Een Fries snijdt geen keel door

Mooie reportage van Argos/Human in het kader van Medialogica, over de moord op Marianne Vaatstra en hoe de asielzoekers werden beschuldigd. En wat de rol van de media daarbij was.

Reacties (35)

#1 Jules Vismale

Zo, een Fries snijdt dus geen keel door? Als ik dit stukje over Marianne Vaatstra mag geloven is het best mogelijk dat er genoeg psychopaten rondlopen die tot zoiets in staat zijn. Zo ken ik een fantasie- en een waar gebeurd verhaal over een jongen en een man die allebei met hun voornaam Peter heetten en ook ongevraagd een huis of herberg binnengingen terwijl ze beiden een mes bij zich hadden! In de desbetreffende kamers waar zij binnendrongen lagen twee pubermeisjes te slapen die of wél of niét op hun komst rekenden en bij één van hen helaas fataal afliep! De jongen was niemand anders dan Peter Pan die in Londen het huis van het bankiersechtpaar Darling bezocht om daar zijn verloren schaduw terug te vinden. Hij trof toen het meisje Wendy Darling aan en die was niet bang voor hem. Ze hielp Peter Pan om zijn schaduw aan te naaien en vertrok met hem, haar broers John en Michael en het jaloerse feetje Tinkerbell naar Neverland. De man echter heette Peter Kürten en die ging in 1913 bij Keulen ongezien een herberg in om daar in te gaan breken. Hij trof in een slaapkamer een meisje aan dat Christine Klein heette en 10 jaar oud was. Kürten was helaas een levensgevaarlijke seriemoordenaar die zich op het meisje wierp, haar aanrandde en wurgde om daarna met zijn mes de keel van Christine door te snijden! Van deze moord kreeg haar vader Peter Klein de schuld omdat met daar een bebloed zakmes aantrof met de initialen PK. En het zou nog zeker 18 jaar duren eer Peter Kürten, genaamd de ‘Düsseldorfse Vampier’, zijn eigen leven verloor door een veel groter mes in de gevangenis van Keulen. Dat mes was afkomstig van een guillotine die de Vampier een eeuwige reis naar de hel leek te sturen!

#2 Andy Cap

@1: Dat verhaal is wel een obsessie van je zeg.
Helemaal gezond lijkt me dat toch ook niet.

#3 Jules Vismale

@2: Als jij nou in 1930 in Düsseldorf had rondgelopen en je was daar Peter Kürten tegengekomen; had je hem dan bij je thuis uitgenodigd om hem op koffie, thee en gebak te trakteren? Je had hem ook cadeau’s, geld en bloemen kunnen aanbieden in de hoop dat Kürten je had gespaard. Maar wie weet had je hem een langzamere dood toegewenst als de Vampier tijdens het nazi-regime van Adolf Hitler (dat Kürten niet meer meemaakte) door het Volksgerichtshof ter dood was veroordeeld. De nazi-rechter Roland Freisler zou Kürten meteen naar een concentratiekamp hebben gestuurd, aan een vleeshaak laten ophangen met een strop van pianosnaar om diens nek of eveneens naar de guillotine hebben gestuurd! Maar zo had de voorganger van Freisler, Antoine-Quentin Fouquier-Tinville (die je inmiddels óók al heel goed kent, in tegenstelling tot vele anderen) tijdens de Franse Revolutie de politieke moordenares Charlotte Corday, die de vriend van Maximilien Robespierre, Jean-Paul Marat, in zijn bad met een mes doodstak, eveneens ter dood veroordeeld en naar de guillotine gezonden. En dat kostte Fouquier-Tinville nogal de nodige moeite daar Charlotte Corday een wonderschone jongedame was, iets wat overigens ook gold voor Peter Kürten! Hij had zo’n mooi en onschuldig gezicht dat de rechter die hem veroordeelde, dr. Rose, daar ook veel moeite mee had. En ik ben nou eenmaal erg gefascineerd door zulk soort figuren maar dat betekend nog niet dat ik ze daarmee liefheb! Mensen kunnen niet altijd van mooie of onschuldige dingen houden.

