Klimaatverandering in data

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Mijn bijdrage aan deze dag bestaat natuurlijk uit een paar grafieken.
Omdat het moeilijk is om de werkelijke temperatuurtrend te duiden, heb ik de vijf meest gerenommeerde meetinstituten maar gewoon bij elkaar geveegd en gemiddeld. En dan moge duidelijk zijn wat de trend van de laatste decennia is. Ja, er is sprake van een schijnbare tijdelijke stop in de stijging, maar dat is niet vreemd in het licht van de eerdere golfbewegingen.
En ja, de tijdsperiode voor deze grafiek is manipulatief gekozen. Maar kijkt u na de streep vooral naar de totale plaat.
1976_nu_3jaarstrend470

1850_nu_3jaars600

En dan nog een heel andere plaat. Recent was in het nieuws dat de Noordpool minder erg gesmolten was dan de twee voorgaande jaren. Het werd gebracht als goed nieuws. Maar als je onderstaande grafiek bekijkt, zie je duidelijk dat ook 2009 heel ruim onder het langjarige gemiddelde zit (dat zelfs tot 2006 gaat). En laat het nu net deze week ook zo zijn dat de lijn van 2009 die van 2008 raakt. Blij met een dode mus dus.
ssmi1_ice_area600

Heeft u nog meer sprekende grafieken, gooi ze gerust in de reacties.

Reacties (8)

#1 Kroshka

Nee, grafiekjes heb ik helaas niet voor je. Wel een oerfabellands verhaal met een knipoog.

  • Volgende discussie
#2 passie

Ik heb geen nieuwe plaatjes, maar weet iemand een langjarige grafiek te produceren waar de zonne activiteit cyclus voor gecompenseerd is?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Die grafieken spreken boekdelen, ik zie duidelijk bloed van die rode lijn druipen…

Maar is Bismarck in tha greenhouse? Met je: ”er varen nu al schepen door de noordoost passage”? Hier:

“The Catlin Arctic Survey data supports the new consensus view – based on seasonal variation of ice extent and thickness, changes in temperatures, winds and especially ice composition – that the Arctic will be ice-free in summer within about 20 years, and that much of the decrease will be happening within 10 years.”

Geleidelijk binnen tien jaar ’s zomers betrouwbare scheepvaart mogelijk, niet alleen de “Beluga’s” dus….

Eerst lezen, dan pas dingen roepen.

*spot aan boorden van Maas regelmatig voorbij denderende binnenvaartscheepjes*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Baron E

Natuurlijk zou ik als Sargasso-lezer als je me in mijn slaap wakker maakt moeten kunnen opdreunen wat “temperature anomaly” (temperatuurafwijking) is, maar heel duidelijk is het zo niet.

Misschien is het, juist op zo’n actiedag als vandaag, nog eens goed om dat er in één zin bij te vermelden. En dan nog een zin waarin aangegeven wordt waarom dit meer inzicht geeft dan gewoon het plotten van de gemeten temperatuur zelf.

De ijsoppervlakgrafiek vind ik weinig overtuigend, in het bijzonder omdat in november 2008 gewoon het langjarige gemiddelde wordt gehaald. Het lijkt er met name op dat de verhouding tussen de seizoenen veranderd is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Steeph

@passie: Komt als het goed is vanmiddag nog een postje over.

@Baron E: In 1 zin? Oei. Denk dat dit het dichtst bij komt:
“Temperatuur anomalie geeft aan in hoeverre de temperatuur op zeker moment afwijkt van het langjarige gemiddelde dat uitgekozen is als basis, voor hetzelfde moment.”
Het geeft dus de verschuiving weer in temperatuur ten opzichte van wat “normaal” was.

http://hadobs.metoffice.com/indicators/index.html

Voor het ijsoppervlakverhaal zie ook de waanlink over de krimpende noordpool. Het is lastig om ook de leeftijd van het ijs in de grafiek mee te nemen. Oppervlak kan tijdelijk hetzelfde zijn, maar toch kwetsbaarder (dunner).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Arduenn

Ook geen grafiekjes, maar een filmpje over de blob en de stijgende zeewatertemperatuur: http://news.nationalgeographic.com/news/2009/10/091008-marine-mucilage-video.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Steeph

@zutman (u ziet hem niet, hij was er wel): Een ban is een ban, ook als je soms wel wat zinnigs te melden hebt.

Voor de rest van de lezers, nuance in andere grafieken:
http://wattsupwiththat.com/2009/10/14/another-possible-dmspssmi-sea-ice-sensor-failure/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@3: Zoals gezegd YP, achterhaald. Beluga is al door de nooroostpassage gevaren:

“I was slightly surprised by what we saw,” he told us as we stood on the bridge of his cargo lifter.

“There was virtually no ice on most of the route. Twenty years ago, when I worked in the eastern part of the Arctic, I couldn’t even imagine something like this.

“I think it will soon be possible to navigate the Northeast Passage all year round. We were escorted by an ice-breaker but, frankly, we could have done without it. This is great news for our industry.”

  • Vorige discussie