Jeltsin wankelt, Poetin dicteert

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het kan verkeren. Vadertje Poetin die “Batka” Loekasjenko keihard duidelijk maakt wie de baas is. Geen hogere gasprijs betalen? Dan geen gas. Olie aftappen? Dan geen olie.

De almachtige Poetin – een toonbeeld van kracht – dicteert, Loekasjenko – het ondeugende, kleine broertje – moet luisteren. Rusland voelt zich sterk dankzij de rol van energieleverancier, Wit-Rusland is geïsoleerd en hulpeloos.

Wat een verschil, bedacht ik me, toen ik dit filmpje zag. Loekasjenko moet de wankelende, brabbelende Jeltsin in evenwicht houden. Verbaasd staart de toenmalige president naar zijn papieren: pagina 2 is leeg. ,,Is dit het einde ofzo?”, vraagt Jeltsin en hij herhaalt de slotzin maar.

In tien jaar van een chaotisch land met een lachwekkende, onevenwichtige president naar een energiegrootmacht met een keiharde leider. Het kan verkeren.

Zie ook: Remco’s Rusland

Reacties (5)

#1 Joost

Voor de gemiddelde Rus is het leven de afgelopen jaren volgens mij wel beter geworden. Dus hoor je ze niet klagen.

Jeltsin wordt toch vooral herinnerd als een dronkelap. Poetin was wat Rusland na zijn aftreden nodig had: een sobere, niet al te charismatisch persoon. Maar nu ontpopt hij zich tot een (aspirant?) dictator.

Maar wel een verlicht dictator vergeleken met Loekasjenko. Of heb ik het mis?

  • Volgende discussie
#2 Mark

Was Jeltsin dan alleen maar lachwekkend en onevenwichtig?

Overigens kun je ook direct naar je blogpost verwijzen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Nou, hij heeft wel zo’n beetje in zijn eentje de augustusrevolutie gestopt, die ons in een nieuwe koude oorlog had kunnen storten… Dus enig krediet verdient hij wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Remco

Hij was toch vooral lachwekkend en onevenwichtig. Maar enig krediet… daar kan ik mee leven. Laten we het daar dan maar op houden.

(Direct naar post verwijzen heeft niet zoveel zin. Gaat juist om verwijzing naar het hele blog, waar je meer aantreft over Rusland e.d.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Ik denk dat die beelden van een onevenwichtige Jeltsin ook minder zeggen over de ontwikkeling van Rusland, alswel de aftakeling van Jeltsin. Ik herinner me nog Hoe Jeltsin Gorbachov schoffeerde voor de TV door hem te wijzen wat hij moest vertellen en dit laat ook een heel ander beeld zien.

  • Vorige discussie