Kerst met de Albert Hein

AH FeestmaalU heeft ze wel zien liggen, of misschien zelfs wel gekocht. De luxe zilveren Excellence producten van de Albert Hein, Speciaal Voor De Feestdagen.

Kant en klare spulletjes die het werk in de keuken sterk reduceren. Zo zal de varkenshaas met spek in Marsalasaus uw gasten verstelt doen staan, en bovendien snel klaar. Maar bij alle twee de AH’s waar ik van de week was, lagen bijna alleen maar vlees en vis-verpakkingen voor de feestdagen met een uiterste houdbaarheidsdatum van ten hoogste 23 december.

Waarom hebben de meeste van deze Speciale Feestdagenproducten van de Albert Hein een houdbaarheidsdatum die nog voor de kerst ligt?

A: Daar hebben we niet over nagedacht, mijnheer.
B: Dat vlees is helemaal niet bedoeld om te kopen, maar om de winkels een gezellige kerstsfeer te geven. Natuurlijk verkopen we er bijna niks van, maar dat schrijven we wel af.
C: De mensen eten dit soort dingen vooral in de weken voor kerstmis hoor, op kerst zelf willen ze nog wel eens iets echts koken. En dat halen ze dan bij de poelier ofzo, niet bij ons, meneer.
D: Iets anders, nl….

 1. 4

  Ik gok erop dat dat spul gewoon de hele December maand (en misschien voortaan ook wel de rest van het jaar) verkocht wordt, en er bij de supermarkt waar jij geweest bent gewoon toevallig slecht ingekocht is. Iedereen heeft de langer houdbare exemplaren al meegenomen, waardoor die tot de 23e overblijven.

 2. 6

  weet je wat leuk is de dag na kerstmis,vorig jaar had ik 6 glazen met tiramusu(toetje) deze waren afgeprijst, en ook nog 35 % daar boven op,bij de kassa zei ik is dit eextra afgeprijsd, maar mijnheer zei ze ze zijn al zo goedkoop!!
  Toen ze ze piepend langs de scan haalde en ik na een minuut de bon kreeg zag ik dat ze niets meer kostten.
  Lacend zei ik dat tegen de cassiere,waarbij ze brullend tegen de anderen riep die toetjes,de prijs klopt niet!!
  En wij genoten s’avonds van een heel luxe toetje voorniets!
  Ook bij super de boer lag al afgeprijsd vlees, hertenbiefstuk enz,nou geef mijn portie maar aan fikkie.
  Maar leuk is het vaak wel om dat je met z’n zessen behoorlijk veel geld kwijt ben aan boodschappen.
  Sjaco

 3. 7

  D: Op bederfelijke producten staat geen houdbaarheidsdatum. Als het goed is staat er een ‘uiterste verkoopdatum’ of een ‘te gebruiken tot’ datum. Vlees is zo’n product. Als het om een uiterste verkoopdatum gaat is het product nog wel 1 of 2 dagen daarna prima te gebruiken… Eerste kerstdag is dus prima haalbaar…. dus Franz, snel nog even op zondag naar de AH voor een goedkopere Kerst!

 4. 9

  Het antwoord is volgens mij D: iets anders.

  Zichtbaarheid.

  Als mensen straks met kerstmis de in pancetta gewikkelde tarbotrolletjes met truffelsaus moeten serveren, dienen ze van tevoren te weten dat ze dat bij Appie kant-en-klaar in een doosje kunnen kopen. Voor je het weet gaan ze naar de visboer voor hun tarbot, of op zoek naar vèrse truffel.

  Hoe breng je ze van het bestaan van die dozen op de hoogte? Advertenties? Ik heb nul advertenties voor de hele AH-excellent zooi gezien, al gok ik dat ze tonnen in de reclamecampagne hebben geïnvesteerd.

  Als perfect reclamebordje voor die producten kun je ze natuurlijk in je winkel leggen. Daar kom ik namelijk wel. Bovendien heb ik in de weken voor kerstmis ook nog wel eens een gast over de vloer, en dan is zo’n luxe kant-en-klaar dinges wel zo makkelijk.

 5. 11

  D. Iets anders, nl .. in deze tijden verwacht AH dat u een ruimte vriezer heeft staan die u zes weken van te voren al volplempt alsof er oorlog gaat uitbreken en zodoende met Kerst zoveel in huis heeft dat u tot en met pasen door kan ..

 6. 12

  Mogelijkheid D: Winst maximalisatie. Die troep is al als ‘verlies’ in de boeken opgenomen maar omdat (bijna) geen mens op ‘de datum’ let is het dus Kassa.

  Bovendien staat de productinformatie vaak slecht leesbaar en in veel te kleine lettertjes op de verpakking. Niet zelden op de onderkant of een andere onhandige plek.

 7. 18

  On-topic: mensen met een leven hebben een vrij drukke december-maand: allerlei clubjes, buren, werkgroepjes enz. vinden het nodig om in deze maand gezellig bij elkaar te gaan eten.

  Juist met dit soort partijtjes wil niemand lang in de keuken staan, vandaar dat er de hele maand al Excellent-happen te koop zijn. En aangezien die niet de hele maand goed blijven, is er een aantal al voor de Kerst aan zijn max.

  @larie: de mossen op de stoeptegels heb ik al eens voorgedragen als meest succesvolle organismen, cf. Bill Bryson. Partij van de Kieren?