volgende discussie
#1.1 Frank789 - Reactie op #1

[ maar als concept/samenwerking ]

Precies, en ze hebben dus niet “het land teruggegeven”, maar zich teruggetrokken uit het land, het land leeggemaakt en gezegd “zoek het zelf maar uit”.
Weg met de samenwerking voor bibliotheken, lagere scholen, busroutes, zwembaden, ziekenhuizen en kleine gemeenten.
Wel natuurlijk de (jeugd-) zorg, de bijstand en de sociale werkvoorziening bij de gemeenten dumpen die daarop de OZB moeten verhogen.

https://www.groene.nl/artikel/hoe-den-haag-uit-nederland-verdween
https://decorrespondent.nl/13179/steeds-meer-taken-steeds-minder-macht-hoe-de-gemeente-wordt-klemgezet-door-kabinet-en-kamer/2874286156038-e6cb46a8#:~:text=Er%20waren%20altijd%20uitvoerende%20taken,gingen%20naar%20de%20345%20gemeenten.

 • Volgende reactie op #1
#1.2 lmgikke - Reactie op #1.1

O, maar ze hebben wel degelijk het land teruggegeven. Aan de elite die het 120 jaar geleden in bezit had.

Het onderwijs is weer in private handen (zonder private bijscholing kom je er tegenwoordig niet meer), de huisjesmelkers zijn terug, de rechtsstaat is afgebroken, we hebben weer armoede (en die neemt rap toe), democratie is buitenspel gezet (op wie je ook stemt, Rutte blijft zitten). De rijke is weer de baas over zijn vazallen.

Dus voor de echte achterban van Rutte, waar hij het voor doet, klopt het. Nederland is teruggegeven. Althans, bijna.

De laatste stappen naar een autocratische nachtwakersstaat moeten nog gezet worden. Zoals Rutte zei tijdens de verkiezingen: Hij wil de klus afmaken.

En dat gaat nu rap komen. De AIVD wil op wijkniveau alles kunnen afluisteren (ze mogen het nog niet, dus doen het n.a.w. al wel). De EC wil graag alle encryptie opheffen (onder het mom van kinderporno bestrijden, wie kan daar nu tegen zijn?).

Aan het begin van de corona crisis zei men over China: die maatregelen kunnen hier niet, we zijn geen totalitaire staat.

Nu dik twee jaar later is te concluderen dat onze overheden niet over andere maatregelen tegen corona nagedacht hebben, maar bezig zijn geweest de basis te leggen voor een autocratische staat, ter voorbereiding op de totalitaire nachtwakers staat. En die zal nodig zijn als de klimaat en economische crisis ons gaan raken dit en komende jaren.

Kapitalisme in zijn hardste vorm: Marktwerking zal miljoenen doen sterven. De crisis zal in Europa 80 jaar welvaart wegvagen. Et voila, klimaatdoelen zijn gehaald.

En daar hebben we dus die twee kerncentrales voor nodig. In die toekomst heb je maar beperkt elektra nodig voor de tesla’s van de leiders. De rest kan het toch niet betalen of is gecrepeerd.

#1.3 rongvk - Reactie op #1

Lijkt me een vrij elementair liberaal principe. Het is misschien niet de mijne maar om het nu dusdanig fundamenteel verkeerd te vinden…

Enfin, Rutte zal ongetwijfeld zelfs als liberaal gewoon willen samenwerken, maar met de hete adem op conservatief rechts heeft de VVD net zoals het CDA bakzijl moeten halen en zich van hollere en dommere retoriek moeten voorzien. C’est la vie. Met de kennis van nu had Rutte net zo goed Verdonk de partij kunnen laten leiden, en Rutte zich de moeite kunnen besparen, maar men roeit met de riemen die men heeft.

 • Vorige reactie op #1
#2 Hans Custers

Als je ideologie erop neerkomt dat je de economie moet beschermen tegen de burger, dan willen de belangen van die burger er wel eens bij inschieten. Dat is niet zo vreemd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

Bij een SMSje heb je een zender en een ontvanger. En Nederland heeft toch dat sleepnet? Als daarmee nu niets gevonden kan worden, kan dat systeem ook wel op de helling. Maar de VVD kennende zullen ze eerder de WOB afschaffen dan hun surveillancepraktijken op anderen terugdraaien.

Maar ook los daarvan: iemand die op dat functieniveau zulke tekenen van alzheimer vertoont en daarbovenop zijn gereedschap niet kan bedienen, dient onverwijld vervangen te worden. Begin eens met hem een toeslagenouderbehandeling te geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 lmgikke - Reactie op #3

Als het een voetbalclub geweest was, was hij al lang ontslagen. Ik ben nog geen voetbalclub tegengekomen waar het slecht ging en de supporters eisten dat de trainer bleef omdat er geen goede opvolger bekend was.

#4 lmgikke

De politiek is verworden tot bla bla bla bla.

Schandaal na schandaal, leugen op leugen, vergeten en geen herinnering.

Grote woorden van de oppositie, steun van de coalitie.

ALLES is voor de buhne, de excuses, de beloftes en de verontwaardiging.

Aan het einde van de dag blijft iedereen zitten en gaat men over tot de orde van de dag.

Quote van de dag: “Rutte in sms-debat: Als er geen vertrouwen is, ga ik wel wat anders doen”

GA DAN!!!! stop met dreigen en zout op. Dat had je al moeten doen toen je opstapte na het toeslagen schandaal (dat nog steeds niet is opgelost).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Micowoco

Als het de bedoeling was Nederland terug te geven aan de miljonairs, dan is dat aardig gelukt.
Iets serieuzer: heel langzaam, ongeveer met de snelheid waarmee continenten uit elkaar drijven, krijgt de gemiddelde Nederlander door dat we met een gewiekste narcist als PM opgescheept zitten. Die man eindigt nog zoals Thatcher: alom gehaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie