JeePee de Euro Idol?

“He is somewhat soft-spoken and obscure continent-wide — characteristics that might be a plus, given that he has relatively few enemies”.

europa president kans_300 Foreign Policy pijpt onze premier omhoog naar het Europese presidentschap door hem vooral te downplayen. Obscuur, saai, onuitgesproken: een prima kandidaat voor Europa zo redeneert het politieke ezine. In een intrigerend tabelletje waarbij potentiële presidentskandidaten kunnen scoren op o.a. “saaiheid”, “afkomstig uit een klein land” en “het spreken van frans” gooit Balkenende hoge ogen. Maar nadere bestudering roept toch ook weer vragen op. Zo wordt Spanje met 45 miljoen inwoners bestempelt als een klein land en haar vorige premier Aznar als anti-oorlog? Waarom staat de kersverse Navo-secretaris Rasmussen er überhaupt tussen? Dergelijke strategische (anti-)Idol verkiezingen kennen vaak een verrassende uitkomst, kijk naar de Nobelprijs voor de Vrede. Misschien is daarom de enige juiste conclusie dat de toekomstige Europese president in ieder geval niet in het FP tabelletje staat? Misschien dat de Verenigde Staten van Europa het ooit nog meemaken dat de burgers rechtstreeks hun president kunnen kiezen, dan hielden we ons tenminste bezig met peilingen in plaats van mystieke lijstjes.

 1. 4

  De tweede positie in de USE is van veel meer belang: High Representative Foreign Affairs and Security Policy (HR FASP). De essentie van de Lisbon Treaty schuilt in dit beleidsgebied, dat in feite de nationale soevereiniteit opheft. Dus ook in deze post. De USE wordt een ‘legal entity’, krijgt een eigen European External Action Service (EEAS) die alle 120- plus delegaties van de Europese Commissie zal overnemen met 1500 m/v personeel. De nieuwe HR komt ook aan het hoofd van de nieuwe European Defense Agency, waaronder ook de ‘permanent structured cooperation’ groep van landen die hun defensie-kracht zullen bundelen in het eerste USE leger. En dan nog eens de bevoegheid om namens de USE verdragen te onderhandelen en tekenen. Alsof dat nog niet genoeg is gaat de HR FASP leiding te geven aan het nieuwe European Voluntary Humanitarian and Aid Corps’.

  JeePee – geschikt/ongeschikt? Wellicht als hopman van het Volunteers Corps?

  Coughlin in de Telegraph tipt Schauble voor deze positie.

  http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/concoughlin/6278686/Worried-about-President-Blair-of-the-EU-It-may-be-about-to-get-even-worse.html

  Dan maar een two-speed militair Europa met een eigen Defense Agency. Dat moet een Duitser wel toevertrouwd zijn. Is daarin wel plaats voor een uitgewoond Brits leger?

 2. 13

  Eens. Het wordt hoog tijd dat Europes burgers kunnen kiezen voor Brussel.

  De Europese Commissie werd al benoemd in allerlei achterkamertjes waar wij het bestaan niet eens van weten.

  Nu wordt, op voorwaarde dat het Verdrag van Lissabon getekend wordt, ook die nieuwe functie van voorzitter van de raad van ministers ingesteld. En de voorzitter daarvan wordt benoemd in een of ander Brussels achterafkamertje.

  Het is een mistig spel dat daar gespeeld wordt en heeft helemaal niets met democratie te maken.

  Hoe kan de EU nog geloofwaardig tegen Afghanistan of China zeggen dat eerlijke verkiezingen en transparantie zo belangrijk zijn?

 3. 16

  Spanje is een klein land omdat het niet een van de grote landen (namelijk Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanie) is waarvan vermoed wordt dat ze teveel macht krijgen met een mannetje met zo een belangrijke positie en waar de overgebleven grote landen dan weer jaloers op worden.

 4. 18

  Ik kan me nog een tijd herinneren dat het idee van een europese voorzitter nog helemaal niet geaccepteerd was in Nederland. Maar ach, als we heb kunnen leverren is het prima voortaan?

 5. 21

  @15: Leek me ook wel een voor de hand liggende keuze. Zijn landje was ook 1 van de weinige dat zomaar in 1 keer in een referendum voor de Grondwet stemde (zelfs nadat hij met aftreden had gedreigd). Verder voldoet hij aan alle voorwaarden, dus een beloning is op zijn plaats.