1. 1

  Hoewel ik mezelf helemaal niet beschouw als de flauwste als het gaat om publieke uitingen (per slot van rekening is dat Verdonk al) gaat dit imho wel te ver. Dit valt onder aanzetten tot geweld en heeft weinig meer te maken met de vrijheid van meningsuiting.

 2. 4

  Er hoort bij zo’n kreet natuurlijk een “ik meen het niet echt” teken. Zijn dat semi handafdrukken met bloed ? Met enorm veel goeie wil is dat dan het “over de top”-teken. Mijn oma trekt dit niet.

 3. 5

  Volkomen smakeloos, en niets eens mooi ook. Maar waarom zou het niet kunnen? Zet het aan tot het neerschieten van politieambtenaren als er een juffrouw van amper 14 jaar in rondloopt? Zet het aan tot verkrachting als er “fuck you”achter op een shirtje staat?

 4. 7

  Juridisch voor de vuist weg: Aanzetten tot geweld is volgens 137d Strafrecht alleen strafbaar gericht tegen mensen obv ras, godsdienst, sexe, geaardheid. Blauwgekleurden zoals politiemensen en smurfen zijn niet vermeld. Misschien valt het onder bedreiging te scharen en in elk geval lijkt het belediging van een ambtenaar in functie.

  Ik vind het een suf shirt. Ik vraag me af wie dat gaat dragen. T-shirthell.com heeft echt grappige shirts. Onderstaande zijn de enige twee waarvan ik me eventjes afvroeg ‘kan dit’, maar ze zijn zo overduidelijk over de top, dat het m.i. wel ‘kan’.

  [img]http://www.tshirthell.com/shirts/products/a332/a332_a_01.jpg[/img]

  [img]http://www.tshirthell.com/shirts/products/a192/a192_a_01.jpg[/img]

 5. 9

  Hoewel dit t-shirt wat mij betreft zeer smakeloos en contraproductief is vind ik het altijd eng als mensen gaan roepen dat het niet mag. wat mag niet vraag ik me dan af. mag het niet verkocht worden? Of erger nog, als ik het zelf zou maken word ik dan gearresteerd als ik het draag?

 6. 12

  Buiten het feit dat het shirt bijzonder lelijk is (als vormgever wil je dit toch nie op je cv hebben!) vind ik het een kwalijke zaak dat er T-shirt gemaakt worden die aanzetten tot haat/verachting van het politieapparaat. Ordehandhaving is uberhaupt een beetje een vies woord geworden, vrees ik…

 7. 14

  Wie van jullie heeft er begin jaren ’90 nog zijn/haar longen uit het lijf gepocoot op Cop Killer van Ice-T ?!

  I got my black shirt on.
  I got my black gloves on.
  I got my ski mask on.
  This shit’s been too long.

  Cop killer, better you than me.
  Cop killer, f**k police brutality!
  Cop killer, I know your family’s grievin’
  (f**k ‘em)
  Cop killer, but tonight we get even.

  F**k the police!
  F**k the police!
  F**k the police!
  F**k the police!
  F**k the police!
  F**k the police!
  F**k the police!
  F**k the police, break it down.
  F**k the police, yeah.
  F**k the police, for Darryl Gates.
  F**k the police, for Rodney King.
  F**k the police, for my dead homies.
  F**k the police, for your freedom.
  F**k the police, don’t be a pussy.
  F**k the police, have some muthaf**kin’ courage.
  F**k the police, sing along.

  Cop killer!
  Cop killer!
  Cop killer!
  Cop killer!
  Cop killer, what you’re gonna be when you grown up?
  Cop killer, good choice.
  Cop killer!
  I’m a muthaf**kin’ cop killer!

  * BLAF !! BLAF !! BLAF !!! *

  http://it.uwp.edu/gangsters/ice-t.cop.killer.html

  (niet dat ik die tekst nou al te letterlijk nam, hoor)

 8. 17

  Het was de tijd van rassenrellen in LA en van grof politiegeweld tegen studenten in Den Haag (hondenbeten, moedwillig overrijden, studentes met politieknuppels tussen de benen slaan…Netwerk zou nu zeggen “de dag dat Nederland haar onschuld verloor”)

  ..een boekje dat in de boekenkast van iedere dertiger zou moeten staan:
  “Weloverwogen, beheerst en Onvermijdelijk”
  http://www.sjakoo.nl/books/9748.htm