#4 THEO HOVIUS

Wat moet ik hiermee?

#5 Andy Cap

@3: Rijp voor de psychiater.

#6 Jules Vismale

@5: Daar bedoel je vast Peter Kürten mee want die werd al door de psychiater Karl Berg onderzocht en die snapte helemaal niets van diens moordlust! Toen daarnaast zijn hoofd na zijn dood werd ontleed en gemummificeerd (die bevind zich in een Amerikaans museum) konden ze in de hersenen van Kürten geen afwijkingen vinden. Misschien leed Kürten wel aan het Syndroom van Renfield, een soort bloeddorst. En ik heb beslist géén psychiater nodig maar jij vast misschien wél een geschiedenisleraar of filosoof.

#7 Andy Cap

@6: Clockwork Orange is waarschijnlijk jouw favoriete film?

#8 De echte Rob

Ik vind dat Jules een leuk verhaaltje vertelt. Heeft natuurlijk geen zak te maken met de moord op Marianne Vaatstra en het vingerwijzen naar asielzoekers, maar toch.

#9 THEO HOVIUS

Kan ik van deze morbide fascinatie verschoond blijven?

#10 Jules Vismale

Al zou ik eigenlijk niet meer moeten reageren op deze site na alle tegenreacties: ik ben niettemin toch bereid om eventuele sadistische perikelen over de genoemde moordenaars of bloedrechters anders te beoordelen. De film Clockwork Orange die Andy Cap noemt ken ik helemaal niet maar de films die bij mij vroeger favoriet waren met (gespeeld) geweld zijn bijvoorbeeld; The A-Team, Knight Rider, The Dukes of Hazzard en Airwolf. Wat de echte Rob zo leuk vind aan mijn eerdere verhalen is me onduidelijk maar ik kan me niét voorstellen dat hij Peter Kürten, Adolf Hitler, Roland Freisler, Maximilien Robespierre en Antoine-Quentin Fouquier-Tinville zulke fijne personages vindt! Kürten was beslist géén asielzoeker of een gewone verkrachter die Marianne Vaatstra om een dergelijke reden had vermoord als ze elkaar hadden gekend. Hij had tijdens zijn proces beweerd dat Kürten wel 80 mensen had vermoord terwijl hij maar voor 9 moorden werd veroordeeld! En om van een morfide fascinatie verschoond te blijven wat Theo Hovius aangaat: stel dat Charlotte Corday en Peter Kürten nou eens géén moordenaars waren geweest en in hetzelfde tijdperk leefden dan waren ze vast en zeker met elkaar getrouwd. In werkelijkheid was Kürten getrouwd geweest met een prostituee die hij aanraadde om hem aan te geven toen de politie van Düsseldorf de Vampier op het spoor kwam! Zo kon zij de uitgeloofde beloning opstrijken om daarmee een lang en gelukkig leven tegemoet te gaan. En als laatste was het beter geweest als Freisler en Fouquier-Tinville (die elkaars broers konden wezen) échte rechtschapen rechters waren die beruchte misdadigers tot levenslang veroordeelden. Ze hebben zelfs nog geboft dat zij niet, zoals in een filosofisch verhaal van Jezus Christus uit de Bijbel, constant werden gestalkt door een benadeelde vrouw die een onrechtvaardige rechter constant achter diens vodden aanzat omdat zij recht verschaft wilde hebben! De kerel had uiteindelijk die vrouw toch maar haar zin gegeven omdat de Almachtige pas werkelijk recht verschaft! En moet ik soms in het vervolg alleen maar verhalen op deze site vermelden waarin schattige, lieve en aardige personages voorkomen zoals Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje en Belle? Want daar ben ik namelijk óók heel erg gek op, zeker als ze door Walt Disney zijn geschapen!

#11 Kalief

@10 moet ik soms in het vervolg alleen maar verhalen op deze site vermelden

Waarom moet jij überhaupt verhalen op deze site vermelden? Ik zie geen relatie tussen jouw favoriete verhaal over Kürten en het topicbericht dat gaat over de wisselwerking tussen het gedrag van een lokale gemeenschap na een moord en de berichtgeving in de media daarover.

