Journalist wordt panelleider

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


Opvallend nieuws in De Journalist deze week: de rol van Franse journalisten bij verkiezingen wordt steeds kleiner. Correspondent Jan van Etten schrijft:

In de Franse verkiezingscampagne worden journalisten verdrongen door populaire amusementsprogramma’s. Politici geven daar steeds meer de voorkeur aan: rendabeler en minder gevaarlijk.

Als er nog een journalist om de hoek komt, is dat als simpel panelleider, die verder zijn mond niet opendoet.

En:

Voor echte journalistiek zijn er steeds minder middelen. Pikken van internet is goedkoper dan een abonnement op een persbureau. Luisteraars en lezers ‘hun ‘nieuwsbijdrage vragen via een betaaltelefoon’ levert zelfs geld op. Gevolg: haastwerk, weinig checken van nieuws, rondschrijven, en gestresste journalisten die nauwelijks achter hun beeldscherm vandaan (kunnen) komen, overspoeld door blogs en steeds almachtiger communicatiebureaus.

Is journalistiek in Frankrijk dan ten dode opgeschreven? Nee, maar het scheelt niet veel. Uit een opiniepeiling blijkt dat eenderde van de 37.000 geregistreerde Franse journalisten denkt ooit van werk te (moeten) veranderen, aldus Van Etten.

Reacties (6)

#1 Steeph

Verder roept dit wel een heel sterk déjà vu op zeg. Hadden wij dit afgelopen najaar niet?

  • Volgende discussie
#2 larie

‘Echte’ journalistiek gaat , in mijn optiek, leven als de oude garde foetsie is.

Vanwege dingen kwam ik nogal eens op dergelijke vormingsscholen (amsterdam/utrecht) en als je de docenten ziet, bijna een karikatuur van nauw opereren binnen afgerasterde kaders..zeg maar eenzijdigheidbril op, verbaasd het niet dat de afgestudeerden een ietwat eenvormige signatuur hebben.

Lang leven de generaties van daarna, nog even en ze nemen plaats. en dan leeft de journalistiek weer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 larie

Even down to earth dames heren, ter relevatie zeg maar..stap ff naar buiten en kijk in de strakke heldere hemel net onder de bijna Arabische maansikkel, U ziet een heldere ster dacht U de enige aan het firmanent..het is een planeet Venus. Niet vaak kan je dit zo fraai aanschouwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 jan

Mag ik met 33 jaar journalistieke ervaring in Nederland zo vrij zijn op te merken dat dit nauwelijks verschilt van wat er in ons eigen land gebeurt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 S’z

Leve Levi, maar voor het overige nil nove, zie eerder, enz. Ceterum : als je graag politici hebt die in de ware wereld staan, ipv in die van de politique politicienne, kun je hopelijk ook begrijpen dat ze ’n politieke praatshow al ’s laten staan, of niet altijd voorrang geven aan het same old same old journaille. Ik vind het bv. uitermate boeiend hoe politici tgw. hun weg zoeken naar ‘de betere kanalen’ om contact mee te hebben. Al komt Verhofstadt’s “8JV” worp (kostprijs : 500.000 euro) me toch als propagandistisch over, ja zelfs als “wanhopig erover”…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 larie

Oh..staan ze bij gratis ook in de rij in Belgie net zoals in deze regio @S’z ?

  • Vorige discussie