KRAS | Kindbruidje

In de trein vond ik een exemplaar van Tubantia, zo’n fijn regionaal dagblad waarin men het onvertogen woord zorgvuldig mijdt en gloedvol weet te spreken over de eigen voetbalclub of kruidkoek. Er stond een interview in met een echtpaar dat al zeventig jaar bij elkaar was. Zij was als geëvacueerde jonge wees uit Rotterdam in het schone Twente beland en dreigde naar een internaat gestuurd te worden. Dan maar liever trouwen, dacht ze, als zestienjarige.

Een kindbruidje! Door de gruwel van de oorlog in de armen van een vijf jaar oudere man gedreven! Met wie ze nu al zeventig jaar haar leven moest slijten! Tubantia mocht het dan presenteren als een vertederend liefdesverhaal, dit was nou precies waar ons alerte parlement tegen in actie was gekomen. Je mocht toch hopen dat dit huwelijk snel ontbonden zou worden. Maar nee, Zijne Koninklijke Hoogheid had zelfs felicitaties gestuurd.

 1. 1

  Ik vat um!!!!

  Wij hadden de slavernij en zo blijkt nu ook ergens een kindbruidje verstopt.
  Daarom zijn islamitiese kindbruidjes eigenlijk wel okay en die gaan dus een stralend liefdesleven tegemoet.
  Wat is het leven toch mooi als je op zo’n simpele manier kunt vergoelijken.

 2. 2

  @1 Ja, normaal had je wel gelijk gehad met je analyse, maar we hebben het hier over Twente hoor, en dan ook nog ‘ns van 70 jaar terug.

 3. 7

  @6

  Natuurlijk niet. Maar van wat ik in de media verneem gaat het daar soms om kinderen van 12. Dat is een heel verschil met 16 jaar.

 4. 9

  @7: De hele heisa rondom kindbruidjes van de afgelopen weken ging anders wel degelijk om 16 jarigen (althans op vier gevallen na was de leeftijd van de bruidjes variërend van 15 tot en met 18 en er zat er geen enkele van 12 of jonger tussen). Zie je ook hoe de media een beeld neer kunnen zetten,

  Nederland gaat nu versneld een wet invoeren waardoor in het buitenland gesloten huwelijken waarbij een partner onder de 18 is, automatisch niet meer worden erkend in Nederland. Ik ben dan heel benieuwd of er afstemming binnen de EU is geweest rondom deze wet, want ongeveer in alle EU-staten (inclusief Nederland) mag je al eerder dan op je 18e trouwen.

 5. 11

  @1 Inderdaad, wat is het leven toch mooi als je het op die manier kunt vergoelijken. Nog afgezien van de feiten die hierboven al zijn aangestipt, is natuurlijk de vraag waarom die meisjes zo vroeg trouwen?

  In ieder geval niet omdat het gebruikelijk is, en dus evenmin met religie. Zo ligt in het Syrisch huwelijksrecht de huwbare leeftijd voor meisjes op 16 en voor jongens op 17 jaar. In Jordanië, waar veel vluchtelingen verblijven, ligt de huwbare leeftijd op 18 jaar. Net als in Nederland en de andere Europese landen zijn daar uitzonderingen op mogelijk.

  Feit is dat oorlogs- en conflictgebieden, evenals vluchtelingenkampen, over het algemeen niet bepaald veilige plekken zijn voor vrouwen en kinderen. In het geval van Syrië is dat niet anders. Het is dan ook niet vreemd dat al heel vroeg in het conflict door hulpverleningsorganisaties werd gesignaleerd dat vroeg huwen een coping mechanisme is: zo’n huwelijk biedt bescherming en meer garanties op een toekomst dan het leven in een burgeroorlog of een vluchtelingenkamp. Denk aan (alleenstaande) ouders die niet meer bij machte zijn voor hun kind te zorgen, of die willen voorkomen dat hun dochter het slachtoffer wordt van seksueel geweld.

 6. 13

  NB. Dat versneld erdoor jassen van de kindbruidenwet zonder de EU-situatie in oog te nemen vind ik een voorbeeldje van slecht functioneren van de 1e Kamer. Je zou verwachten dat ze daar toch even op de rem zouden trappen en iets langer nadenken dan het duurt om de Telegraafkop KINDBRUIDEN NAAR NEDERLAND! te lezen. De wet erkende immers al geen huwelijken met een partner onder de 15 (dus dat 12-jarigenverhaal van #7 was al een indianenverhaal) en door het paniekvoetbal dat erop volgde zitten we nu dus met een wet waar nog wel eens veel meer getrouwden last van kunnen krijgen (en laten we wel wezen, die wet is niet gewijzigd om Belgische of Spaanse koppels mee lastig te vallen, maar om meer Syrische nareizers te kunnen weigeren).

 7. 14

  @9

  Dan ben ik idd op het verkeerde been gezet. Kinderen van 12 horen niet getrouwd te zijn. Maar een meisje van 16 kan best.
  Als die Nederlandse wet wordt ingevoerd dan had mijn huwelijk indertijd ook niet erkend geweest. Mijn partner was 17 toen ik haar huwde.