Judassen of redders van het vaderland?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het gaat gebeuren: D66 gaat CDA en VVD aan een meerderheid in de kamer helpen, en Dittrich en co helpen aldus JP Balkenende alsnog aan zijn natte droom: Een coalitie met de VVD.
Er is overlegd met de achterban van D66 of ze er wel mee akkoord gingen, en omdat het ze het niet zo prettig idee leek om 4 jaar vanuit de oppositiebanken een zinnig geluid te laten horen.

Uit de Metro van vanmorgen: …Langzaam wegkwijnen met een redelijk geluid in de oppositie was voor de leden geen prettig idee.

Geen prettig idee???

Weet je wat ik geen prettig idee vind? Dat een partij die tijdens de verkiezingen riep CDA en VVD beslist niet aan een meerderheid zou helpen, deze belofte aan haar laars lapt.

Want ze hebben dan wel gezellig overlegd met hun achterban, maar ze zijn ook een partij waar een hoop mensen op hebben gestemd die GEEN lid zijn, en wordt die mensen wat gevraagd? Nee dus.

Ik had gehoopt dat het D66 congres wat meer ruggegraat zou hebben dan haar leiders, maar helaas zijn ze net zo machtsgeil. En gaan ze dus regeren.

En van mij mag je best gaan regeren in een rechts kabinet, maar dan toch wel omdat je het eens bent met het te voeren beleid, en niet omdat je de oppositie geen prettig idee vindt.

Ik denk dat de mensen die straks zwaar in de financiele problemen komen door het voorgenomen kabinetsbeleid D66 erg dankbaar zullen zijn voor de gekozen burgermeester, dat verzacht een hoop financieel leed.

0

Reacties (20)

#1 Carlos

Ik ben teleurgesteld in die opstelling van de D66-leden. Dat in de politiek compromissen moeten worden gesloten dat is wel duidelijk maar hier wordt aan de kant van D66 toch wel erg veel toegegeven. Het is inderdaad gewoon CDA-VVD aan een meerderheid helpen.

[onredelijkheids-modus]
Dat bekakte wijf dat die asperges (‘het witte goud’) aan Dittrich aanbood zou het verdienen om die asperges anaal ingebracht te krijgen enwel als een geheel bundeltje en niet een-voor-een.
[/onredelijkheids-modus]

 • Volgende discussie
#2 pablow

de pijn eerlijk verdelen ?
gelukkig gaan ook de mensen die aan de rand van de afgrond staan er dan een stukje op achteruit …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Rick

Inderdaad Pawlow, mensen die al pijn hebben, de WAO ‘ers, kunnen het nu waarschijnlijk helemaal ‘shaken’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Inderdaad,
ook al eens bij stil gestaan hoe pijnlijk het is als je het al aan je rug hebt om ‘m dan ook nog eens te ‘shaken’?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Grobbo

Ja, en omdat Balkenende iedereen die het een beetje moeilijk heeft anaal gaat nemen is dit een mooi moment om – geheel in lijn met et aanstaande kabinetsbeleid – de BTW op vaseline met 300% te verhogen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mark

Ik vind het lastig. Als een door mij gewaardeerde meningmaker als Plasterk (http://www.buitenhoftv.nl/programma/buitenhof/index.shtml?2785571+2848316+8048903+11481265+12075862) zo fel van leer trekt en daarbovenop zelfs Grobbo nog een duit in het zakje duidt en Carlos overstapt naar het kamp van de SP’erts….

Maar toch begrijp ik uiteindelijk wel de beslissing. Volgens mij had D66 trouwens ook niet voor de verkiezingen zich uitgesproken tegen regeringsdeelname (zoals Grobbo zegt), maar na de uitslag. Zei de VVD in eerste instantie niet ongeveer hetzelfde, nl. de kiezer wil PvdA/CDA en oppositie voeren zou goed zijn voor de zgn. liberalen. D66 was hier uitgesprokener in, maar dat had VVD wellicht ook moeten doen, dan had CDA misschien niet zo brutaal durven breken met PvdA?

Tja, dat eigenbelang (overlevingsstrategie) een rol speelt dat neem ik ze ook nauwelijks kwalijk. Eervol ten onder is mooi, maar het blijft een pragmatische partij (principieel is het ook nog wel wat waard dat aldus invloed van SGP op regeringsbeleid is voorkomen). Daarbij weet je dat het een middenpartij is, dus uiteindelijk ook met rechts kan aanschuiven (de cultuurshock van nabijheid van natuurlijke vijand CDA is door mij echter ook nog niet geheel verwerkt).

Al met al begrijp ik de kritiek (zeker van eigen leden/stemmers), maar hoe minder deze in perspecief wordt geplaatst, hoe minder ik daar respect voor kan opbrengen. Wat te zeggen van een PvdA die zijn handtekening al had geplaatst onder een eveneens drastisch bezuinigingspakket, dat was zeker niet beloofd aan de stemmers (of stemmen die alleen om zichzelf lekker sociaal te noemen?), of van het CDA dat zoals gezegd op potsierlijke wijze breekt met PvdA (niet ‘om de inhoud’, maar om de chemie).
Hoe positief kan het zijn dat er nog een poging wordt gedaan om Nederland mbv onderwijs en kenniseconomie een betere concurrentiepositie te laten heroveren? Ik ben nl. geen econoom maar het lijkt mij logisch dat met pensioenellende e.d. bezuinigingen onvermijdelijk zijn, maar oog voor lange termijn beleid (EINDELIJK) in de vorm van het proberen te realiseren van een gedegen kenniseconomie zou daarbij inderdaad nog wel eens goed voor het ‘vaderland’ kunnen uitpakken.
Dus: judassen, mwa, niet veel meer dan de gemiddelde politieker. Redders vh vaderland, schromelijk overdreven en voorbarig, maar een aardige poging is het wel voor een partij met 6 zetelkes……

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 mark

ehm, surry dat ik de discussie wat breder trek (komt door lengte url?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

mark ik ben nog niet overgestapt,
eerst even aankijken,
gelukkig hoefde ik afgelopen weekend niet mee te beslissen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Gorg

Bezuinig maar op de betuwelijn in plaats van op WAO’ers die nu zelf hun medicijnen kunnen gaan betalen.

