Goed nieuws voor de tegenstanders van (meer) kolen- en kerncentrales én de aanhangers van Concentrating Solar Power (CSP). Dinsdag heeft de Tweede Kamer een motie [.pdf] van Boris van der Ham (D66) en Wijnand Duyvendak (Groen Links) aangenomen die stelt dat de Nederlandse overheid in gesprek moet gaan met landen rond de Middellandse Zee over het opwekken en transporteren van elektriciteit uit zonne-energie. Het gaat hier om geconcentreerde zonne-energie waarbij honderden spiegels opgesteld in een cirkel de zonnewarmte concentreren op één punt en er d.m.v. van de ontstane hitte een stoomturbine wordt aangedreven die electriciteit opwekt. De voorstanders van CSP stellen dat 254 km × 254 km woestijngebied bebouwt met CSP-centrales voldoende is om de gehele mondiale elektriciteitsconsumptie te ondervangen. Voor Europa is slecht 110 x 110 km nodig (kaartje). Het transport zou kunnen verlopen via een nog te bouwen hoogwaardige elektrische infrastructuur (kaartje) tussen Europa en Noord-Afrika. Het project zou kunnen vallen onder het Clean Development Mechanisme en wordt zodoende gestimuleerd door het voorgestelde Europese klimaatdoel van 20-30% CO2 reductie in 2020.
Om de vaart erin te houden moet misschien ook even Nicolas Speedy Gonzales Sarkozy worden ingeschakeld om zijn Clud Med idee: een unie van Europa met landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten te laten afstemmen op dit grote duurzame energieplan? Zie voor meer informatie de door de Club van Rome gelanceerde: Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation (TREC).
Reacties (43)
Dit was laatst ook op Arte. Er is plek zat in de Sahara, maar blijkbaar zijn er nog technische problemen (in verband met zandstormen en zo).
En Sarkozy zijn Club Med idee vind ik ook niet slecht (althans, wat Noord-Afrika betreft). Er zitten trouwens al hopen gepensioneerde Fransen en zo in Noord-Afrika.
Misschien kunnen ze ook alvast nadenken over water en het subsidiëren van plantengroei in de Sahara (zoals dat project van de groene muur, ik ben even de info kwijt).
Zie ook het artikel in het volgende postje over het eventuele belang van Noord-Afrikaanse landen voor Europe:
http://fistfulofeuros.net/afoe/europe-and-the-world/european-power-sounds-like-a-plan
juistem !!
en anders middels de zonneschoorsteen …
energie genoeg daar
en je lost er waarschijnlijk ook nog eens de migratie vanuit afrika mee op, sterker nog, zou me niet verbazen als die dan op termijn gaat omdraaien …
kwestie van als een zotte gaan irrigeren daar, energie genoeg om zeewater te ontzilten en aan te voeren.
Dat zijn ideeen waar we wat aan hebben. Niet alles is oil-based. We moeten naar andere – duurzame – oplossingen. Doen we dat niet dan lopen we het risico dat we gaan vechten om de nog beschikbare grondstoffen. En dat lijkt me een wat minder aantrekkelijk scenario
Wil de conservatieve achterban van groenlinks hier wel aan? Klinkt namelijk een stap in de goede richting!
@ 4: Totdat ze achter de werkelijk desastreuse gevolgen voor de Noord-Afrikaanse Groen-Gespikkelde Saharah-Rups komen.
@4: Aangezien dat maar een kleine fractie van de gehele GL achterban is, maakt dat GL weinig uit. Veel verrassender is dat de conservatieve achterbannen van CDA en VVD, die aanmerkelijk groter en van meer invloed op hun partij zijn dit niet hebben tegengehouden. Of ze hebben niet zitten opletten natuurlijk.
Ja en het is natuurlijk alleen nog maar praten. Dus voorlopig wordt er een werkgroep opgezet en vliegen er wat ambtenaren op en neer. Kopje mierzoete theedrinken met de Libiërs, kwebbelen onder het genot van een espresso met collega’s in Rome. Rapportje opstellen, interne beoordeling, afzwakken die hap, veels te innovatief (het gaat toch zo goed met die kolen?) en vervolgens de beruchte la in.
sorry, ben ik te cynisch..?
Zozo, meteen genoeg stroom voor de hele wereld, laten we dat maar snel met Nederlandse bedrijven uit gaan buiten dan, voor de rest van de wereld achter dit plan komt.
Op die spiegels, die waarschijnlijk poepie-heet worden, kunnen we dan ook al onze eitjes laten bakken en laten invliegen via KLM-AirFrance.
