Kerst 2002 in Amsterdam

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op een protestants christelijke basisschool informeert een ouder bij aanvang van het kerstdiner voor de kleuters of er die dag nog christelijke liedjes zijn gezongen. De lerares jokt een beetje als ze zegt dat er wel wat christelijke liedjes zijn gezongen. Ze heeft namelijk een bloedhekel aan het zingen van: “Oh oh, ik ben zo blij want Jezus hartje klopt ook voor mij”. Waarop de ouder zegt: “Mooi, want wij voeden ons kind op in de Vrees des Heeres en ik merk dat zelfs hier op deze protestants christelijke school daar te weinig aandacht voor is, ze passen zich veels te veel aan die moslims aan“.

Voor alle duidelijkheid: dit is een waar gebeurd kerstverhaal in Amsterdam in het jaar 2002, niet Dedemsvaart 1953.
“In de Vrees des Heeres”!!!
Het gaat hier godverdomme om een kleuter van vijf !
Mama er zit een monster onder mijn bed, het is onze Lieve Heer…
…samen met een meute moslims en pokemon.

0

Reacties (29)

#1 Pick

Tonie heeft zo zijn stokpaardjes, maar jij ook zeg!

De vraag die jij aanstipt is: in hoeverre zijn ouders vrij bij de opvoeding van hun kinderen? De wet zegt: zolang dat niet schadelijk is voor hun gezondheid. En ‘in de Vrezes des Heeren’ lijkt me niet echt schadelijk. Het alternatief wordt trouwens ook erg gevaarlijk: dat iemand anders (bijvoorbeeld de wetgever) gaat bepalen hoe kinderen opgevoed moeten worden. Lijkt me afgrijselijk.

Kijk, we kunnen als rationele mensen onder elkaar vrij veel met elkaar eens zijn. Maar waar ik steeds meer verbijsterd van raak is dat jij zoveel waarde hecht aan jouw levensvisie. Het begint haast op een geloof te lijken.

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Ha! Ik had niet gedacht dat je zo snel zou reageren!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Ik vind in de Vrees (of Vrezes) pure onnodige bangmakerij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Tsja en stokpaardjes, ik zal je raad ter harte nemen. Het laatste wat ik wel wil is als een raaskallende onheilsprofeet mijzelf tentoonstellen in weblogland. Maar toen ik dit verhaal hoorde viel ik bijna van m’n stoel van verbazing, vandaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Carlos

Ach ja en bovendien vond ik dat fantastische “Onze God is nr 1.” gevoel in die opmerking van die ouder zo treffend geillustreerd door “ze passen zich veels te veel aan die moslims aan”. Mooi toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

…en dit had ik natuurlijk allemaal even in 1 postje kunnen zetten, sorry daarvoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Pick

Hahaha, ja de afgelopen dagen elke 5 minuten F5-en heeft dan toch zin gehad!

Maar het ging je dus vooral om het woordje ‘Vrees’? Dan kan ik je geruststellen: dat is slechts Tale Kanaäns, oftewel bepaalde uitdrukkingen die in het gewone spreektaal niet meer gebruikt worden. Net zoiets als met ‘lankmoedigheid’ en ‘goedertierenheid’, niemand weet meer wat het betekent. Die vrouw uit jouw verhaal bedoelde waarschijnlijk niet dat ze haar kind zou opvoeden in Angst voor de Here.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

Dank voor je uitleg van het Kanaäns, dat is heel nuttig. Toch vrees ik dat ook veel gelovigen zich niet bewust zijn van die betekenis en er zelf een eigen interpretatie aangeven.

Het kind in kwestie (en nu ga ik met extra achtergrond informatie strooien die jij ook niet kon weten) wordt overigens wel degelijk met een angstbeeld van branden in de hel opgevoed. Inmiddels is het in de poppenhoek ook behoorlijk zendeling-werk aan het verrichten. In de trant van: “je mag niet naar Action Man kijken, want Action Man is de duivel, dan ga je branden in de hel, met veel vuur en pijn”. Turkse jongetjes luisteren ademloos met grote verbaasde ogen.

