Kabinet presenteert saai logo voor rijksoverheid

Een moderne maar sobere stilering van het rijkswapen. Dat wordt het nieuwe beeldmerk van de rijksoverheid. Medio 2008 moet het beeldmerk op de eerste uitingen van de rijksoverheid te zien zijn.

Aldus Regering.nl over het nieuwe beeldmerk van de rijksoverheid. Het rijksbrede logo moet ervoor zorgen dat de burger niet in de war raakt. Erg flitsend kan ik het niet noemen. Het sluit daarentegen wel weer erg goed aan bij de nikserigheid van dit kabinet. Of is het toeval dat de kleur van het logo overeenkomt met het imago?

 1. 1

  Ik vind hem eigenlijk wel mooi. Maar ja, ik hou van minimalistische vormgeving :D

  Overigens vind ik het argument ervoor onder het linkje bij “Aldus” wel zwak; “Een gezamenlijke huisstijl draagt bij aan het streven van het kabinet om de overheid beter en efficiënter te maken.”

  Een logo draagt bij aan een efficiëntere overheid?

 2. 2

  Fraai hoe Balkenende dit weer vol trots presenterde, terwijl hij dieo van binnen zwaar teleurgesteld is dat zijn nog soberder, maar wel fier en ferm VOC-logo het niet heeft gehaald.
  Voor de burger betekent het problemen bij het selecteren van de post. De vermoedelijke boete voor te hard rijden kan niet zonder meer worden weggeflikkerd, want het kan net zo goed de teruggave van de belastingdienst zijn. Het logo dwingt.

 3. 7

  De huidige logo’s zijn

  [img]http://mattus.web-log.nl/vibe_visual_brand_experie/images/mattus_logo_ministeries.jpg[/img]

  Gaan ze nu bij hetzelfde logo verschillende kleuren en tekstjes gebruiken voor de verschillende ministeries?

  Ik geloof dat ik het nieuwe logo wel aardig vind. Het oude logo van ministerie van binnenlandse zaken vind ik het mooist.

 4. 9

  Over door de logo’s de rijskoverheid niet meer zien:

  In totaal zou de gehele operatie meer dan 200 logo’s en huisstijlen betreffen want naast de 13 ministeries met ieder hun eigen logo hebben ook de uitvoerende instellingen zoals Inspectie Gezondheidsdienst, Postbus 51, Belastingdienst en Rijkswaterstaat hun eigen visuele identiteit.

  Ik vraag mij af hoe ze de herkenbaarheid van de verschillende instellingen gaan waarborgen.

 5. 11

  Sommige ministeries hebben best een geinig logo. De nieuwe is saai.

  Die lookalikes zijn briljant… Vooral in de toerisme-sector lijkt er maar 1 designer actief te zijn of men heeft een gebrek aan fantasie en kopieert schaamteloos van elkaar.

 6. 14

  En dan nog wat, op de NOS viel een aardig raadseltje te lezen: “De invoering van het nieuwe logo is ook bedoeld om geld te besparen.(…)Het rijk gaat op
  termijn
  zo’n vijf miljoen besparen.
  Het duurt nog tot medio 2008 voor alle rijksinstellingen het nieuwe logo zullen gebruiken.(…)De invoering van het logo kost de komende drie jaar overigens zes miljoenper jaar
  .”

  Het raadsel: op welke termijn wordt er zo’n 5 miljoen bespaard en is dat ook jaarlijks of eenmalig?