 9. 18

  Het gaat mij -als politieman- niet om de tekst maar meer om de persoon die het draagt. Als hij of zij zich lekker voelt in zulke kledij, zich een afspiegeling van onze maatschappij wil voelen, so be it. Zolang er maar geen mensen woord bij daad gaan zetten, zich ertoe aangesproken voelen om de woord bij de daad te voegen of op wleke wijze dan ook ertoe geroepen voelen meet ‘cops’ te gaan killen… Mijn zoontje wil ook graag een papa die kan voorlezen en op zaterdag kan kijken naar zijn voetbalverichtingen. En kom op zeg, ’t is maar een baan, maar wel mijn baan ja ? En da’s tegenwoordig ook een groot goed…

 10. 19

  @Carlos: En vergeet niet dat we Thé Lau voorgeschoteld kregen in plaats van Tröckener Kecks. De toon van de demonstratie was toen reeds gezet. Op naar het Binnenhof!

 11. 20

  @Takietaak: Goed om ook iemand te horen om wie het hier eigenlijk gaat.
  Maar los even van de individuele agent (ook maar een baan), is hier natuurlijk ook sprake van oproep tot verwerping van het “gezag” of een belangrijke representant van de staat.
  Heel extreem geredeneerd verwerp je door het dragen van zo’n t-shirt jouw eigen land en zijn instellingen.

 12. 21

  @Steeph, mijn oma redeneert niet extreem en dat is precies wat zij dan ziet gebeuren. Ik mag haar uitleggen dat zulke kleding normaal is. Wel, daar pas ik eigenlijk voor.

 13. 22

  Ach, als mensen op deze manier hun steentje willen bijdragen aan de gezelligheid in nederland juich ik dat alleen maar toe!
  En als we de tekst veranderen in “more dead Ali’s”? of “more dead Theo’s/Pim’s?” is het dan ook nog grappig en draagt iemand dat dan ook nog?
  Overigens zou ik me kunnen voorstellen dat je als agent wel veel beter je best gaat doen om zo’n shirtdrager ergens op te kunnen pakken (en het erge is dat ik dat dan ook nog best begrijp)

 14. 25

  Door alle zijwegen die ik insla en vergelijkbare situaties die ik erbij sleep is het misschien niet helemaal duidelijk dat ik dit een achterlijk KUTshirt vind.
  “Meer dode vrouwen”, “Meer dode fietscouriers” of “Meer dode mussen” is net zo achterlijk haatdragend als “More dead cops”. Ik vind dat je dergelijke lieden die zoiets dragen sociaal moet uitsluiten (geen bier serveren als ze met hun puisterige harses over je bar hangen, omver duwen als ze naast je de trein in willen stappen, ijzig kil blijven aankijken in de metro totdat ze zeven kleuren schijten).

 15. 28

  Hoewel sommige pliesiemannen het wel een beetje over zichzelf uitroepen, de politie in nederland mag niks, waardoor de authoriteit die ze horen te hebben totaal verdwenen is. Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om een agent uit te schelden, of ze nou goed werk aan het verrichten zijn of niet. Dat vind ik al niet kunnen, en zo’n T-Shirt al helemaal niet, want dat getuigt van nog minder respect.

 16. 29

  Tot voor kort verwees ik dan altijd naar de daadkrachtige en gezaghebbende politie in Frankrijk die het wel goed voor elkaar leek te hebben…

 17. 31

  Chiel het is een fragiel evenwicht. Ik ben het niet met je eens dat je anno 2005 nog agenten kan uitschelden. Je wordt bij het minste of geringste op de bon geslingerd of zelfs opgepakt. In de jaren ’80 toen kon je agenten uitschelden (overigens heb ik dat afgezien van die zwarte dag in Den Haag nooit gedaan).

  In een land waar de politie minder autoritair is krijgt ze sociaal meer voormekaar. De politie is makkelijk benaderbaar en treedt op als bemiddelaar in conflicten. Dit heb ik altijd een groot goed van Nederland gevonden. In landen waar de politie meer gezag uitstraalt door autoritair optreden zie je ook meer excessen. Een goede bekende van mij zocht op een hete dag in Bolivia verkoeling in een fontein en werd vervolgens opgepakt, in elkaar geslagen en met pepperspray bewerkt. Hij heeft nog een dag in de cel vol dronken bolivianen gezeten waar iedereen in dezelfde pet-fles moest pissen af en toe kwam Brutus de Bewaker voorbij die pepperspray door de tralies spoot. In Bolivia straalt de politie gezag uit: zoveel is zeker, maar of wij dat ook in Nederland zo geregeld willen hebben? De gulden middenweg dan maar, het fragiele evenwicht en altijd alert blijven welke kant het op dreigt te slingeren.

