1. 2

  Ergens tussen Kunst en Kitsch, Blauw bloed, Rondom tien en De wereld draait door. En de niet van de buis te branden Ferry Mingelen als het over politiek zou moeten gaan.

  Oh. En vergeet Lingo niet.

 2. 4

  De verzameling masters doet mij vermoeden dat dit niet een van de meest evenwichtige afleveringen wordt, maar het programma heeft veel krediet, ik laat me versassen.

 3. 5

  Wel ietwat vreemd..ik (we zijn) ben lid VPRO omdat “het” ertoe doet maar kijk geen TV.

  Ik bedoel…tegenlicht, jazeker nodig..maar geen kijktip, voor mij dan…*strange*

 4. 6

  Wat een oreerende kwakbol is die presentator. Een waardeloze aflevering vol van ongefundeerde aannames, oude wijn in oude zakken en een tunnelvisie waarmee je in 10 minuten een noord-zuidlijn kan aanleggen. Hij vermoedt zelf ook dat hij de plank misslaat en neem vast een voorschot door te zeggen dat het tegenlicht forum vast al volloopt met woedende reacties dat terwijl hij helemaal web 2.0 gaat als zijn gasten hem tegenspreken. Nederland doet het goed in R&D? Nee, dat is één van onze grootste problemen waar geen innovatieplatform wat aan kon doen. Controleert er helemaal niemand op feiten bij tegenlicht?

  Een hoofdgast die Brazilië aanhaalt als voorbeeld dat biobrandstof gewoon kan werken is te ongeloofwaardig om serieus te nemen. Semantisch geblaat of iets nu wel of niet als gesubsidieerd mag worden gelabeld is niet relevant. Wel relevant is dat geen van de ‘groene’ oplossingen prijstechnisch kan concurreren met de petrochemische industrie. Draai daar dan ook niet omheen. En nee, energie uit biomassa is nog steeds een heel slecht idee als energie de primaire reden van teelt is, ook als je er meteen koffie kopjes van kan maken. Goede landbouwgrond is schaars en nodig voor voedselproductie, ontginnen voor biomassa-energie is het ene gat met het andere (grotere!) gat dichten. En Duitsers spreken een Nederlands dialect, het is maar even dat u het weet.

  Niet achteruit kijken maar een een vlucht naar voren, een technologische doorbraak is nodig. Al is het maar om al die ongeïnformeerde eigenwijze achteruit kijkende aan groensyndroom lijdende betweters de mond te snoeren.

 5. 7

  Ja maar (en heb tussen andere dingen door helaas maar wat flarden meegekregen): netbeheerders, subsidies, rol overheid en ondernemers, Decentralisatie!…toch best interessant.

  Misschien dat iemand voor de meerderheid der leken onder ons e.e.a. kort en bondig in perspectief kan plaatsen…

  Vraagtekentje.

 6. 8

  ja subsidieren van teruggave aan het net lijkt me een goed plan, het was een beetje een losjes en slordig programma verder maar dat kwam misschien ook door de masterclass setup, valt niet mee om zo een goed verhaal op te hoesten

 7. 9

  De sfeer in die kamer was om te snijden.
  Alleen de opmerking dat je al 100 a 200k kwijt bent voor een D.E. vergunningentraject in NL kan ik onderschrijven.
  Eerdere uitzending met de SPD-er Hermann Scheer in here comes the sun was ook al minder dan gebruikelijk bij tegenlicht.
  Ze zoeken het vooral in subsidies en redenen waarom er vooral subsidies moeten komen. Gaan volledig voorbij aan het feit dat het geld op is en dat elke massale (energie)industrie zonder subsidies moet draaien omdat er bij grote schaal nu eenmaal niet genoeg geld is voor subsidies. Sterker er wordt nu zelfs zwaar belasting geheven over stroom (70%) om de staatskas te vullen. De bochten om maar sde gelden te innen spraken boekdelen.