Kloof burgers en politiek overdreven

het proefschrift Het maakt voor de kwaliteit van de besluitvorming in de lokale politiek eigenlijk niet uit of de gemeenteraad een goede afspiegeling vormt van de bevolking. Het feit dat vooral hoger opgeleide mannen van middelbare leeftijd politiek actief zijn, maakt de overeenstemming tussen burger en politiek niet kleiner. (Kennislink)

Dit is een van de opvallende conclusies uit het onderzoek waarop Harry van der Kaap vandaag promoveert aan de Universiteit Twente. In zijn proefschrift: “Politieke representatie en lokale democratie” toont hij aan dat er eigenlijk geen kloof is tussen de politiek en de samenleving. Lokale bestuurders en burgers zijn het het grotendeels met elkaar eens zijn over wat de grootste problemen in de gemeente zijn. Wel verschillen ze soms over specifieke aanpak. Maar het idee dat er een kloof zou bestaan tussen burgers en politiek wordt vooral in de hand gewerkt door de media, trage besluitvorming en omdat politici hun punten niet goed verkopen.

 1. 1

  Ik zal proberen dat boekje in handen te krijgen. Mijn eerste opwelling is wel het beperkte van de bestudeerde groep, gemeenten kleiner dan 30K, boeren en buitenlui om het zo even te stellen. Ik heb niets tegen boeren en buitenlui btw maar of je de bevindingen dan significant kan extrapoleren naar de grote conglomeraties, ik denk het niet.

 2. 2

  Tja, soms wordt het lichtlijk overdreven omdat mensen zich toch wel bezighouden met politiek en overal hun mening geven (toch een typisch Nederlands trekje). De grootste kloof is wimpelweg de elitaire opstelling van bepaalde politici en het salaris van velen.

 3. 3

  transparant is ook een kloof (bijvoorbeeld online kamerstukken), misschien wordt het kleiner, maar media manipulatie in de schoenen schuiven is natuurlijk ook te kort door de bocht. *vul in grijs gebied.

  boekje idd maar eens doornemen, thx. carlos.

 4. 4

  Het feit dat vooral hoger opgeleide mannen van middelbare leeftijd politiek actief zijn, maakt de overeenstemming tussen burger en politiek niet kleiner.

  Dit wordt een opvallende conclusie genoemd.

  Die hoogopgeleide mannen hebben hun hele leven lang geleerd om ingewikkelde zaken met verschillende ogen te kijken, diverse belangen af te wegen. Dus zo vreemd is dat niet, @geachte steller.

  Een evaluatie van de bijdragen van Hadjememaar of Bertus Zuurbier z.l. zouden volgens mij echt tot opvallende conclusie leiden.

 5. 5

  /terzijde

  …maakt de overeenstemming tussen burger en politiek niet kleiner.

  In de context wordt duidelijk dat groter is bedoeld.

 6. 6

  mescaline: toch is dat jarenlang het mantra van de fortuynistische leefbaren geweest, dat het niet goed was dat links gestudeerde mannen de dienst uit maakten:

  [img]http://images.fok.nl/upload/041218_519_Henk_Bakker_sr.jpg[/img]

  Ter vermaak een oude Koelman brandbrief aan Leefbaar Amsterdammer Henk Bakker: Een leefbare auto

 7. 14

  @mescaline, dacht het niet maar als ik mee mag naar de lokale suup ofzo vind ik het telkens weer een genot, behalve die immer aanwezige lucht, stank, van Ashton Heritage sigaren. Je hoort absoluut niets met die car, vreemde gewaarwording alsof je de enterprise zit.

 8. 15

  Ik heb eens mogen meekijken in een gestripte Rolls die opnieuw gespoten moest. Roest in de deuren ! We waren teleurgesteld, sadder and wiser.

 9. 16

  @Larie 1, ik deel je skepsis, (dat is is het toch ?) over de waarde van dit boek bij vraag van kloof politiek-burger.

  Gemeenten kleiner dan 30k hebben nl. een goede staat van dienst. Hoeven de grote problemen in de wijken niet op te lossen, zijn te klein om grote fouten te maken.

  Grote steden:
  Tevredenheid en welzijn is stukken kleiner dan in deze klasse gemeenten tot 30K. CBS heeft ook veel statistieken waaruit mindere prestatie blijkt. En te duur qua gemeentelijke belastingen.

  Deze studie koppelen aan de politieke onvrede is onterecht.

 10. 18

  Die kloof tussen politiek en samenleving werd volgens mij verondersteld te bestaan op landelijk niveau. Sinds wanneer werd er geklaagd over zo’n kloof in de gemeentepolitiek?

  Lekker makkelijk, Harry van der Kaap doet eerst alsof er ook massaal van een lokale kloof wordt geproken en concludeert vervolgens dat hij die kloof niet kan vinden. Nee nogal wiedes.

  Op lokaal niveau is er eerder een kloof tussen politici en hun ambtenaren.