Had Hillary Clinton de Amerikaanse verkiezingen gewonnen, dan was er nu even geen nieuws meer uit dat land geweest. Maar ’s werelds fascinatie met Donald Trump is zo groot dat er nog geen krant zonder hem voorbij kan gaan. Hij is hotter dan de volgende aflevering van Game of Thrones.
Wat mij dan weer fascineert is dat dezelfde media die hem als een pathologische leugenaar ontmaskerden, wél zijn verkiezingsbeloften voor waar lijken te verslijten. Het is een aandoenlijke behoefte aan houvast waarvan zeker is dat die niet bestaat. Het is zelfs de vraag of Trump Amerika weer groots gaat maken.
Reacties (5)
“Het is een aandoenlijke behoefte aan houvast waarvan zeker is dat die niet bestaat.”
Alleen dat gegeven al maakt natuurlijk wel dat Trump voorlopig nog nieuws zal blijven. Vanaf januari gaat hij immers, zeker als hij tot dan heeft gelogen, ons verrassen met wat hij werkelijk gaat doen.
Ach, de Nederlandse hoofdpopulist zit ook niet om aandacht verlegen. Je zou bijna denken dat het journaille lui is geworden en kritiekloos dat vreet wat het voor krijgt geworpen.
“Het is zelfs de vraag of Trump Amerika weer groots gaat maken.” Voor mij is dat niet de vraag, zowel economisch als qua wereldspeler gaat hij de VS kleiner maken. protectionisme is het meest schadelijk voor de VS zelf. China, Rusland en misschien ook Europa zullen in het gat springen wat de VS straks open laat op het wereldtoneel.
Trump heeft zijn kiezers zo veel opgestookt dat hij wel een deel van zijn belofte’s waar moet maken, anders maakt hij het niet lang als president. De fascinatie hier heeft er mee te maken dat het hier ook rommelt met de populisten, als we niet uitkijken zitten we er hier in Europa ook mee opgescheept.
De vraag die de wereld in spanning houdt is: maakt hij zijn afschuwelijke beloftes waar of niet? Is hij zo erg als hij zichzelf heeft afgeschilderd?
Als het een ietsepietsie minder is, bijvoorbeeld deportatie van slechts 2 miljoen illegalen ipv 10 miljoen, dan valt het mee.
Grijpt hij May bij de eerste ontmoeting niet in haar kruis dan valt het mee.
Blijkt de muur gedeeltelijk uit prikkeldraad te bestaan , dan valt het mee.
Hoeven de Europese landen het defensiebudget slechts op te hogen tot 2% v/h BNP dan valt het mee.
Kortom: Trump heeft tijdens de campagne een beeld geschetst welke wij nu als maatstaf hanteren……
@4: ik zie wel paralellen tussen Trump en Brexit. In beide gevallen was er geen plan wat ze nu wilden gaan doen als ze daadwerkelijk ‘de macht’ kregen. In het VK zorgde dat voor een ineenstorting van zowel de Tories als Labour, waar beide partijen nog steeds bezig zijn om van te herstellen. Het zou zomaar kunnen dat dat laatste ook inde VS gaat gebeuren, en als ik het gedoe zie rond de benoeming van ministers dan gaat het nog flink kraken bij de republikeinen (dito voor de democraten, waar ook geroepen wordt om ‘schoon schip’ te maken..).
Dan heb je dus het 2e westerse land waar de bestaande politieke structuren in no-time inelkaarstorten…