Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De zaterdagcolumn van Felix Rottenberg uit de papieren editie van het Parool verschijnt iedere zondag, maandag of dinsdag op Sargasso.

Vorig jaar zomer is bij de grote partijen eindeloos onderhandeld over de pikorde op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamer. Dagenlang is ruzie gemaakt en met deuren geslagen, terwijl de de posities van potentiële kroonprinsen en -prinsessen precies werden uitgemeten.
Maar in de laatste fase van een kabinetsformatie kunnen de leiders van de coalitiepartijen helemaal alleen toeslaan en de officiële hiërarchie negeren. En dan komen uit de coulissen de echte zwaargewichten tevoorschijn.
Wie goed oplette, zag zijn vermoedens bevestigd. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Ab Klink, de beste politieke vriend van premier Jan Peter Balkenende, manifesteerde zich in toenemende mate als chef-ideoloog voor staatszaken.
Bij de PvdA liep Ronald Plasterk zich achter de schermen warm. Hij redigeerde het verkiezingsprogram en bemoeide zich met de voorzomerse AOW-ruzie, door zich op te werpen als bemiddelaar tussen Marcel van Dam en Wouter Bos. En dan deed hij óók nog even mee met het doorrekenen van de kosten van alle sociaaldemocratische beleidswensen.
Plasterk is een gretig wonderkind en de snelst schrijvende columnist van Nederland. Geregeld legde hij de redactie van de Volkskrant drie concept-columns voor, die hij in een uurtje uit zijn laptop had gespuugd. Sinds Joop den Uyl heeft zich in de PvdA niet zo’n veelzijdige, alleskunnende betweter aangediend. Plasterk is de nieuwe tweede man, die met al zijn charme in het kabinet kwesties op scherp kan zetten.
Opvallend was Plasterks introductie. Wouter Bos lanceerde hem nadrukkelijk als de PvdA-atheïst. Dit zoemde al weken rond: met
een atheïst op Onderwijs kan tegenwicht geboden worden aan het sociaal-christelijke denken.
Maar hoe?

Want het CDA heeft weer het voortgezet onderwijs in handen gekregen, met als penibelste onderdelen het vmbo en de ROC’s. Die worden straks bestierd door de oud-verpleegkundige en partijvoorzitter Marja Bijsterveld. Dit illustreert hoe uitgekookt het CDA heeft onderhandeld. Met een matrixmodel uit de computer van Ab Klink is de christelijke leer van de soevereiniteit in eigen kring vertaald in machtsposities.
In ouderwetse antirevolutionaire termen is het evangelie een kompas voor een samenleving die door groepen en zuilen – vooral confessionele – naast elkaar wordt bestuurd en beheerd. Dit in tegenstelling tot één centrale, sturende macht: de markt in de visie van de liberalen, de staat volgens de sociaaldemocraten.

De stille machtsstrijd die CDA en PvdA voeren over het onderwijs heeft de laatste decennia fnuikende gevolgen gehad voor de onderwijspraktijk. De ‘kanaänse’ teksten uit het regeerakkoord verbloemen het grote ongemak in Nederland over de verloedering van het politieke toezicht op de kwaliteit van het onderwijs.
En nu wordt het nóg ingewikkelder. Want om het machtsverhoudingen in evenwicht te houden, krijgen we een PvdA-staatssecretaris voor het onderwijs aan kinderen tot twaalf jaar en een CDA-staatssecretaris voor de scholieren van twaalf tot achttien jaar.
Het CDA is er vorig weekeinde in geslaagd de PvdA in een fractie van een seconde klem te zetten. Met de matrix van Klink in de hand werden in de slotfase van de onderhandelingen ter compensatie van het ministerie van Financiën alle andere sociaaleconomische ministersportefeuilles opgeëist.
Waarom heeft Bos toen niet teruggeschaakt en tegen het CDA gezegd: “Jullie Volksgezondheid, de vakbonden en het voortgezet onderwijs; wij de wijken, de universiteiten, de crèches én het hele arbeidsmarktbeleid. En dus wordt Ahmed Aboutaleb co-minister op Sociale Zaken, net zoals er bij Vrom twee ministers zijn.”
Dan was behalve een oud-communiste (Ella Vogelaar) en een atheïst ook een moslim minister geworden. Dat had Bos moeten afdwingen, maar hij wilde aardig blijven.
En zo heeft Sharon Dijksma ook nog een staatssecretariaatje gekregen.

0

Reacties (15)

#1 PFMAG DIE WINT DE CuP

mister know-it-all

  • Volgende discussie
#2 HansR

Dit illustreert hoe uitgekookt het CDA heeft onderhandeld. Met een matrixmodel uit de computer van Ab Klink is de christelijke leer van de soevereiniteit in eigen kring vertaald in machtsposities. etc…

Heerlijk hoe iemand dit kan verwoorden :))

En @PFMAG etc…, als je geen ‘mister know-it-all’ bent schrijf je geen columns. Dat moesten jullie bij PFMAG toch weten ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 WZNM

Wouter houdt niet van kaas. Daarom heeft hij het gewillig van zijn brood laten eten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Arnoud B.

Om het nog ingewikkelder te maken gaat er een minister voor de ChristenUnie zich bezighouden met alle jeugd: Rouvoet voor Jeugd & Gezin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Kalief

Rottenberg heeft het in het begin over (kandidaat) tweede kamerleden, maar zijn stukje blijkt te gaan over kabinetsleden. Slordigheidje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Dewy

Namens alle heidenen, afvalligen, ongelovige, agnosten en atheïsten wil ik god bedanken voor Ronald Plassterk. Het is vandaag de dag des Heeren dus laten we beginnen met zang, God’s Song van Randy Newman

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 caprio

In Brussel zitten ze weer te slapen en achterkamertjes discussies te houden, poehhah, poeh, poeh, interessant, lekkere mossels vandaag trouwens… garcon! Aaaah, wat une belle vie.

