Ivoriaans bedrijf dumpt gif in Amstelveen

Straatbeeld van voor de rampVandaag is de Nederlandse regering afgetreden i.v.m. een gifschandaal. Het Ivoriaanse transportbedrijf Fragitura uit Abidjan heeft een paar weken terug op verschillende plekken in Amstelveen zeer giftige olieresten gedumpt. Door de giftige dampen zijn tot nu toe drie doden gevallen en ruim 1500 mensen in het ziekenhuis beland. In de Amstelveense gemeenschap die gekenmerkt wordt door een etnische samenstelling van joden, japanners, juppen en 65-plussers is grote onrust ontstaan. Het bedrijf Fragitura dat in 2003 ook al in opspraak kwam wegens het voedsel-voor-olie-schandaal zegt dat de verantwoordelijkheid ligt bij de Nederlandse overheid en de Amstelveense gemeente. Wie meer wil lezen over dit item raadpleegt GoogleNews.

En na het lezen van de bloemrijke reisverslag Afslag Apostolov II: Amstelveen (Panzerfaust) kunt u wellicht antwoord geven op de vraag: of het rechtvaardig is dat Afrikaanse bedrijven toxisch afval transporteren naar onderontwikkelde en onrustige gebieden als Amstelveen?

 1. 1

  een etnische samenstelling van joden, japanners, juppen en 65-plussers

  Joden, japanners en 65-plussers kunnen natuurlijk van elk ras zijn. ;-)

  Overigens,

  of het rechtvaardig is dat Afrikaanse bedrijven toxisch afval transporteren naar onderontwikkelde en onrustige gebieden als Amstelveen?

  Nou ja, dan moet je ook de andere vraag stellen: gaan de Amstelveeners erop vooruit als Nigeria geen gif – tegen betaling! – meer stuurt? Denk ook aan de shipwreckers in India of de computeromsmelters in China: hechten zij meer waarde aan materiele welvaart of een schone leefomgeving?

 2. 7

  @JSK dat jij nogal luchtig doet over een mega gifschandaal waar een Nederlands bedrijf verantwoordelijk voor is. Ze hechten daar dus blijkbaar wel meer waarde aan een schone leefomgeving.

 3. 9

  Ik doe er niet ‘luchtig’ over, ik probeer de discussie op een hoger niveau te tillen ipv het ‘kijk eens wat wij die arme negertjes eens aan doen!’-stramien.

 4. 11

  Nouja… alsof het shipwrecken in India een vorm van afvalverwerking is: het is gevaarlijk en vies werk, maar wel een bron van inkomsten.

  Het artikel maakt de context van deze giframp niet duidelijk – jammer genoeg – maar ik kan mij best voorstellen dat er een economische activiteit aan ten grondslag lag.

  Voor velen is een schoon milieu nog altijd een luxe artikel.

 5. 16

  Tsja.. Even om de details recht te trekken. Er zit helemaal niemand in amstelveen. Alleen een meisje achter een brievenbus. Dat doet zij voor vele andere, gelijksoortige brievenbusfirma’s