Kamp Moria op slot

ELDERS - Griekenland vreest de ’tikkende tijdbom’ op Lesbos. Op veel steun uit de andere EU-lidstaten hoeft het land niet te rekenen.

De Griekse autoriteiten hebben het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos vrijwel volledig afgesloten uit vrees voor de uitbraak van een corona-virus epidemie. Hulporganisaties werken grotendeels van buiten het kamp. De 18.000 bewoners van Moria kunnen onmogelijk voldoen aan de regels van hygiëne en sociale afstand. Er is één douche op 500 mensen en 160 mensen delen een toilet. Honderden mensen staan per dag soms uren in de rij bij de voedseluitgifte. Om enige verlichting te brengen in de situatie heeft Oostenrijk gisteren 181 containers toegezegd voor de vluchtelingencentra.

Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Ierland, Portugal, Litouwen, Kroatië en Zwitserland hadden eerder al toegezegd om in totaal 1600 onbegeleide kinderen op te nemen. Unicef telde meer 5.463 onbegeleide kinderen, waarvan er 1.752 in overbevolkte opvangkampen zitten. Het zijn voor het merendeel jongens tussen de 14 en 18 jaar en ze komen uit Afghanistan, Pakistan en Syrië. Volgende week vertrekken de eerste elf kinderen naar Luxemburg, vijftig kinderen gaan naar Duitsland. Deze eerste groep bestaat uit kinderen onder de 12 jaar. Of de Duitse wens om alleen meisjes te sturen gehonoreerd wordt is nog onzeker. De coronacrisis maakt het overbrengen van de kinderen niet makkelijker vanwege de beperkingen in het vliegverkeer en allerlei andere veiligheidsmaatregelen.

Crisis op crisis

De coronacrisis treft Griekenland extra zwaar omdat het land eigenlijk nog niet is bekomen van de vorige economische crisis waarin Europa het land dwong tot een buitensporig zware bezuinigingspolitiek. Daarbovenop moet het alle zeilen bijzetten om de toestroom van migranten op te vangen zo lang datzelfde Europa er niet in slaagt een gemeenschappelijk beleid te ontwikkelen. Het land had gehoopt dit jaar een flinke stap in de goede richting te kunnen zetten met een bloeiende toeristenbranche. De sector was verantwoordelijk voor de helft van de economische groei in 2018, meer dan 20% van het BBP (90% in sommige delen van de zuidelijke Egeïsche Zee) en een kwart van de banen in het land. De toeristenindustrie is vooral een zaak van kleine ondernemers die weinig middelen achter de hand hebben om maandenlang zonder inkomsten hun bedrijf overeind te houden. Sommigen vrezen een geheel verloren seizoen. Zolang de crisis niet helemaal is uitgewoed zullen er beperkingen blijven bij het reizen van en naar Griekenland. Op Rhodos overweegt men alle hotels en resorts voor dit jaar te sluiten omdat open houden en afwachten tot het beter wordt alleen maar geld kost. Anderen hopen op het binnenlands toerisme. Maar ook dat is voorlopig volledig stilgelegd.

Thuis blijven

Sinds woensdag geldt in elk geval tot 27 april een strenge lock-down. Dat betekent onder andere dat kerken, ook met de Paasdagen gesloten zullen zijn. Er zijn hoge boetes in het vooruitzicht gesteld voor iedereen die de regels overtreedt. Van eiland naar eiland reizen is alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Het aantal geregistreerde besmettingen is vooralsnog bescheiden, nog geen tweeduizend. Het aantal coronadoden stond donderdag op 86.

‘Schild van Europa’

Vorige maand heeft de EU Griekenland 700 miljoen euro extra toegezegd voor grensbeveiliging en de opvang van migranten. Dat het eerste de EU meer waard is dan het tweede gaf Commissievoorzitter Von der Leyen aan toen ze op bezoek was bij Griekse grenswachters die duizenden migranten buiten de deur moesten houden nadat Erdogan de Turkse grens had opengesteld. Het extra geld was een gebaar van solidariteit met Griekenland als ‘schild van Europa’, zei ze.

