DATA - Dat politiek voor ouwe lullen is, is allang niet meer waar. Maar nog nooit was de Kamer zo jong als nu.
Het volk heeft gesproken en het volk wilde blijkbaar jonkies in de Kamer. Met een gemiddelde leeftijd van 44 en vier maanden is de nieuwe Tweede Kamer jonger dan ooit. Het is nog niet de definitieve lijst, dus de gemiddelde leeftijd kan nog wat omhoog of naar beneden.
Opvallend is de relatieve frisheid van de CDA-fractie. Alleen de tweemansvrouwformatie van de PvdD is jonger. Goed, de partijen ontlopen elkaar niet zoveel, behalve natuurlijk de tweemansfractie van 50Plus. Die zijn, surprise, surprise, juist wat ouder. Als de G500 nou eens meedoet de volgende keer, kunnen we weer een record verwachten. Jammer genoeg is Jesse Klaver (GroenLinks) niet in de fractie gekomen (hoewel de voorkeursstemmen nog niet bekend zijn): dat zou de gemiddelde leeftijd met een decennium naar beneden trekken.
Zie onderstaande grafiek voor de verdeling. Met daaraan gekoppeld de vraag: is het gezien de enorme hervormingsagenda die voor ons ligt van belang hoe oud de Kamerleden zijn? Zouden we niet beter af zijn met een gerontologisch verantwoorde samenstelling – indachtig dat ervaring met de jaren komt?
We zijn overigens druk aan het tikken en crunchen. Nog veel meer analyses volgens, so stay tuned.
Foto flickr cc PvdA
Reacties (4)
Maar straks wordt het nog jonger. Als een kabinet geformeerd is, dan verdwijnen vaak wat senior kamerleden naar een kabinetspost. Meestal vervangen door een jongere, nieuwe kandidaat.
Dus dan die calculatie opnieuw maken.
Maar “where is the beef?” Het kan zijn dat het parlement jonger wordt, maar om een reactie te citeren: is de klimaatverandering de oorzaak?
Wat zegt het precies?
Je kunt zeggen: de evenredigheid van de vertegenwoordiging neemt af, want de bevolking vergrijst juist.
Je kunt ook zeggen: je moet levenswijs en streetwise zijn, anders kun je geen goede wetgevende arbeid verrichten.
Je kunt zeggen: de selectiecommissies voor kandidaten kijken meer naar het plaatje dat iemand produceert op de televisie, dan naar iets anders.
Kortom, mooi werk, maar waar gaat dit precies over?
Dat is dan toch de volgende stap. Dit is een feitelijke constatering. Een patroon is zichtbaar.
Daarna discussie over wenselijkheid en mogelijke oorzaken.
En om gelijk op het eerste punt maar even een schot voor de boeg te doen: ik denk dat verdere verjonging niet wenselijk is. Dan is er inderdaad te weinig levens- of maatschappelijke ervaring in de kamer aanwezig om de discussies voldoende diepgang te geven.
Overigens ik dit de verdeling naar groepen van 10 jaar van het nieuwe parlement:
Leeftijdsgroepen Totaal
20tm29 — 4
30tm39 — 40
40tm49 — 68
50tm59 — 31
60tm69 — 7
Totaal 150
onder en boven zit er dus ook te weinig representatie.
Jesse Klaver van GroenLinks (1986) komt bijna zeker ook in de kamer. Via een restzetel. http://2012.groenlinks.nl/mensen/jesse-klaver