Wanneer gaat links nu eens eindelijk een radicale, consistente anti-campagne houden tegen het rechtse-rascisme van Geenstijl en Wilders, of blijven we braaf en angstig achter onze tafels in Brussels hopen dat het wel gaat overwaaien allemaal. Nederland heeft in het buitenland ondertussen niet meer de naam van 400 jaar tolerant multi-culturalisme, maar dat van meest bruine natie in de Europese unie (en dan tellen we Bulgarije gewoon mee). Ik zit er weer op te wachten hoor volgende week, zo’n lekker academisch links stukje over een nieuw rapport of een chique ivoren conferentie, of zo’n intellectuele vingeroefening om te laten zien hoe ge-inside we wel niet zijn in de politieke actualiteit, poeh, poeh, glaasje wijn erbij? Eens zien, eens filosoferen over de interessante vraag wat een dubbele nationaliteit nu eigenlijk betekent, een leuke vraag in een Brussels cafe, maar wat links nodig heeft is taal van de straat, een frontale aanval op de rechtse hufterij van Geenstijl en Wilders, de anti-fatsoenlijke vrijheidsridders, want vrijheid dat is in iemands smoel kakken zolang je je vingers maar niet in zijn reet duwt.

Tering, het gebrek aan linkse passie op deze PvdA/D66 site is om misselijk van te worden soms: daar win je geen oorlogen mee, zeker niet tegen het goottuig van Weesie en Wilders, voor wie vrijheid en je je met andermans zaken bemoeien heel goed samen gaan. Maar ja, bang voor conflicten he, altijd maar vrinden moeten maken, bruggen bouwen, constructief en sympathiek, ik noem dat links anorexia.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 HansR

@Caprio
want vrijheid dat is in iemands smoel kakken zolang je je vingers maar niet in zijn reet duwt.

Ik dacht al waar doen we het allemaal voor. Maar nu begrijp ik het. Vrijheid. Daar gaan we voor.

Maar verder heb je op zich een punt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 larie

@Caprio, In welke vochtige geblindeerde buitenaardse kelders woont u door “heeft in het buitenland ondertussen niet meer de naam van 400 jaar tolerant multi-culturalisme, maar dat van meest bruine natie in de Europese unie ” te stellen.

Wat een codswollup…projectie uwer innerfeelings, zo van verre?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Oplawaai

Op Teletekst: 58% van de CDA’ers en 30% van de PvdA’ers vindt dat Aboutaleb en Albayrak geen staatssecretaris mogen worden vanwege hun dubbele paspoort. Ofwel: simpelweg het feit dat ze naast de Nederlanse nationaliteit een andere nationlaiteit hebben maakt ze verdacht. Caprio heeft wel degelijk een punt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 larie

Ik spreek niet tegen dat Caprio een punt heeft maar wel het perspectief verliest vanwege fixatie en uitvergoting die het zicht belemmerd.

Wel eens in andere Europese landen geweest, kommer en kwel.wat benadering van de nieuwe bewoners aangaat.

Nederland rommelt maar gaat vooruit, van gids naar gips naar gids. Praat met bewoners buiten de grens en hetzelfde beeld komt naar voren en zeker niet die van Caprio’s idee van wat hij denkt te weten wat mensen vinden die duizenden kilometers van zijn woonplek denken.

Caprio op zijn burostoel op de appel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 caprio

@larie: ah perspectief en nuance, op welk tijdstip trekken we ten strijde?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 larie

Zodra ik u ontmoet in een kroeg..gaarne en met plezier.. mail me tzt. Ik kan inmiddels veel achteroverslaan gezien mijn Schweiz ervaring..kom maar!

Shake hands.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 jb

Ik betwijfel inderdaad of het in andere landen zoveel beter is, maar feit is wel dat het in Nederland steeds normaler wordt om hele bevolkingsgroepen als verdacht te bestempelen. Ik vind dat men daar vaak wel heel flauwtjes op reageert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Eric

Caprio: ik ben een van de redactieleden die op zijn zachtst gezegd een teringhekel heeft aan GeenStijl – over Geert Wilders hoef ik het niet eens te hebben. Ik heb laatst GS ergens gekenschetst met “voor mij komt het maar net boven de kinderporno”. Het lastige is alleen dat dergelijke figuren lastig te bestrijden zijn. Enerzijds omdat ze niets liever hebben dan weer een rel waarmee ze zich als underdog kunnen profileren – ook al hebben ze die rel bewust zelf gecreeeerd. Anderzijds omdat ze voor geen meter consequent zijn – en dat hun lezers/kiezers niet interesseert. GS’ers, Wildersvolk en ook Verdonkadepten zijn geen aanhangers of geestverwanten, maar *fans*. Als je hun voorwerp van verering zacht aanpakt is dat alleen maar een aanmoediging om nog harder te schoppen, als je GS/Wilders/Verdonk hard aanpakt ben je onderdeel van een groot complot of een Linkse Kerk.

M.a.w. met GS, Wilders en Verdonk valt niet te discussieren. Je kunt er alleen bij anderen op wijzen hoe simpel en inconsequent hun ” oplossingen” zijn.

  • Vorige discussie