 18. 32

  Carlos gone bad! Hehe. Ik moest daar idd meteen aan denken. Maar die CD van Body Count riep niet op tot het killen van cops, het ging over de (gang) shootings waar niemand zich druk om maakte omdat white America alle zwarten bij voorbaat als criminelen zou beschouwen.

  This weekend, seventeen youths killed in gang homicides. Now sports. en Goddamn what a brotha gotta do to get a message through to the red, white and blue?. Dat spul.

  Het t-shirt is wel grappig, maar een beetje ouderwets. En in het Engels, dus in Nederland per definitie entertainment. Ik vrees dat het in de wasmachine snel helemaal roze wordt.

 19. 34

  lijkt mij nog net op de rand van de vrijheid van meningsuiting, het roept namelijk niet op tot geweld tegen de politie. Mij zul je er niet in zien, want ik ben het met velen eens dat het geheel smaakloos is.

 20. 35

  Bonus: hier vind je de lyrics van het Body Count album.

  En het idee dat het dragen van een t-shirt zou aanzetten tot wat dan ook is net zo stompzinnig als denken dat strips dat doen, of sokken. Of hoofddoekjes. Dat soort ideeën leven bij heksen- en boekenverbranders, die hun angst en onzekerheid voor een onbekende wereld en toekomst proberen te bezweren met rituelen en zondebokken.

 21. 36

  More Dead Cops was een punkband in de jaren 80. Als ik me niet vergis bestaan ze nog steeds. Moet die band ook verboden worden? Moet ik de lp’s die ik van ze heb vernietigen? Nooit meer naar luisteren?
  Bij mijn weten is er nog nooit een agent vermoord naar aanleiding van een van hun platen of concerten. En zo is er ook nog nooit iemand een moordenaar geworden door het lezen van een opdruk.

 22. 38

  Niet verbieden hoor. Maar je moet ook niet gaan zeiken als je dit draagt en op een dag val je met handboeien op je rug van een trap in het bureau.. Dat heb je dan toch gedeeltelijk aan jezelf te danken.

 23. 40

  Misschien is het wel pro-politiemensen bedoeld.
  Hoeveel meer dode cops willen we nog voordat iedereen zich een beetje gedraagt? Maar goet:
  ik catalogiseer dit ook onder puberaal.
  Wie zo gek is dit te dragen, doet maar.
  Je moet al van goeden huize zijn (in streetcredebility-termen) wil je je niet belachelijk maken met dit shirt.

 24. 41

  @Hank: Ik geloof dat dat Millions of Dead Cops was.

  More Dead Cops roept trouwens toch niet op tot geweld? Misschien blijkt bij navraag bij het CBS wel dat het klopt dat er tegenwoordig meer doden onder agenten vallen dan vroeger, en constateert de maker van dit shirt dit feit…

  (die bebloede handafdrukken?… eh….tja, daar kan het CBS niks mee vrees ik)

 25. 43

  Of zijn we niet allang overgegaan naar een consumentenmaatschappij, waar inhoud de vorm heeft aangenomen van gratuit tegen veel geld verkopen van adolecente geschiedenis?
  Op sargasso na dan, uiteraard :-)

 26. 44

  Cop Killer, zonder twijfel het minste lied van Body Count.

  Luister dan liever naar:

  Bowels Of The Devil, KKK Bitch (over een onmogelijke liefde), Voodooo (onnavolgbaar) en het nog immer ontroerende “Momma’s Gotta Die Tonight”.

  Spuuglelijk shirt overigens. Eenieder die na zijn dertigste nog rondloopt met geinige opdrukjes op z’n shirt, moet hoognodig controleren in hoeverre diens haarlijn al geweken is.

 27. 46

  Natuurlijk ‘kan dit’. Zo’n T-shrirt heeft niet de geringste politieke betekenis en is nogal smakeloos en beledigend voor die enkele goede smeris, maar er staat niet ‘Cops should be killed’ (oproep tot het plegen van een strafbaar feit) of ‘Cops are fascists’ (smaad), dus ja, het ‘kan’.

  Ik zou de voorkeur geven aan een T-shirt met de tekst ‘More black cops’ (vooral voor de Amerikaanse markt). Bijvoorbeeld. Of ‘Less starving children’ (Unesco telde er weer 6 miljoen, het afgelopen jaar).

 28. 49

  @steeph20: In die interpretatie vind ik het dan wel weer een goed T-shirt! Het probleem zit er natuurlijk in dat de interpretatie dat er gewoon meer agenten gedood moeten worden iets meer voor de hand ligt met die tekst. Dan ben je dus al snel bezig met opruiing en aanzetten tot geweld.