Overigens zou ik mijn kind ook niet naar Action Man laten kijken, maar dan met een atheïstische kutsmoes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Pick

Wow. Ik ben even sprakeloos…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Carlos

Nu ga ik slapen, dus F5-en heeft geen zin meer. Wel nog ff checken of onze Lieve Heer, Action Man of Emile Ratelband niet onder mijn bed ligt.

Welterusten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Pick

…kan ik inmiddels weer praten, gaat meneer slapen! Grmbl.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 jacco

bedankt Carlos voor de verdere uitleg, zo zie je maar weer. Het is een uitwas van mensen (in dit geval de ouders), God maakt zich niet druk om het spelen met action man

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Carlos

God = Action Man

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Grobbo

Ik ben blij dat mijn matras op de grond ligt, en dat Jezus er dus niet onder kan kruipen, maar ik denk dat zo’n opvoeding wel degelijk schade toebrengt.

Zo’n kind raakt gefrustreerd, mag niet aan alle verlokkingen deelnemen, trouwt op z’n 21ste is vader op z’n 22ste en begint op z’n 23ste zijn kind te misbruiken, want dat krijg je met de ‘pap’lepel ingegoten in dat milieu.

Dit is overigens mijn eigen mening hoor.

Geniet, maar geloof met mate is mijn motto.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Jan des Bouvrie

He Pick,

Ik ben het weer eens roerend met je eens. Zoals ik al eerder zei: atheisme is ook een geloof en de fanatieke manier waarop Carlos ons tot zijn geloof probeert te bekeren, doet me denken aan die pest-Jehova’s die elke zondag bij mijn ouders langs komen.

Nee, Carlos: nog even zo doorgaan en je streeft Knevel nog voorbij met je opgeheven vingertje naar alles wat met het Christendom te maken heeft. (Met de Islam schijn je wat minder moeite te hebben.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Carlos

Iedere godsdienst zit fout, dat weet jij net zo goed. Ik ben misschien wat fanatiek omdat ik de wereld inderdaad nog eens ten onder zie gaan aan godsdienst en esoterie. Maar mijn opvattingen zijn tenminste reproduceerbaar en aangezien ik uitga van gelijkheid van alle mensen en ook zeer grote waarde hecht aan persoonlijke vrijheid zal ik niemand een strobreed in de weg leggen.

Maarrrr, ik mag toch wel mijn verbazing uiten over mensen die hun kind opvoeden in angst?!

“Neither a man nor a crowd nor a nation can be trusted to act humanely or to think sanely under the influence of a great fear.” – Bertland Russel

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 G@rp

Een *must* read site voor de Atheisten onder ons,
http://www.theabsolute.net/minefield/athquot.html
Btw alvast een goed 2003 gewenst, dat andere feest vergeet ik liever

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Carlos

dank G@rp,
ik interpreteer kerstmis liever als het feest van licht, gewoon gebaseerd op het natuurverschijnsel dat we nu in het donker zitten en dat het leuk is om kaarsjes aan te steken, niks God, gewoon de natuur, de wereld om je heen niet meer en niets minder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jan des Bouvrie

Carlos: ik spreek je na de dood nog wel. Laten we een weddenschapje afsluiten: Als God dan wel blijkt te bestaan, koop jij voor mij een biertje. Als hij niet blijkt te bestaan koop ik voor…. wacht even dan hoef ik helemaal niets te doen, want dan ben ik er toch niet meer. Yep: klinkt als een goede weddenschap.

Overigens: als jij angst zo’n slechte raadgever vind, dan moet je toch echt eens van die angst voor alles wat met religie te maken heeft af zien te komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Jan des Bouvrie

En kijk maar uit, dat jij je kind straks niet in angst voor religie opvoedt. “kunnen we wat atheistische liedjes zingen, want ik voedt mijn kind op in angst voor Knevel en EO-jongerendag”. Klinkt ook niet zo gezond.

