En hops, de eerste invulling van de Europese Commissie na de Europese verkiezingen van 2009 is bekend. Vandaag werden namelijk de poppetjes van het kabinet-Leterme in België bekend, en daar wordt en passant bijgezegd dat Minister van Buitenlandse zaken Karel de Gucht in 2009 Louis Michel zal opvolgen als de Belgische Europees Commissaris. Dat is overigens typerend voor het verschil in politiek in België in Nederland. In Nederland zou geen kabinet er over peinzen een politicus zo ver van te voren tot Commissaris te kronen zonder het parlement zelfs maar te hebben geraadpleegd.
De Gucht is in België een populaire, maar niet onomstreden politicus. Hij verzette zich in het verleden tegen het migrantenstemrecht, maar is aan de andere kant een fel bestrijder van het Vlaams Belang, die hij eens als “mestkevers” omschreef. Daarnaast bestreed hij de rechtervleugel in zijn eigen partij, wat leidde tot verwijdering van prominent Hugo Coveliers (die De Gucht vergeleek met een “Albanese maffiabaas“) en later het uit de partij stappen van Jean-Marie Dedecker, wiens eigen partij nu een geduchte concurrent voor het Vlaams Belang geworden is. Dedecker beschreef De Gucht later als “een onmens“.
Ook het ministerschap van De Gucht was niet zonder incidenten. Zo wist hij een hoop diplomatieke irritatie tussen Nederland en België te genereren door Balkenende onder andere “extreem stijfburgelijk” te noemen. Ook wist hij oud-kolonie Kongo dusdanig te beledigen, dat deze haar ambassadeur terugriep en de houding van de minister vergeleek met die van “Kuifje in Afrika“. Het moge duidelijk zijn: waar De Gucht verschijnt volgen al gauw harde woorden.
Welke post De Gucht, die voor zijn ministerschap jarenlang Europarlementariër was, in de Commissie zal bezetten is natuurlijk nog onduidelijk. Wel ligt zijn hart bij de buitenlandse politiek. Een belangrijke post als Commissaris voor Handel zal er echter voor hem niet inzitten, omdat België daarvoor te klein is. Wellicht is het voor de Belgen het verstandigst om in te zetten op het behouden van de post ontwikkelingssamenwerking. Daar zal De Gucht zijn hobby van het beledigen van buitenlandse regeringsleiders in ieder geval ruimschoots kunnen uitvoeren. Hoe dan ook, met De Gucht in de Europese Commissie zal deze na 2009 waarschijnlijk een stukje minder saai worden.
Reacties (1)
Oja!