Nu het Fort Europa weer op sterkte is gebracht kunnen we zien hoever de solidariteit met de Griekse bevolking werkelijk reikt in de besluitvorming over het pakket maatregelen ter bestrijding van de gevolgen van de corona-epidemie. Ook nu is er weer een hoofdrol voor een Nederlandse minister van Financiën. De angst voor het binnenlandse effect van maatregelen die uitgelegd kunnen worden als ‘méér Europa’ is groter dan voor het risico van een isolement binnen de EU.

SOS Moria

De aangekondigde hulp uit de EU, hoe die er ook uit ziet, zal niet van de ene dag op de andere ingezet kunnen worden. Voor de migranten op Lesbos en elders in Griekenland moet echter nu dringend een oplossing worden geboden. De Nederlandse huisarts Steven van de Vijver is een petitie gestart waarin de EU op haar verantwoordelijkheid wordt gewezen voor het lot van de duizenden opgesloten migranten als de coronavirus-epidemie daar doorbreekt. Bijna 7000 artsen en 47.000 anderen hebben deze oproep inmiddels ondertekend:

Als Europa nu wegkijkt kan deze situatie ontaarden in een medische ramp, en die kan een fatale uitwerking hebben op de normen en waarden van de gezondheidszorg van Europa.

De leiders van de Europese Unie hebben vier jaar geleden ook een belofte gedaan: elk land zou een vastgesteld aantal vluchtelingen opnemen vanuit Griekenland en Turkije. Geen enkel EU-land is deze afspraak nagekomen. Om de vluchtelingen naar kampen op het Griekse vasteland te verhuizen is niet genoeg; ook deze kampen zitten overvol.

Wij roepen alle leiders van de EU op om de afspraak, die in 2016 gemaakt is, na te komen en vluchtelingen volgens de eerder gemaakte afspraken op te nemen in hun land om deze medische ramp op Europese grondgebied te voorkomen.

Reacties (18)

#1 gbh

Wordt ook tijd voor een petitie waarin Griekenland op haar verantwoordelijkheid wordt gewezen.

https://www.amnesty.nl/actueel/asielzoekers-en-migranten-gedood-en-mishandeld-aan-grieks-turkse-grens

 • Volgende discussie
#2 Gerrit Walders

Bijzonder dat het omvolkingsprogramma zich niets aantrekt van de coronacrises. Ergens ook bijzonder dat Nederland al heel veel migranten opvangt, die allemaal uitkering, huis, opleiding en weet ik wat willen en daar duizenden en duizenden dollars voor over hebben. Echter er moet en zal nog meer bij. Je leest natuurlijk niets over hoe het zit met faciliteren naar land van herkomst. Pakistan, Afghanistan Syrië. Ik zeg niet dat het er leuk is om te wonen, maar net doen of ze niet niet gewoon terugkunnen? Feit blijft natuurlijk dat het dweilen met de kraan open is. Kamp Moria hierheen halen, betekent dat kampMoria morgen alweer vol zit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jos van Dijk

@1: die Griekse grenswachten schoten namens de Europese lidstaten die hen hebben aangesteld als bewakers van Fort Europa
@2: het ‘programma’ dat je noemt bestaat alleen in je hoofd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Gerrit Walders

@3: Tuurlijk. In de ogen van de deuger is dat natuurlijk moeilijk te bevatten. De EU en eurofielen willen de natiestaat ontbinden, de burger ontwortelen, zodat we allemaal EU burgers worden. Wat helpt daar nu beter bij dan horden mensen toe te laten die helemaal niets hebben met het land waar ze in terechtkomen?

Dit volgens Europadeskundige Adriaan Schout is met ingang van 1 februari benoemd tot bijzonder hoogleraar European Public Administration aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit. Schout is senior onderzoeker bij Instituut Clingendael.

