Kabinet: criminaliteit moet weer in Nederlandse handen komen

,
[speld]

Het kabinet presenteert vanmiddag een omvangrijk pakket maatregelen dat het eenvoudiger maken voor jonge Nederlandse criminelen om hun eigen organisatie op te zetten.

Bankovervallen door getapte, breedgeschouderde Hollandse jongens die zich ‘s avonds bij hun moeder in de Jordaan vervoegen om hutspot te eten. Het is een romantisch beeld van de criminaliteit, maar één die in deze tijden van globalisering definitief tot het verleden behoort. Of toch niet? Als het aan het kabinet ligt komt de blondgekuifde drugsdealer snel weer terug in het Nederlandse straatbeeld.

Hero Brinkman van de PVV hekelt het optreden van de Nederlandse politie. Brinkman: ‘Als het gaat om hun landgenoten zijn ze altijd net een tandje scherper. Terwijl ze natuurlijk ook best eens een oogje dicht kunnen knijpen. Een beetje gedogen.’ Daarnaast wijst Brinkman naar het vorige kabinet: ‘Omdat zij hebben zitten slapen, is alle misdaad nu in handen van Antilianen, Turken en Serviërs. Nederland komt er echt niet meer aan te pas.’

Het kabinet gaat vanaf 2012 subsidies verstrekken aan Nederlandse criminelen. Voorwaarde is dat het gaat om misdaden met een grootschalig en innovatief karakter, die bijdragen aan de naam van Nederland in het buitenland. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie: ‘Het gaat echt om tot de verbeelding sprekende misdaad. We willen natuurlijk geen nieuwe Yorannetjes gaan aanmoedigen.’ Volgens Teeven is het de bedoeling te komen tot een nieuwe generatie Holleeders, Kleppers en Bruinsma’s. Teeven: ‘Het zal een kwestie van lange adem worden voor we weer charismatische misdadigers kennen. Jarenlange verwaarlozing kun je niet in één keer ongedaan maken.’

Of dit werkelijk gaat lukken wordt door de oppositie sterk betwijfeld. Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66: ‘Subsidies zijn in strijd met het vrije verkeer van criminaliteit dat de EU voorstaat. Dat komt er nooit doorheen.’ Ook misdaadverslaggever Peter R de Vries is laaiend over de maatregelen van het kabinet. Hij moet voortaan 30% van zijn zendtijd aan Nederlandse criminelen gaan besteden.

Reacties zijn uitgeschakeld