De één vond Nelleke Noordervliet fantastisch, de ander vond haar maar saai. De algemene tendens lijkt wel te zijn dat presentator Wilfried de Jong het beter deed dan vorige week. Hoe dan ook, Zomergasten hield de gemoederen weer bezig. Hoewel: de kijkcijfers zijn stukken minder dan de eerste aflevering van vorige week met Hans Teeuwen.
Is er een pijl te trekken op de kijkcijfers van Zomergasten? Een eerste blik op de kijkcijfers van de afgelopen twee jaar doet vermoeden van niet. (NB: aantallen keer duizend.)
Misschien is het beroep van de gast een betere voorspeller voor kijkcijfers? Er was de afgelopen drie jaar steeds een cabaretier tussen de gasten (achtereenvolgens Marc-Marie Huijbregts, Micha Wertheim en Hans Teeuwen). Gemiddeld trokken zij 690.000 kijkers. In de afgelopen jaren was er ook twee een auteur/journalist te gast: Adriaan van Dis (2012) en Step Vaessen (2011). Gemiddeld trokken zij 750.000 kijkers. Verder waren de gasten de afgelopen jaren zo divers qua achtergrond (een sociologe, muzikant, politicus, ontwerper, etcetera) dat er alsnog geen pijl op te trekken valt, wat kijkersaantallen betreft.
Zou het uitmaken of er een man of vrouw te gast was? Je zou haast denken van wel. Sinds 2011 tot nu zijn er negen mannen te gast geweest en vijf vrouwen. De mannen trokken gemiddeld 622.555 bezoekers, de vrouwen 549.800.
Tenslotte zou ook de presentator een reden kunnen zijn om wel of niet af te stemmen op Zomergasten. Jelle Brandt Corstius trok in zijn tweede seizoen (2011) gemiddeld 840.714 bezoekers. Jan Leyers (2012) deed het een stuk slechter met 731.714. Wilfried de Jong heeft pas twee gasten gehad, maar staat nu op gemiddeld 684.000.
Maar goed: dit zijn slechts de kijkcijfers van tweeënhalf jaar. Daar kun je niet echt conclusies aan verbinden. Als iemand de cijfers van verder terug kan vinden, houden we ons aanbevolen.
Reacties (10)
Kijkcijfers. Is dat echt belangrijk? Welke conclusies zóu je daaraan willen kunnen verbinden?
Volgens mij wordt Zomergasten kapotgeanalyseerd.
Totaal overschat programma.
Altijd leuk voor de cijferfetisjisten. Maar goed. De conclusie is dus dat het aantal mensen dat naar zomergasten kijkt als volgt tot stand komt.
(Aantal Nederlanders – Aantal Nederlanders op vakantie) x (factor van Nederland dat de gast interessant genoeg vindt om de TV aan te zetten).
Waarbij de laatste component allesbepalend is.
@3 Gedeeld door de temperatuur in graden Celsius op moment van uitzending :)
Zo te zien zijn de kijkcijfers juist heel voorspelbaar, ze zijn allemaal blauw.
Overdreven en onbegrijpelijk hoewel aandacht zo’n zeer marginaal programma elk jaar weer weet te genereren.
Paulien Cornelisse ook cabaretière en zomergast in 2011 mist in jullie (mannelijke) lijstje cabaretiers. O nee, ze was al in 2010.
Wat waren de andere dingen op tv, hoe was het weer tijdens elke uitzending, hoeveel mensen keken uberhaupt tv… Als je alleen naar kijkcijfers in een excel sheet kijkt lijkt het me logisch dat ze onvoorspelbaar lijken. Waarom dat dan ook een artikel moet zijn, vraag ik me wel af. Als het te warm is om iets te schrijven kun je beter een ijsje eten, vind ik.
Zomergasten is wat mij betreft een bijzonder programma, omdat er zonder onbreking lang de tijd is voor één gast. Maar de ontzettende media-aandacht voor het programma, het commentaar op de presentator, de meta-analyses: ik begrijp er geen zier van waarom dat ineens allemaal relevant is. Je kijkt als je het leuk of interessant vindt, en zo niet, dan kijk je niet.
@9: Helemaal juist.
Fijn programma, maar men moet er niet meer van maken dan het is.