Het komt de sociale cohesie in ieder geval zeker niet ten goede. Dat geloven mensen die Frans Timmermans en Co blindelings vertrouwen natuurlijk niet.
Geef is een goede reden wat nu eigenlijk het voordeel is om eindeloos kansloze migranten te blijven opnemen? Er zit dus een agenda achter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 dehnus

@2: jongens word het niet eens tijd mensen zoals deze te bannen?

Fake nieuws zoals dit is normaal al heel gevaarlijk, maar in de huidige tijdsgeest is het zelfs funest!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Gerrit Walders

@5: Noem jij ….
Europadeskundige Adriaan Schout met ingang van 1 februari benoemd tot bijzonder hoogleraar European Public Administration aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit. Schout is senior onderzoeker bij Instituut Clingendael…. fakenieuws?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 beugwant

De angst voor het binnenlandse effect van maatregelen die uitgelegd kunnen worden als ‘méér Europa’ is groter dan voor het risico van een isolement binnen de EU.

Als de VVD bang is dat haar stemvee vernazificeert, is ze dat zelf schuld omdat ze al die decennia alleen het topje van de inkomenspiramide heeft gediend en de rest heeft voorgelogen.

@4: [Geef is een goede reden wat nu eigenlijk het voordeel is om eindeloos kansloze migranten te blijven opnemen? Er zit dus een agenda achter.]
Iemand zal toch de prei en de piepers op jouw bordje moeten rooien. De kanslozen zijn onderweg al gecrepeerd, dus de besten blijven over en die hebben we liever dan het in omvolkingswanen gelovende soort crapuul dat jij vertegenwoordigt.

Daarbij: de huidige natiestaten zijn ook hooguit twee eeuwen oud. Wat stelt dat nou voor?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@4: “Geef is een goede reden wat nu eigenlijk het voordeel is om eindeloos kansloze migranten te blijven opnemen? Er zit dus een agenda achter.”Dat heet nu een valse dichotomie.

@6: Nee, ik noem jouw “omvolkingsprogramma” fakenews.

Verder eens met #5, Sargasso moet geen platform voor extreemrechtse samenzweringstheorieën zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Gerrit Walders

@7: Shit dat is best een goede reden. Arbeidsmigranten altijd goed. Gelukkig zijn het allemaal keiharde werkers die we o zo nodig hebben. Ik ben voor. Haal kamp Moria dan maar leeg hierheen. Dat het dan morgen weer volstroomt. Geen probleem. Nog meer arbeidsmigranten die we o zo nodig zijn.
Ik zie juist dat grote rijken, met verschillende volkeren, in het verleden, zeg maar pre Brussel tijdperk, enkel door onderdrukking en dictatuur bij elkaar werden gehouden. Anders had je nu geen natiestaten gehad. Maar als de hele wereld straks EU burger is, is dat ook weer opgelost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 6822

Onvoorstelbaar dat wanneer je werkelijk gelooft dat er een programma uitgezet is om ons allemaal ten gronde te richten, is het niet door homeopathische verdunning, dan wel door de coronadood die die verdunning ongetwijfeld met zich mee gaat brengen, het beste en enige dat je kon bedenken om te doen, het trollen op een internetforum is.
Mensen, koop een luchtdrukpistooltje, ga je tien keer opdrukken en verstop je in het bos.
Fascho’s zijn lafbekken. Altijd geweest, zal altijd zo blijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 P.J. Cokema

Wat een lucht… Gerrit is weer vergeten zijn Loperamide in te nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 gbh

@11: Ik vind de suggestie dat Grieken in opdracht van de EU vluchtelingen doodschieten en dat de Grieken zelf dus geen enkele blaam treft en geen enkele verantwoordelijkheid in deze hebben net zo kwalijk of is daar hard bewijs voor?

Met dat soort uitspraken krijg ik de indruk dat een artikel als @0 niets meer is dan schaamteloze anti westerse retoriek en dat het lot van vluchtelingen eigenlijk niet boeit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 P.J. Cokema

@12: Die suggestie staat er niet. Echt niet. En wat die Gerrit allemaal hier post is onderbuikretoriek. Dat moet jij toch ook beamen?