Can’t wait.
Trouwens…
Waar blijven die getijden-installaties, die eb en vloed, én golven (Tsunami’s zijn zeer welkom) gebruiken als kinetisch op te wekken energie, en die transporteren naar centrales. Aan de kusten van Afrika is ook daarvoor ruimte genoeg.
De eerste grote golfcentrale ligt voor de kust van Porto:
https://sargasso.nl/archief/2005/05/22/eerste-golfenergie-centrale-in-aanbouw/
En leg voor de kust van Afrika gelijk wat golfenergie-osmose-drinkwater-maak-machines:
https://sargasso.nl/archief/2005/11/23/drinkwater-uit-de-golven/
dusdanig veel energie daar
je lost er ook het wereldwijde drinkwater probleem mee op, gewoon in de sahara aan gaan maken.
zeespiegelstijging ?
die drinken we met zn allen gewoon op dan …
Wat zijn wij toch weer heerlijk om de hete brij aan het heen lopen: 100% Sargassiaans!
Iemand al bedacht dat er behalve technische redenen er nog andere redenen zijn om niet in Noord Afrika energie centrales te bouwen?
Of praten wij, de PC-reaguurders, niet over? Want wij hebben een open, ruime blik op de wereld, niet?
Richard, je bedoelt dat net nu ‘hun olie’ begint op te raken geven ze weer een economisch machtsmiddel? Jawel daar durf ik best over na te denken. Maar vooralsnog overwint mijn: ‘ze erbij betrekken overweging’ die van ‘alles binnenshuis proberen op te lossen’.
Ook al word ik hier in andere threads voor doemdenker versleten ik laat mijn keuzes daar niet van af hangen. Ik heb namelijk ook de optimistische overtuiging dat als iedereen een dak boven z’n hoofd heeft, te vreten en op zaterdag naar Sterren op het IJs kan kijken fundamentalisme geen kans heeft.
Mooi initiatief, het lijkt mij wel wat, zo’n energiegrid met Noord-Afrika. Ze vergeten alleen de kosten te vermelden.
Voor dat veldje van 110×110 km2 dat heel Europa van elektriciteit kan voorzien moeten we wel even 2 triljoen euro investeren.
2 triljoen, dat is wat de VS in vijf jaar uitgeeft aan defensie. Hmm, dat lijkt nog wel te doen.
@16: Hoeveel geven we met heel Europa nu uit aan electriciteit? Bovendien hoef je het niet in 1 keer te investeren. Je kan rustig 1 voor 1 die dingen opbouwen tot ze genoeg stroom leveren. Bij wijze van zou je zelfs kunnen zeggen we bouwen pas 1 zo’n ding als we meer stroom nodig hebben, of als we een kern- of andere centrale hier afdanken (als ik me niet vergis zitten nogal wat kerncentrales in Europa op of zelfs over hun houdbaarheidsdatum). Dan kun je in je investeringskosten de kosten van een nieuwe kerncentrale in mindering brengen.
(@ Carlos: Fundamentalisme lijkt meer afhankelijk van frustratie over machteloosheid — wat je inderdaad meer opvalt als je zelfs al machteloos bent in je eigen heel directe noden te voorzien, maar enkel die heel directe noden ledigen zou niet alle machteloosheid opheffen. Denk aan de RAF, of Volkert, of …)
(@ Carlos: En dat het tussen haakjes staat is bedoeld als implicerend dat dit eigenlijk niet de thread ervoor is).
Ja okee Rene, en de 911 kapers waren ook goeddoorvoed, of anders gezegd voor de aluhoedjes onder ons: de CIA-agenten die de vliegtuigen kaapten hadden ook genoeg te eten. Er zal dus een democratiseringsslagje gemaakt moeten worden daar in Noord-Afrika, zal daar die Club Med van Sarkozy en de aanwezigheid van de Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation in de regio aan kunnen bijdragen?
(@ Carlos: En hoewel noden “ledigen” an sich niet een onaardig beeld geeft, mag “lenigen” als bedoelder gelden. Droevig…)
@ 20: Ik heb er niet echt een doordachtte mening over. Momenteel is het zo dat de uitbating van energie-bronnen in het _midden_ oosten niet veel heeft bijgedragen aan democratisering — wellicht eerder omgekeerd door verzet van diegenen die die uitbating nu ter hand hebben.
Ik lees wel even…
@17, ja als je het zo bekijkt ziet het er allemaal best zonnig uit.
