De Leidse hoogleraar Politicologie Henk te Velde schreef een tijdje geleden een boeiend boek over leidsersschap in de nederlandse politiek: “Stijlen van leiderschap” geheten. Het is ook heel interessant om binnen D66 de stijl van leidersschap van Alexander Pechtold zich te zien ontwikkelen. Pechtold, de man die op zijn eigen portefeuille niets meer klaar krijgt, omdat de rest van het kabinet zo genoeg van hem heeft dat al zijn plannetjes direct worden afgeschoten.
Pechtold probeert het nu met proefballonnetjes, zoals stemrecht voor zesjarigen. Ook kan de kwajongen het niet laten om af en toe weer eens de Uruzgan-missie in twijfel te trekken. Dan moet hij weer door Jeepee cq Loeswies worden toegesproken dat dat niet kan als je nu eenmaal in een kabinet zit. Een echte discussie over Uruzgan wordt door dit soort fratsen steeds onmogelijk gemaakt. Maar dat doet er niet toe, als Pechtold zich maar profileert.
Heeft Alexander niets te doen, dan gaat hij aan de slag met zijn andere hobby: de omgangsvormen in het kabinet, waar hij vervolgens ‘geschokt’ op kan reageren. Een minister die zijn collega Verdonk een Kaa Uu Tee-wijf noemt: Pechtold is daarvan “geschrokken“. Hij schrok al eerder van de visieloosheid van dit Kabinet, alsmede de vuile en vunzige manier van operen van zijn collega’s.
Er zijn blijkbaar nog maar twee manieren over waarop D66 haar invloed in dit kabinet denkt te kunnen laten gelden. Klieren of klikken. Wat voor leidersschapsstijl zou Te Velde daarvan maken?
Reacties (14)
“zoals stemrecht voor zesjarigen”
Daar zit vast en zeker de speelgoed industrie achter! Corruptie zeg ik!
Wat een flutstukje.
De meningen zijn kennelijk verdeeld over dat boek van Te Velde. Ik vond het nauwelijks boven de stereotypen uitstijgen. Slechts over Thorbecke leerde ik echt iets bij. Een zinloos werk en een zinloze studie naar mijn mening. Verder ontgaat me wat je precies probeert te zeggen met je stuk. Heeft Pechtold nu een bepaalde stijl of juist niet. Je neemt niet echt een standpunt in.
El Salvador is toch ook al decennia lang het land van de twaalf familie’s, net zoals Nederland. Niks bijzonders dus.
“Dan moet hij weer door Jeepee cq Loeswies worden toegesproken dat dat niet kan als je nu eenmaal in een kabinet zit. Een echte discussie over Uruzgan wordt door dit soort fratsen steeds onmogelijk gemaakt.”
Misschien moeten we Pechthold zijn nederlanderschap afnemen. Dat schijnt goed te zijn voor de discussie, zeggen sommigen.
Wie is trouwens die VVD-minister met dat subtiele gedrag? Hoogervorst zeker weer?
Hoewel Pechtold hier natuurlijk wel gelijk heeft. Voor een kabinet dat zich profileert met normen en waarden wordt er opvallend bot met collega’s, politieke tegenstanders en burgers omgegaan. Blijkbaar valt het kabinet collectief in slaap als Balkje weer eens over zijn stokpaardje begint…
Turven dan maar.
-Democratisch leider geeft leiding maar blijft lid van de eenheid, stimuleerd vertrouwen (het wij gevoel) en neemt deel aan uitvoeren van de opdracht.
Nee dus.
-Laat maar zitten leider, wil gemogen worden grijpt niet in heeft zelf geen vtrouwen en straalt dat uit.
Alweer nee.
-Autoritaire leider, sterke visie naar eigen doel, geen inspraak, projecteerd onvrede op zwakkeren, wil sluitende controle op alle door hem/haar genomen beslissingen.
Zou kunnen., kijk naar zijn ogen als U ook zo’n freezeknop heeft op uw beeldscherm.
In mijn optie is deze man een dictator in spe maar heeft niet de daarbij behorende kwaliteiten, gelukkig maar.
@Larie
“kijk naar zijn ogen als U ook zo’n freezeknop heeft op uw beeldscherm.
Doet me denken aan Eelco Brinkman (is lang geleden, OK)
@HansR
Eelco is ook CDA. Toeval?
@pr
Ik dacht dat we ’t over Pechtold hadden. Snap ik je opmerking nog?
Welkom bij aflevering -12 alweer van het nieuwe D66, waarin juf Lousewies een stukje uit de eurobijbel voorleest en belhamel Pechtold een lange neus maakt.
Ik stemde vroeger bijna altijd D66. Best wel knap wat ze met die partij hebben gedaan. Een hele partij reorganiseren tot een Pietje Bel verfilming is toch niet iets om je neus voor op te halen.
@HansR: Ja! precies..eng hè, psychomotoriek op subliminal level lifts the vail naar achter en over het opgeworpen scherm.
Opnames met een highspeed camera geven meer info dan een leugendetector.
Kritiek leveren is makkelijker dan kritisch zijn. Ik vind het ook een zeer slecht stukje.
Yes, haha :-)