Val Berlijnse Muur: “Tor auf”

REPORTAGE - Het is vandaag 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Nadat Günter Schabowski op een persconferentie per abuis had gezegd dat de grenzen per direct open zouden gaan, verzamelden zich bij de diverse grensovergangen in Berlijn duizenden mensen. De Oost-Duitse luitenant-kolonel Harald Jaeger gaf toe aan de druk van de menigte bij de grensovergang Bornholmer Straße en opende de grensovergang.

Hoewel er al enige tijd protesten tegen het regime van Honecker aan de gang waren, markeerde deze gebeurtenis de omwenteling die uiteindelijk tot de hereniging van Duitsland leidde. Tot die tijd had het DDR-regime uit alle macht de bevolking de toegang tot het westen ontzegt. Onderstaande video geeft een indruk van de werking van de Berlijnse Muur.

Reacties (4)

#1 zuiver

Allemaal mooi. En wie dit – live on TV man! – meemaakte kan de emotie, die iedereen toen voelde, waarschijnlijk hervoelen.

Maar tegelijk vraag ik me af, hoe het proces in zijn werking is gegaan waarmee we in de shit van de huidige vrijheid, gelijkheid en broederschap van het Amerikaanse regime terecht zijn gekomen.

Vrijheid voor allen blijkt vrijheid voor 1% en armoede en slavernij voor de rest. REBUILD THE WALL! Maar dan op een andere manier.

Kijken naar de muur, de opening en alles wat er bij kwam, is kijken naar de geschiedenis van het kapitaal. Piketty had zijn boek beter vandaag kunnen publiceren.

#2 Joost

Vrijheid voor allen blijkt vrijheid voor 1% en armoede en slavernij voor de rest.

Dramaqueen.

#3 pedro

http://www.herdenkingkristallnacht.nl/

Jammer dat deze herdenking zo overschaduwt wordt door de Duitse eenwording…

#4 zuiver

@2: De trend is wel gezet en jij bent een kikker in opwarmend water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*