Straks weet het Midden Oosten niet meer hoe ze van hun olie af moeten komen en maken we ons zorgen omdat de prijs per barrel daalt onder de $10.
@23: Het lijkt mij een fantastisch streven om dat onze grootste zorg te laten zijn.
@Carlos, 20:
“zal daar die Club Med van Sarkozy en de aanwezigheid van de Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation in de regio aan kunnen bijdragen?”
Dat laatste waarschijnlijk niet. Met de inkomsten kan je democratie en vernieuwing afkopen, net zoals de OPEC nu doet. Die Club Med helpt dan waarschijnlijk wel, maar ik zie in Nederland noch Frankrijk een meerderheid ontstaan voor vrije instroom van Marokkanen, Algerijnen en Egyptenaren (geboorteplaats van het moslimfundamentalisme.)
Weet iemand trouwens of er ergens een goed vergelijkend onderzoek bestaat van veelbelovende duurzame energieopwekkingstechnieken? Dus dat de investeringskosten en uiteindelijke ct/kWh prijzen op een rijtje gezet worden samen met praktische voor en nadelen?
@25 –
Het is niet zoals de OPEC. Sarkozy vertegenwoordigd precies het oude “Franse belang” in Noord-Afrika. Uitgerekend in Algerije, trouwens. Als deze gedeelde (toch neokoloniale) belangen ervoor zorgen dat dit er komt, PRACHT IDEE.
En oja, geboorteplaats van moslimfundamentalisme? Wat een vloekwoord.
Ik zou zeggen, zonder economische ongelijkheid en sociale onrust, ontstaat er geen fundamentalisme.
Zoveel mogelijk helpen en nooit bestrijden.
Mediterrane-Unie met de EU is een pracht idee, lof voor Sarkozy (en Merkel!!) Speciaal met dit energieplan erbij.
@26: Hear, hear.
Trouwens, er is een verschil tussen de Amerikaanse ’trilion’ en de Nederlandse triljoen. Zes nullen wel te verstaan. Een Amerikaanse ’trilion’ is een Nederlandse biljoen == 1000 miljard. Bismarck, het Europese BNP is 9000 miljard. Ik denk dat we iets van 3% daarvan aan elektriciteit uitgeven, dus 270 miljard per jaar. Als de investeringskosten *echt* 2 biljoen zijn, hebben we het er in 7 a 8 jaar uit. Aangenomen dat de marginale kosten van dit project nul zijn, wat ik betwijfel. Anders gezegd: duurder dan nu wordt het sowieso.
op deze website staat enige info over de kosten van de verschillende methoden om energie op te wekken met behulp van de zon:
http://www.sbp.de/en/fla/mittig.html
http://www.sbp.de/en/fla/contact/download/SolarPower.pdf
http://www.sbp.de/en/fla/contact/download/Das_Aufwindkraftwerk.pdf
http://www.sbp.de/en/fla/contact/download/The_Solar_Updraft.pdf
http://www.sbp.de/en/fla/contact/download/sbp_dish_membran.pdf
http://www.sbp.de/en/fla/contact/download/sbp_dish_segment.pdf
http://www.sbp.de/en/fla/contact/download/EuroDish_System_Description.pdf
http://www.sbp.de/en/fla/contact/download/EuroTrough_Paper2002.pdf
steeph, mijn comment zit in het spamfilter
http://www.sbp.de/en/fla/mittig.html
@MP: nu niet meer. Max 5 linkjes in 1 post anders krijgt het filter de hik.
Ok sorry
Altijd zijn diegene die het voortouw nemen met frisse ideeën mensen uit de linker zijde van de politiek.
En die daar vervolgens een goede boterham aan verdienen.
Eindeloze ,oeverloze discussies over de pro,s en anti,s volgen dan wat de status van de bedenksels vergroot.
Het zou fijn zijn als dit soort mens eens gaat werken voor een wetenschappelijke denktank.
Vooral bij het project kernenergie zonder gevaarlijk afval wat een tijdje geleden opgestart is in Frankrijk.
De mensen die daar werken hebben grootte denkers nodig ,maar wel in scenario van deze tijd ,en niet van alexander de grootte.
Waar deze kluivenduikers mee bezig zijn.
Bas
Het idee om zonlicht om te zetten in energie is oud .
En word o.a in Amerika,ook met spiegels, toegepast. Aan woestijn geen gebrek
Nieuwe visie is nodig .
En geen copy paste voor je eigen politieke agenda met ideeën die theoretisch misschien kunnen ,maar,praktisch niet.
Dat is zo kinderlijk ,het is vragen om een schouderklopje van de stemmers !