  Maarja je kan als ordehandhaver moeilijk met een enquete aankomen:
  Draagt u dit T-shirt
  a) om stoer te doen
  b) omdat u vindt dat er meer agenten dood moeten
  c) om aan te geven dat u wantrouwen heeft in de nederlandse staat

  En dan bij optie b mensen de bak in mikken en bij de andere twee een prettige dag (en bij c eventueel veel succes) wensen.

 29. 50

  @Pelayo38: Dat vind ik dan weer niet kunnen. Marteling is in Nederland tenminste nog verboden en dat moeten we naar mijn mening zo houden. Een agent mag onder geen enkele omstandigheid wraak uitoefenen op een arrestant, op dat moment heeft hij wat mij betreft zijn vertrouwen verspeeld en is hij ongeschikt om agent te zijn.

  Als politie heb je nogal wat verantwoordelijkheid en daar dien je bewust van te zijn (en voorzichtig mee om te gaan). Dit soort T-shirts is op de wereld gekomen juist doordat agenten hun verantwoordelijkheid hebben misbruikt (en hetzelfde kan mogelijk gezegd worden van nogal wat mensen die de daad bij het T-shirt hebben gevoegd).

 30. 51

  Geen probleem met het shirt,behalve dan dat het gewoon spuuglelijk is.

  Hoe noem je een politieagent in een helikopter?

  kleiduif.

  Beter een zus als hoer dan een agent als broer.

 31. 52

  Mij interesseert het niet zoveel, maar strafrechterlijk denk ik dat er wel rechters zijn die dit als ‘aanzetten tot haat of geweld’ zullen zien. Dat het ook de naam van een punkband is, kan misschien verzachtend werken. Bij een jury systeem zal de publieke consensus sneller leiden tot een verbod in lijn met de tijdsgeest, rechters zijn altijd wat slomer/intellectueler/genuanceerder wat dat betreft. Dus ik vermoed dat het gekund zal laten worden.

 32. 53

  Je moet er ook even rekening mee houden dat degenen die dit soort shirts zullen dragen, ook niet echt een aanwinst zijn voor onze maatschappij.

  Ik stel voor dat als er iemand rondloopt met dit shirt, hij/zij dit extragratis en voor niets mag omruilen voor een shirt met een tekst als: “Ja, wel kraken. nee, geen eigen verantwoording” of “I went to a kraakpand and all I got was this lousy hairdo.” of “Ja, wel vuile profiteur. Nee, geen douche”

 33. 54

  Of de sinds vorige week klassieker: “Een kraker meer of minder, voor de Nederlandse economie geen hinder”.

 34. 55

  ik ga voor buddistische shirts met het eeuwige wiel..
  das dan weer andere intentie dan een hakenkruis, zonder context ben je nergens, zo ook dit shirt.

 35. 57

  Ik denk erover om een punkband te beginnen als bandnaam zat ik te denken aan iets uit het rijtje:
  “alle joden moeten dood”
  “alle marokkanen deporteren”
  “alle homos van het dak”
  “neonazi’s raus”
  of
  “band zonder naam”

 36. 58

  Ik vind trouwens die belachelijke discriminatie van witten sokken dragers ook veel te ver gaan. Het schijnt helemaal hip en in te zijn om witten sokken dragers als parias te behandelen. Het gaat zo ver dat ik zelf al jaren en jaren altijd zwarte sokken koop.

  Misschien dat Anoniempje vanachter haar veilige proxy hier wat verstandigs over kan zeggen.

 37. 61

  Je mag zeker wel voor de, met list en bedrog verkochte, Irak oorlog zijjn, waarin volop gemarteld wordt, en al 100.000 slachtoffers heeft gekost. En zo’n onschuldig t-shirtje zou niet mogen? Denkt er ook maar ieamand dat het dragen van dit t-shirt aadwerkelijk anderen aanzet tot moord op de politie? Als er iemand zich geroepen zal voelen voor moord op een politieman, zal dat waarschijnlijk met een eerdere ongewelvallige aanvaring, met dezelfde politie, te maken hebben. En niets met een t-shirt.

  Ik wordt kotsmisselijk van die collectieve selectieve verontwaardiging aanvallen in nederland en ga wat van die t-shirts bestellen!! En ook eentje met ‘fuck jullie allemaal’, en ik meen het..

 38. 65

  Ik stel voor dat anoniempje het T-shirt gratis en voor nix mag krijgen:

  “Ja wel van anderen nemen. Nee niet aan anderen geven”

  Om maar even net zo kort door de bocht te gaan.