“Een maximum van 0,5% stellen aan het financieringstekort in 2007 kan alleen bedacht worden door monomane politici die geen compassie hebben met mensen, geen idee hebben van wat beschaving is en geen verstand hebben van economie. De recessie wordt gebruikt als voorwendsel om het asociale wensenlijstje van de VVD te kunnen realiseren. Met dank aan D66.”

http://www.sp.nl/db/nieuws/kamernieuwspage.html/1744

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 SalonSocialist

Beste Mensen,

De draai van D66 is inderdaad onbegrijpelijk. Dat iedereen (vooral
D66 stemmers en prominenten )dan roepen
dat ze streng voor zichzelf moeten zijn en kiezen tussen de tering en de pest is wel de meest walgelijke zwaktebod die ze konden aanbieden.

De 6 zetels die D66 vetegenwoordigd is maakt duidelijk dat ze geen enkele macht hebben in het kabinet Balkende II.
Hoe gingen ze door de knieen ?
Het districtenstelsel is van de baan en de 4 miljard voor zowel zorg als 4 miljard voor onderwijs wordt afgkocht voor 700 miljoen.
Vervolgens wilde D66 twee minstersposten. En zeker moest er een
post komen voor ontwikkelingssamenwerking. CDA en VVD korten vervolgens 1 miljard op de ontwikkelingssamenwerking. Lekker goedkope minsterspost moesten ze gedacht hebben. (levert bovendien nog 300 miljoen op want die sufferd bij de D66 gingen al voor 700 miljoen door de knietjes).
Dat het zware tijden zijn tettert iedereen. Maar dat zelfs een partij van de D66 (voor zorg en onderwijs! of was dat de SP ?) de 200 euro eigen bijdrage accepteert is helemaal onbegrijpelijk.

Overigens ben ik geen fan van de D66 de graaf in het bijzonder.

Thom de Graaf (D’66) had Anne Frank nodig en gebalde vuistjes om z’n Congres duidelijk te maken dat Fortuyn ‘een gevaar’ was. Een ovationeel applaus was zijn deel, alsof de o zo keurige leden van die partij nog ‘ns wilden onderstrepen dat Fortuyn inderdaad weerloze kleine meisjes in een veewagon wilde drijven, het kamp tegemoet. (tekst naar theo van gogh).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Carlos

De Spits van afgelopen 29 januari:

(Met dank aan L-rs)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Carlos

@ SalonSocialist:
ik ben geen fan van Theo van Gogh,

Of Fortuyn wel of niet buitenlanders veewagons in wilde drijven zullen we nooit weten. Dat hij buitenlanders stelselmatig criminaliseerde zoals dat wel vaker voorafgaand aan genocides is gebeurd is wel duidelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Lilith

Wat er momenteel allemaal gebeurt in het Haagsche, is te erg voor woorden. Dat er door niemand iets tegen wordt gedaan (denk aan de Fransen die staken omdat de pensioenleeftijd wordt verhoogd), verbaast mij nog veel meer. Ach, ik maak er maar geen woorden meer aan vuil. Je zal nog zien dat ze strax inderdaad de kans krijgen 8 jaar te kunnen regeren. Grrrr.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 pablow

zou ik me geen zorgen over maken lilith, zolang kan balkie geen orde houden …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Lilith

Hij kan het nu ook al niet, en toch is er niemand die er wat van zegt (ja, zijn moeder misschien ;) ). En dat baart mij juist zorgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 nimo

Ja, hee, je moet in de politiek nu eenmaal compromissen sluiten. Met D66 komt er in elk geval meer geld voor onderwijs en de kenniseconomie dan zonder D66.

D66 offert zich op om als progressief en sociaal geweten in de regering en vinger aan de pols te houden. It’s a dirty job, but someone’s got to do it.

Liever pragmatisch dan dogmatisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Gorg

kamikaze aktietje van d66. The end.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Edwinek

Tsja, het is en blijft politiek, he? Laten we in ieder geval maar hopen dat we straks niet overal voor moeten gaan stemmen met die D66 referenda.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 SalonSocialist

Beste Mensen,

na vele maanden was het gister zover.
de kritek kon losbarsten. de SP was het meest fel (logisch). Zijn voorbeelden sneden hout en lieten zien dat nederland als verzoringsstaat uitkleed wordt. Over een aantal jaren als de groei er weer in zit woren deze maatregelen niet teruggedraaid ( dan moet de staatschuld immers weer afgelost worden ).
Het vreemd om een balkende in de tweede kamer zien te beweren dat ook hij voor de zwakkeren in de sameleving moet opkomen. (hoon viel hem terecht ten deel). dat de d66 omkoopbaar is en liegbeesten weten we nu ook wel.

Ik kan me niet voorstellen dat je nu trots op je zelf kunt zijn en op 22 januari D66 stemde voor een alternatief geluid ,maar het alternatief is verstomd en de macht lonk. Het ware alternatief ligt bij links.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 nimo

Vroeger wilde ik ook graag alternatief zijn, dus was ik voor links. Alternatief zijn vond ik best stoer.

Toen ging ik over de inhoud nadenken en toen stemde ik D66. Nu ben ik niet stoer meer.

 • Vorige discussie