En wat dacht je van de angst om dood te gaan, als je zeker weet dat er daarna niets meer is. Wat dat betreft zijn het met name de Atheisten die in angst leven en niet de gelovigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Brakkie

Ik denk dat juist de mensen die bang zijn voor de dood in een religie vluchten. Atheisten accepteren de dood en dat er daarna niks meer is, hebben daar dan ook geen angst voor en hebben dus geen religie meer nodig. Grappig he.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Pick

JdB snijdt hout.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 G@rp

Q>Wat is het verschil tussen mens & dier ?
A>Een bewust zijn, wij kennen verleden,heden & toekomst.Dit hebben we te danken aan ons BREIN.
Waarom zijn er dan nog steeds mensen die zich laten leiden door een interpretatie van een mooi “sprookjes” boek

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 G@rp

waarbij “sprookjes” boek absoluut niet beledigend dient te worden opgevat.Ik vind het zo jammer dat mensen dat prachtige onderdeel onder hun hersenpan niet voor de volle 100% gebruiken zelfs als er een hogere macht bestaat , zou die dan wensen dat je zijn/haar gift niet ten volle zou gebruiken ? Nee, toch !!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Pick

Wantrouw alles, vooral je eigen brein. Dat is slechts een complexe verzameling reflexen met een zeer beperkte perceptie van de werkelijkheid. Wetenschap is gebaseerd op onze menselijke zintuigen. En dat toont meteen de beperktheid van wetenschap aan. Religie is één van de manieren om voorbij je eigen zintuigen te komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Beernd

Wantrouw alles, vooral je eigen brein, maar vertrouw wel blindelings de inhoud van een boek dat toen het vier- tot tweeduizend jaar gelden werd geschreven nog erg vooruitstrevend was. En vertrouw ook vooral op je gevoel dat er toch meer tussen hemel en aarde moet zijn, en op getuigenissen uit een tijd waarin men zich van totaal andere metaforen bediende, en zelf denken als een zonde werd gezien. En vertrouw op je eigen religieuze ervaring, en op de boodschappen die via koortsdromen tot je komen.
Goed, dat is heftiger gesteld dan ik eigenlijk bedoel. Ik ben nog steeds zoekende naar de waarheid, en vanuit mijn aanvankelijke overtuiging dat elke grondslag voor een wereldbeeld gelijkwaardig is neig ik langzaam tot scepsis en het idee dat ik wel degelijk op goede gronden een positie kan innemen. En een fanaticus is een twijfelaar die een belsuit heeft genomen, zoals als Godfried Bomans zei :-).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Pick

Ho! Beernd, even een misverstand uit de weg ruimen. Ik reken mezelf niet tot de religieuzen. Ik ben bij uitstek een rationeel functionerend mens. Maar ik kom er meer en meer achter hoe beperkt onze ratio is. Dan kun je cynisch worden, maar ik raak er langzamerhand van overtuigd dat er veeel meer is tussen hemel en aarde dan wij met onze beperkte zintuigen kunnen opvangen. Maar nu ga ik lekker slapen, misschien krijg ik wel mooie koortsdromen :-).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 G@rp

Beernd & Pick, als ik het heb over ons brein en het vertrouwen dat ik erin heb komt daar vanzelf ook nog een manier van denken bij. Wees bij alles wat via de zintuigen tot je komt een kritische houding aan, dan kun je je eigen brein en de interpretatie van indrukken voor 100 % vertrouwen. Tav kritisch denken de volgende link [ http://www.leren.nl/slimmer/actief_leren/kritisch_denken.html ].

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 hallo

luister mannen, ten eerste zegt zij “in de vrees des heeres” niet in die woorden tegen haar kind maar tegen die domme schooljuffrouw en bovendien heeft deze mevrouw het volste recht om haar kindje op te voeden op de manier die zij het meest zinvol acht. wat de moslims betreft als er aanpassingen plaatsvinden op een protestants-christelijke school naar islamitische kinderen toe, en dit heeft tot gevolg dat het beeld wat deze mevrouw heeft/had van die school in negatieve zin veranderd, dan vind ik dat die islamitische kindjes maar fijn op zon aparte school gezet mogen worden, als ze niet willen integreren natuurlijk (en ik heb het hier natuurlijk vooral ovber de ouders van deze kleine kinderen) vive el che jaja carlos de ballekes

 • Vorige discussie