Of is die relatie ‘misdaad als entertainment’?

#12 Andy Cap

@11: En hij heeft ditzelfde verhaal al eens verteld bij tenminste 2 andere draadjes, dat wil zeggen:

er is sprake van een echte obsessie. En er lijken mij wel redenen aanwezig om mensen met dit soort obsessies een beetje extra in de gaten te houden.

#13 gronk

In de gaten houden? IP-bannetje. Iesse siempel.

#14 Jules Vismale

Ach jongens, jullie hoeven mij echt helemaal niet in de gaten te laten houden want wie mij namelijk wél kent weet dat er een speciale (geestelijke) reden is dat ik zulke obsessies bezit en ik houdt (zoals bij de laatste zinnen vermeld) heus ook wel van leuke en mooie dingen, zoals de opgenoemde Disney-prinsessen, Donald Duck, treinreizen en een hoop preocuppaties die geen mens mij kan ontnemen. Want dat kan ik alleen juist zelf maar doen. Want het is toch niét julie bedoeling dat ik wordt geschaduwd op een manier zoals de Gestapo dat in WO II deed? Die lui kregen hun informatie over burgers, die het nazi-regime vijandig gezind waren, meestal van allerlei vrijwillige medeburgers. En iedereen geeft toch op de sites van Sargasso berichten of verhalen die soms hard over kunnen komen bij anderen? Ik ga tenslotte toch ook niet van jullie of anderen verlangen dat hetgene wat jullie liefhebben of door geobserveerd zijn je wordt ontnomen? De splinter in andermans oog zien is nou eenmaal gemakkelijker dan de balk zien in je eigen oog. Ik heb tenslotte (net als ieder mens en dus ook jullie) ontzettend veel fouten, tekortkomingen, pech en ik ben niét perfect, onvolmaakt en dus sterfelijk!
Als julie dat werkelijk willen dan schrijf ik in het vervolg op een andere site op internet wel gewoon verhalen over bloemen, boompjes, schattige diertjes, sprookjes, kunst etc. wat hopelijk niemand erg zal vinden! Want het eindeloos discusseren over de obsessies en de preoccupaties is zowel voor anderen als voor mij in niemands belang. Dan hoeven we hier ook helemaal geen ruzies en allerlei meningsverschillen over en weer meer te gooien! Is dat niet eerlijker? En wie weet horen (of beter gezegd lezen) jullie dan ook verder niets meer van mij.

#15 Boer

Jules, bij de Gamma 3 meter touw 8.95 euro ,een trapgat and have a nice day.
Stukje solidariteit ten opzichte van de massa.
Het begint hier potverdorie met de dag meer op een paaz afdeling te lijken.

#16 sikbock

@15: dat is al jaren zo. Niks mis mee, maar voor veel mensen met psychiatrische problemen is het inderdaad verstandiger om bij het internet vandaan te blijven..

#17 Splaakgeblek

Oplossing is simpel: voordat je een bericht kan plaatsen een simpele vraag beantwoorden die enig logisch denkwerk vereist. Ben je ook gelijk verlost van alle PVVD-stemmers.

#18 boernverstand

@3:
De nazi-rechter Roland Freisler zou Kürten meteen naar een concentratiekamp hebben gestuurd, aan een vleeshaak laten ophangen met een strop van pianosnaar om diens nek

Is er nu enig overtuigend bewijs dat zulke dingen gebeurden ?

#19 Olav

@15: Aanzetten tot zelfmoord vind ik net zoiets als aanzetten tot geweld. Onaanvaardbaar.

#20 Kalief

@19 Aanzetten tot zelfmoord door het plaatsen van een commentje op een blog? The pen is mightier than the sword, maar zo mighty nou ook weer niet.

#21 Olav

@20: Opmerkingen als in #15 horen hier gewoon geen plaats te hebben.

