Kop in ’t zand

Tulpeilanden (© IMPRESSIE INNOVATIEPLATFORM)Hij werd er ziek van, Adriaan van Dis in Orania – een plaatsje in Zuid-Afrika waar alleen maar witte Afrikaners wonen. In zijn programma, Van Dis in Afrika was afgelopen zondag te zien dan Van Dis het racisme daar tè stuitend vond. Terwijl ze in feite niemand kwaad doen. Die Afrikaners wonen in hun eigen grot dorp, hebben met de Ora hun eigen geld en zwarte mensen zijn niet welkom en dus zien ze die ook niet. Wat is er mis mee om zo met je kop in het woestijnzand te zitten?

Plotseling denk ik aan de tulpeilanden waarvan Balkenende graag heeft dat ze komen. Zou hij stiekem plannen hebben? Dat mensen die moslims eng vinden, lekker op zo?n tulp moeten gaan wonen?

 1. 1

  Merkwaardige koppeling. Ik snap dat hij uit een goed hart komt, maar door zulke gedachten te ventileren leg je toch weer de nadruk op onderbuikgevoel. Ik vind hem meer thuis horen aan de borreltafel in plaats van op zo’n gewaardeerde website.

 2. 3

  Inderdaad, ook al zouden de Oraniërs racisten zijn, dan zou hu racisme niemand kwaad kunnen doen, omdat er geen andere rassen zijn in Orania.

  Eigenlijk is het een pleonasme: “(…) waar alleen maar witte Afrikaners wonen.”

  Logisch; de definitie van ‘Afrikaner’ is blanke Afrikaanssprekende van Nederlandse, Duitse, Franse, Engelse en andere oorsprong.

  Mensen in Orania hoeven zelfs niet racistisch te zijn, omdat er geen aanleiding toe is, aangezien het dorp Afrikaner (dus o.m. blank) is.

 3. 7

  van hun eigen website: “Orania is een Afrikanerdorp dat al sinds 1991 een plek is waar Afrikaners zich veilig kunnen voelen en waar hun taal en cultuur een veilige haven gevonden hebben, binnen een op eenheidsdwang gestoelde Zuid-Afrikaanse natiestaat waar er weinig plaats is voor culturele diversiteit…”

  Nee, met die culturele diversiteit zit het in Orania wel goed…

  Mijn eerst ingeving was, dat ze toch zeker wel swartmanne zouden gebruiken als goedkope arbeidskrachten, maar dat blijkt bij wat onderzoek toch nog wat anders te liggen. Al het werk wordt door blanken verricht. Er is echter wel wrijving tussen de 2 woonbuurtjes van het dorp / nep-staatje. In de ene buurt wonen de arme inwoners, in de andere de stichters en de mensen met wat meer geld. De bewoners van het armere buurtje zijn niet tevreden, omdat ze niet naar Orania zijn gekomen om het werk van de zwarten te doen…

 4. 8

  Onderbuikgevoelens oproepen of laten spreken kan vaak leuk zijn voor een discussie. Bijvoorbeeld of zo’n enclave in Nederland ook zou kunnen bestaan.

  Op deze manier wordt dat met een kwinkslag geponeerd. Want wat is er nou hollandser dan op een eiland in de vorm van een tulp te wonen? En kneuteriger? ‘Passen’ daar allochtonen bij?

  Wat mij betreft is dit stukje GC dan ook niet onwaardig.

 5. 10

  @jan: je refereert dan naar de laatste alinea? Ik lees dat gewoon als sarcastische humor, niet als een serieuze mening. Dat is een stijlmiddel dat in een column dikwijls gebruikt wordt.