En dan het punt waar jij in de kwestie op blijft hameren: de verantwoordelijkheid van de Griekse overheid. Niemand zegt hier dat daar niks mis mee is. Er wordt wel op gewezen dat Griekenland in een situatie terecht is gekomen (en daarmee de vluchtelingen) waar ze niet eenzijdig alleen zelf voor verantwoordelijk waren (en nog zijn).

En ja, de huidige oplossingen zijn inhumaan, maar is het misschien zo dat het een en ander ook gevolg is van de steken die ook de EU heeft laten vallen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 gbh

@13: Ik kan @3 toch moeilijk anders lezen.

Ik beweer ook niet dat Griekenland eenzijdig verantwoordelijk is, dat is Europa ook maar dat geeft Griekenland niet het recht vluchtelingen zonder voorzieningen in kampen te dumpen, ze aan de buitengrenzen dood te schieten en rubberen boten met vluchtelingen te overvaren. Er is geen land in de EU die ze daar toe dwingt.

Europa mag best meer doen voor Griekenland maar Griekenland
moet zelf ook solidair zijn met Europa door zelf ook haar deel vluchtelingen op te nemen met een officiële verblijfsstatus en daar laten ze het tot nu toe afweten. Het is nu alles doorschuiven naar het noorden en het zelf op elk vlak laten afweten tot ronduit chantage met de levens van vluchtelingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 6822

Teringjantje, een humanitaire ramp voltrekt zich voor onze ogen en wij gaan bakkeleien over wiens schuld het is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Jos van Dijk

@14:

Griekenland
moet zelf ook solidair zijn met Europa door zelf ook haar deel vluchtelingen op te nemen

Wat een gotspe. De kern van het probleem in de migrantencrisis is al jaren de Dublin-verordening: de vluchtelingen moeten in het land van aankomst worden geregistreerd en opgevangen. Het is al jaren duidelijk dat landen als Italië en Griekenland, waar het merendeel van de vluchtelingen aankomt, dat niet kunnen bolwerken. De andere lidstaten weigeren echter tot nu toe een andere regeling te treffen uit angst voor binnenlandse kritiek. De Turkije-deal moest een oplossing bieden voor Griekenland, quod non. Ook op dat punt kwam de lidstaten hun belofte om vliuchtelingen op te nemen niet na. En dan nu van Griekenland solidariteit vragen…..?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 gbh

@16: De kern is Assad die zijn volk vergast en die samen met Putin en Iran Syrië leeg bombardeert.

Duitsland heeft 700.000 Syriërs asiel gegeven, Nederland heeft de laatste 5 jaar rond de 170.000 asielzoekers asiel gegeven waarvan een groot deel Syriërs, Griekenland vrijwel 0. Dus beweer niet dat wij niks doen, juist dat is een gotspe. Griekenland is altijd nog rijker dan voormalige Oost-blok landen van wie wij vinden dat zij ook hun deel moeten opnemen.

Als Jan Smeets 50.000 Pinkpop gangers kan voorzien van voldoende sanitair moet dat een land als Griekenland ook lukken bij 40.000 vluchtelingen. Ik wil niet solidair zijn met een land dat vluchtelingen ronduit inhumaan behandelt. Daar is geen enkel excuus voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 P.J. Cokema

@17: De laatste zes jaar zijn er nog een 130.000 verblijfsvergunningen aan asielzoekers verstrekt. Rond de 128 tot 129 duizend om wat preciezer te zijn. Wat wel klopt is dat Syriërs de hoofdgroep zijn.

Een festival van een paar dagen is niet hetzelfde als een al jaren durende opvang met onvoorziene vluchtelingenstromen.

En ja, wat er recentelijk aan de Grieks-Turkse grens is gebeurd had niet gemogen en Griekenland is er dan ook op de vingers voor getikt. Maar, zoals #15 ook schreef, we kijken naar een humanitaire ramp. En die is er niet ineens de laatste dagen, weken, die is er al een paar jaar.

Nederland kan het niet oplossen. Nederland kan wel helpen en de nood enigszins verlichten.

 • Vorige discussie