#22 Kalief

@21 Welke schade wordt er dan mee aangericht? Je kunt net zo goed je schouders ophalen en het negeren.

#23 Aesir

@Splaakgeblek
“Oplossing is simpel: voordat je een bericht kan plaatsen een simpele vraag beantwoorden die enig logisch denkwerk vereist. Ben je ook gelijk verlost van alle PVVD-stemmers.”

Dat is echt een verdomd goed idee, bestaat zoiets al?

#24 THEO HOVIUS

ik ben hier nu wel klaar mee, wat ’n gelul zeg

#25 Boer

Zucht, waarom niet en wie bepaalt dat Olav?
De huisregels , wetboek van strafrecht of de persoonlijke moraal van een persoon?
In mijn omgeving is het volstrekt normaal om je op een dergelijke wijze te uiten en het spijt me dat dat niet geheel in overeenstemming is met jouw verfijnde verlichte beschaving.

#26 Jules Vismale

Toch nog maar (hopelijk) één keer reageren op bepaalde reacties van sommige personen op mijn verhalen:
@15: Als je mij wilt aanzetten tot zelfdoding kun je dat beter bij jezelf doen of alles gewoon negeren!”
@16: Zo psychiatrisch ingesteld ben ik beslist niet maar als ik mijn handicap hier vermeld zullen mensen, die dit niet kennen, mij toch wel “gestoord” vinden maar hoe zou ik anders zulke verhalen schrijven? Zij die mij héél goed kennen vinden mij hoogbegaafd en mensen met soortgelijke afwijkingen presteren soms dingen die gewone (?) mensen niét van hen verwachten!
@18: Ik ben al een aantal keren in de gevangenis van Berlijn-Plötzensee op bezoek geweest en in een stenen huisje op de binnenplaats hangt aan het plafond een stalen balk. Daar bevinden zich 6 vleeshaken aan (oorspronkelijk waren dat er 8) en daar zijn, na de mislukte aanslag op Adolf Hitler op 20 juli 1944 door Claus von Stauffenberg, waar tientallen samenzweerders aan werden opgehangen waaronder maarschalk Erwin von Witzleben. Deze executies werden toen gefilmd maar de beulen werden hier zélf knettergek van waardoor ze liters cognac moesten drinken om hun zenuwen te kalmeren! Hitler vond deze afschuwelijke films gewoon prachtig om te zien maar anderen gruwden ervan waarna ze werden vernietigd! In datzelfde kamertje stond zelfs een guillotine waaronder in 1943 talloze (vrouwelijke) verzetsstrijders van de Rote Kapelle de dood vonden zoals Cato Bontjes van Beek (haar naam klinkt Nederlands maar zij kwam uit Bremen) en Liselotte Herremans in 1938.
En om voor de laatste keer op Peter Kürten terug te komen: in Düsseldorf worden op het internet T-shirts aangeboden met zijn afbeelding erop en die kun je daar beter niét gaan kopen!

Met vriendelijke groeten en nou maar hopen dat we allemaal ook eens beleefd blijven tegen elkaar, ongeacht welke mening je hebt!

#27 Aesir

@25:
Ja en in heel veel gesprekken met bekenden onderling kun je zulke dingen op een minder serieuze wijze zeggen, maar op het moment dat het iemand is die verder van je af staat of als je het schrijft komt het toch een stuk harder over. E-mail een dergelijke opmerking anders eens naar een vage bekende in je dorp en kijk of het dan nog volstrekt normaal wordt gevonden.

#28 Aesir

@26:
1. Ik gok schizofreen of autistisch.
2. Hoe je anders zulke verhalen zou kunnen schrijven? Elke malloot kan 10 minuten wikipedia lezen en er een verhaaltje over neerkwakken.
3. Probeer te begrijpen dat je fascinatie met extreem morbide verhalen voor andere mensen nogal vreemd en beangstigend is.

#29 boernverstand

@26: Wat zo vervelend is, dat, tijdens de Neurenberg farce (deze betiteling komt van de voorzitter in 1948 van het VS hooggerechtshof) Duitsland van de Katyn massamoord werd beschuldigd, Stalin vermoordde daar een 20.000 of zo Poolse officieren.

