Japan heeft nieuwe troonopvolger

Tot groot genoegen van de conservatieve Japanners en ongenoegen van de hervormingsgezinden is er een paar uur geleden een zoontje geboren. De nieuwe troonopvolger, het kind van de jongere broer van de huidige troonopvolger, zal hoogstwaarschijnlijk de hervormingen in het keizerlijke Japan voor minstens tientallen jaren uitstellen.

De afgelopen 40 jaar was er namelijk geen jongen geboren in de koninklijke familie. Daarom gingen er stemmen op om het keizerschap ook open te stellen voor vrouwen. Het Japanse volk stond hierachter, maar conservatieve groeperingen blokkeerden dit onder het mom van de traditie en het enige pure Japanse instituut in stand houden.

De mannelijke lijn van troonopvolgers gaat namelijk al 2000 jaar terug, zonder ooit onderbroken te zijn geweest.

Maar de hervormingsgezinden kunnen gerust ademhalen, in de toekomst zal dit “probleem” vast weer optreden, want het verschijnsel maar één geslacht voort te kunnen brengen is waarschijnlijk erfelijk.

 1. 3

  Ik moet zeggen dat mijn democratische klier ook altijd een beetje jeukt als ik denk over het feit dat je alleen ergens geboren hoeft te worden om staatshoofd te worden. Dat soort dingen hoor je te moeten kopen, das de democratische manier!

  Edit: Maar natuurlijk alleen door blanke mannen of manwijven.

 2. 4

  In een monarchie krijgt één familie een gigantische uitkering die nog erfelijk ook is. De leden van die familie degenereren daardoor en dat wil ik niet op m’n geweten hebben.

 3. 6

  Erfelijk staatshoofdschap (is dat een woord?) is primitief & mag daarom verdwijnen. Een land als Duitsland of Israel kan goed uit de voeten met een net staatshoofd voor representatieve taken.
  Duurder is geen valide argument (trouwens de meeste gekozen staatshoofden voorzien hun familieleden tot de 4e/5e/6e graad niet van betrekkingen voor het leven).

 4. 7

  De japanse keizersfamilie kan je nou niet echt vergelijken met de nederlandse monarchie. W.A. en Maxima hebben ongelooflijk veel vrijheden in vergelijking met het Japanse hof. Ik vind het altijd zeer triest om te zien hoe het leven van die mensen tot in de puntjes bepaald is.

 5. 11

  We praten er al jaren over dat het wel goedkoper is om het zonder monarch te doen etc. etc., maar niemand heeft de politieke wil om er aan te beginnen. Het is bij de kiezer een non-issue. En genoeg kiezers die graag over het Koningshuis in de Story en Prive lezen…

 6. 13

  Een monarchie is een aanfluiting voor een democratie.
  Maar T.T. heeft een punt.
  De gemiddelde kiezer vindt het leuk om er verhaaltjes over in de Prive e.d. te lezen.
  Maar ja er zijn ook veel mensen die graag op R.V., Nawijn en nog wat van dat tuig stemmen.
  Misschien verdient dit land niet beter en zal deze ongein pas verdwijnen als de waterspiegel echt stijgt ;-)