Bas
Ik zit dat TREC ding hier al sinds ik hier post aan te halen.
Ben het ooit in een zwerftocht over het net tegengekomen en vind het een prachtidee.
-Wat de afhankelijkheid van anderen voor onze energie betreft. Dat zijn we nu ook met olie.
Het wordt hoog tijd dat de EU erin investeerd.
Das mijn idee
Vergeet trouwens ook niet dat de CSP installaties in de Sahara niet onze enige bron van duurzame energie hoeven te zijn. Anders kan ik me wel voorstellen dat de politiek niet aan die afhankelijkheid wil.
Wind stroom van zee en land, zonnepanelen op de daken van de meeste huizen, aangevuld met biogas installaties en waterkracht (buffer) centrales.
De CSP optie zou bijvoorbeeld 50% van de energie kunnen opwekken, en lokale bronnen de rest.
Best of both worlds.
En geld… Tsja, hoeveel geeft de wereld nu per jaar uit aan energie? Die triljoenen zouden er anders ook in een decade wel doorheen zijn gegaan…
Het is nu of nooit.
Marokko is qua windenergie ook zeer geschikt. Marokko is een van de 3 landen in de wereld die continue wind heeft. Ik had gelezen als je de hele kust van Marokko zou volbouwen met windmolens zou Marokko voor half Europa energie kunnen voorzien..
(Zonne)Energie genoeg!
Uit bovenstaande discussies blijkt dat vrijwel iedereen het idee van concentrating solar power omarmt. Er is een groep in Nederland actief die probeert mensen en instanties (en de politiek) enthousiast te krijgen voor dit idee. Ze hebben zich verenigd in de Vereniging voor ZonneKrachtCentrales. De vereniging is pas net opgericht, dus onze website werkt nog niet, maar als je meer informatie wilt stuur een mailtje naar ondergetekende: Sietse de Haan secretaris van de Vereniging voor ZKC [email protected]
Bedankt voor het artikel, het was voor mij aanleiding om een stukje over de energie in Noord Afrika te maken.
Techniek is 1 ding maar politiek is wat anders. Het is opvallend dat in deze discussie over de mogelijkheden in de Sahara geen enkele maal de Westelijke Sahara is genoemd. Dat is bezet door Marokko. Die bezetting is in strijd met het internationaal recht en blokkeert samenwerking in de regio.
Als men voorbijgaat aan de strijd van het Front Polisario (volksfront voor de bevrijding van WS) dan komt men het toch altijd weer ergens tegen. (Nu zelfs in geconcentreerde spiegels.:)
Ik zie dat dit draadje weer is opgerakeld en ik mijn stokpaardje nog niet geroepen heb…
Die kabel die ze laatst tussen Noorwegen en Nederland hebben gelegd, met 580 kilometer de langste onderzeese kabel ter wereld, kost 600 miljoen voor een capaciteit 700 megawatt. De afstand van de Sahara tot hier is zo’n 5x zo ver, dus laten we optimistisch zijn en er vanuit gaan dat dat ding voor de helft van de prijs per kilometer kan worden aangelegd, dan zou ie anderhalf miljard kosten per 700 megawatt. Dat is ronduit belachelijk duur vergeleken met de kosten van een CSP-centrale, vergeleken met de kosten gewoon zonnepanelen op Nederlandse daken, vergeleken met de kosten van een vergelijkbaar windmolenpark in de Noordzee. En dan heb ik het nog niet eens over transportverliezen, de milieuimpact van tienduizenden kilometers hoogspanningsleiding en de milieuimpact van de productie van die leidingen. Bovendien is 700 megawatt een schijntje.
Dit plan is volstrekt belachelijk, niemand heeft er wat aan, het is enkel ingegeven door een soort van irreeele droom van mensen die geilen op grote glimmende projecten maar die niets met het milieu, klimaat of met het zuinig omspringen met onze belastingcenten op hebben. Laten we in godsnaam hopen dat hier geen rooie cent naartoe gaat zolang niet al onze daken vol liggen en staan met zonnepanelen en windmolentjes.
Verder, wat betreft #41, in plaats van de politiek te enthousiasmeren, kun je ook gewoon echt iets doen en je geld beleggen bij een van de vele windmolencooperaties die Nederland telt, dan hou je er nog geld aan over ook.
http://www.google.com/search?q=windmolen+cooperatie
Zoals vrijwel altijd geldt ook bij duurzame energieprojecten dat de economisch interessantste oplossing heel erg vaak ook de milieuvriendelijkste oplossing is.