Pas zeer recent heeft Putin deze massamoord toegeven, bijkomend ongeluk was dat de hele Poolse politieke elite omkwam in een vermijdbaar vliegtuigongeluk op weg naar Katyn om dat toegeven plechtig te vieren.

Onderzoek door de VS senaat in de zestiger jaren naar wat de VS aanklagers in 1948 van Katyn wisten toonde aan dat die aanklagers heel goed wisten dat Duitsland niet de Katyn massamoord had begaan.

Hitler’s jongste secretaresse Junge beschrijft in haar nog maar een paar jaar geleden verschenen boek Hitler als een vriendelijke oudere heer.

Wat is nu waar en wat is verzonnen ?

#30 Olav

@27: Dat laatste levert je waarschijnlijk een bezoekje van de smeris op. Dan mag je nog eens uitleggen dat je het eigenlijk heel joviaal bedoelde.

#31 Jules Vismale

@28. Jouw gok over welke geestelijk handicap ik heb zit je het dichtste bij het tweede raadsel en al de informatie over die verhalen die ik schreef heb ik in tientallen jaren tijd vergaard omdat het inderdaad preoccupaties van mij waren. En natuurlijk zijn zulke fascinaties voor veel mensen beangstigend maar voor sommigen is het helaas ook niet erg leuk om te zien op bepaalde natuurdocumentaires hoe bijvoorbeelden leeuwen, tijgers, wolven, roofvogels en krokodillen hun prooien doden maar dat is nou eenmaal de wet van de natuur.
@29: Om toch even je vraag te beantwoorden wat je verhaal over Jozef Stalin betreft (die ik eigenlijk meer verafschuw dan Adolf Hitler) kan ik je aanraden om de sites van Michel Krielaars te lezen over Rusland waarin ik talloze discussies had met neo-communisten, anti-fascisten en anti-communisten. Iedereen was daarin zo fanatiek naar elkaar toe of tegen elkaars mening in dat vrijwel niemand het met elkaar eens werd!

En als afsluiting hoop ik dat Marianne Vaatstra in vrede mag rusten en een lang, gelukkig en eeuwig leven in de Hemel heeft!

#32 Henk van S tot S

Zou het niet van gezond verstand getuigen maar niet meer te reageren op het gebazel van Jules Vismale?
Ik zal het in ieder geval niet meer doen.

#33 Jules Vismale

@32: Jongen, als je niet op mijn gebazel wilt reageren dan had jij inderdaad net zo goed hier niet je bericht op hoeven te zetten! Overigens, denk je soms dat anderen wél steeds naar jouw gebazel luisteren? Wij mensen zijn nou eenmaal van nature allemaal ontzettend eigenwijs, vooral als het om verschillende generaties gaat want generatieconflicten ban je toch niet uit, naar elkaar toe. Zo kun je ook geprezen worden door anderen op een slijmerige manier die een vos bij een kraai doet uit een bekende fabel in de hoop zo diens kaas te bemachtigen! Vleiers zijn namelijk altijd op eigenbelang uit. En als jij jezelf ontzettend lief en aardig vindt dan mogen anderen aan jou op hun beurt vertellen hoe zij daarover denken. Discussie verder gesloten!

#34 bullie

Jongens, laat je niet zo meeslepen door je eigen normatieve gelijkje. Ik beschouw Jules’ bijdragen gewoon als gratis onontdekte stukjes Maarten Biesheuvel!

#35 Jules Vismale

@34: Misschien wel wat laat om toch nog te reageren op deze reactie maar zou Maarten Biesheuvel soms geen stukjes hebben geschreven over Marianne Vaatstra? Daar ik die man niet ken heb ik nooit bijdragen uit zijn berichten gehaald en Biesheuvel zal op zijn beurt wel nooit van de Vampier van Düsseldorf hebben gehoord want dat is het enige wat ik hierover nog kwijt wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*