Kamerstukken van de dag (22/11)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagIk had weinig puf. Dus slechts eentje er uit geplukt.

Dit is een motie van de leden Rambocus (CDA) en Varela (LPF). Daarin vragen ze het vrijwilligerswerk te ontheffen van de verplichtingen uit de Arbo wet. Aardig punt. Zelf twijfel ik hierbij. Sommige vrijwilligersorganisaties hebben mensen “in dienst” die soms bijna een full-time baan draaien. Dan kan ik me voorstellen dat de regels uit de arbowet ook voor hun bescherming helpt. Maar moet je aan de andere kant al die regels ook toepassen op iemand die een halve dag per week in een gehandicaptenopvang helpt? Moet die persoon nou echt direct zonlicht op de werkplek hebben?

En ik ga weer over tot de orde van de dag.

NB: De links naar de kamerstukken wijzen naar een aparte site. Omdat het nog steeds niet mogelijk is rechtstreeks te linken in Parlando, moeten we tijdelijk deze optie gebruiken. Vindt u dit ook raar, steun dan de actie voor een meer moderne en open democratie.

Reacties (4)

#1 HansR

Ik heb voldoende vrijwilligerswerk gezien om te stellen dat de arbowet in principe van toepassing moet zijn. Wellicht is het handig om een eenvoudige ontheffingsregeling voor te stellen. Deze voorgestelde stap gaat eigenlijk te ver.

  • Volgende discussie
#2 Ruud Oost

Dat de hele arbo-wet niet word afgeschaft? Kan je tenminste weer triremen bouwen, ben je gelijk op een milieuvriendelijke manier van de werkloosheid af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Steeph

@HansR: Mijn bezwaar is niet alleen tegen de regeltjes zelf trouwens, maar ook de bijkomende kosten en inspanningen om het voor elkaar te krijgen. Dat is voor veel kleine instellingen vaak niet op te brengen en gaat zeer ten koste van de vreugde voor het doel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HansR

Ja Steeph, maar als we extra WAOers krijgen omdat iedereen arbeidsomstandigheden aan zijn laars gaat lappen dan zijn we met dat enorme vrijwilligersleger in de lappenmand straks nog veel verder van huis. Minimale regels OK, maar wel bewustzijn van wat kan, goed is en mag. De arbowet is niet zomaar gemaakt. Het lijkt tegenwoordig mode om het kind met het badwater weg te flikkeren. Oh, regeltje? Lastig! Gooi die wet maar weg. Vrijheid van meningsuiting? Lastig. Oh gooi die grondwet maar weg. Schrijf maar opnieuw.

Prima om dingen opnieuw te bekijken maar alles dat bestaat is wel een keer met reden in het leven geroepen.

Als alles dat geld kost weg moet donder dan de overheid maar over boord. Die heeft toch al bijna nergens meer iets te vertellen zoals ik onlangs bij gemeentelijke woningzaken heb mogen merken. Maar daar kom ik ooit misschien nog eens op terug. Slanke overheid houdt in dat je overgeleverd bent aan de wolven en alleen nog maar in juridische procedures verhaal kunt halen. En dat houdt in dat verhaal halen alleen voor de vermogende is.

  • Vorige discussie