Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Volgens een opmerkelijk onderzoek (pdf) van de NCRV waarbij de vraag werd gesteld wat het vieren van kerst nu precies inhoudt, blijkt het volgende:
13 procent van de Nederlands hervormde ondervraagden refereerde aan een verkeerd bijbelverhaal, van de roomskatholieken had 26 procent het mis terwijl 16 procent van de gereformeerden niet direct het juiste antwoord had. Ongelofelijk! Onder de niet-gelovigen was het percentage trouwens 35 procent (maar dat lijkt mij niet zo verwonderlijk).

Dat een gelovige (of die nu roomskatholiek, gereformeerd of hervormd is) het ‘waarom vieren wij kerst’ niet weet te vertellen is vrij apart, terwijl het toch zo’n simpel verhaal is. Hieronder een verkorte weergave van het kerstverhaal, dat makkelijk is te onthouden:

Op een dag was Marie aan het kuisen toen er plots een engel verscheen. Ze schrok, de engel zei: Vrees niet ik ben gezonde door god, mijn naam is Gabriël … Jozef zocht naar een slaapplaats maar vond er geen. Tot ze aan een stal kwamen. Daar zette Maria Jezus op de wereld. Op het zelfde moment zaten er herders ergens in een veld rond een gezelig kampvuur. Ze praatte wat en legde af en toe een kaartje. Plots zagen ze een engel. “Ik ben een boodschapper van God” sprak hij. “Ik kom zegen dat er in de stal vlakbij, een kindje is geboren. Het is de leider van Godsvolk.” …

Maar als je de geschiedenis van kerst in duikt, kom je er achter dat het vieren ervan eigenlijk veel veel meer inhoudt dan alleen de geboorte van het christuskindje. En ja, ik kan me voorstellen dat dat verwarrend werkt.

0

Reacties (8)

#1 mark

Kerst 2003 zal voor mij voor eeuwig verbonden zijn met het plaatje bovenaan: het blauwig gloeiende, glooiende landschap waarin de (blauw-)bebaarde Saddam verdwaasd voor zich uit kijkt.
[…pas 18 december en nu al een geslaagde kerst].

 • Volgende discussie
#2 Carlos
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Staan er trouwens in de kerk nog straffen op het ‘niet op juiste wijze geloven’? Bij die rommelige katholieken kan ik me dat niet voorstellen, maar een gereformeerde die het kerstverhaal verkeerd vertelt verdient slaag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 jannis

De viering Kerstmis heeft ook helemaal geen joods-christelijke wortels. Zo raar is het ook weer niet van de onwetende gelovigen.
Over de geboorte van Christus valt nog heel wat af te dingen. Zo zijn er sterke verdenkingen dat de apostel Lukas het verzonnen heeft. Onbevlekte ontvangenis is ook niks nieuws, de griek Alexander de Grote kwam al veel eerder ter aarde door inmenging van de oppergod Zeus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 jannis

reactie compleet overbodig *klikte pas later op de link*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 caprio

De Corpus Hermeticum biedt ook aardig wat inzichten in de samensmelting van vele rituele gebruiken der wilden in het gepleisterd beschaafde christendom, zeker met de juiste vertaal notities erbij.
Het werd dan ook door veel new agers avant garde gezien als een pre-christelijke openbaring, zoals plato niet in de hel maar op de zuiveringsbergs verblijft in dante’s komedie.

Een aardig artikel over dergelijk syncretisme is ‘The Lady of the fortress’ over de samensmelting van de godin Anat met de heilige Maria in Eden, Libanon door
de wijze Karim El-Koussa op szirine.

Lilith, je zou misschien een aardig stukje voor szirine kunnen schrijven over het typisch nederlandse kerstmis?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lilith

Caprio, ik zou het met liefde willen doen, maar de afgelopen twee weken ren ik al hele (lange) dagen van hot naar her en het ziet er naar uit dat dat voorlopig niet zal veranderen. :( Darn, misschien kan ik het tegoed houden voor iets anders typisch Nederlands? Want vereerd voel ik mij wel. :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 caprio

goed dan, ik zal het op de bank zetten.

 • Vorige discussie