Israel heeft afgelopen donderdag abrupt een radiostation gesloten dat werd gedreven onder gezamenlijk Israelisch-Palestijnse leiding en dat een platform gaf aan mensenrechten- en vredesorganisaties.
De sluiting van radio Kol haShalom (Gehele vrede) vond plaats nadat het lid van de Knesset Danny Danon (Likud) daarop in september had aangedrongen omdat het station zou ‘ophitsen tegen Israel’ en ’tegen democratisch genomen besluiten was’. De sluiting moet gezien worden tegen de achtergrond van het brede offensief dat in Israel de laatste jaren plaats vindt tegen alles wat links en voor een vergelijk met de Palestijnen is.
Het radiostation in kwestie is een joint venture van de NGO’s Biladi (Palestijns) en Het Joods-Arabische Centrum voor Vrede (Israelisch). De naam Kol haShalom is gekozen als een eerbetoon aan zender ‘De Stem van de Vrede’ van wijlen Abie Nathan, maar door in het Hebreeuws net een medeklinker te wijzigen is de betekenis een iets andere.
De directie van de zender wordt gevormd door het vroegere parlementslid van Meretz, Mossi Raz en de Palestijnse Meissa Bransie-Siniora. Kol haShalom zendt al zeven jaar uit en doet dat vanuit Ramallah op de Westoever, terwijl het ook in Oost-Jeruzalem een kantoor heeft van waaruit internet-uitzendingen worden verzorgd.
Het station had al eerder een brief van de autoriteiten gekregen waarin werd gesteld dat het zonder vergunning opereerde, maar geantwoord dat het werkt met een licentie van de Palestijnse Autoriteit. Afgelopen donderdag werd Mossi Raz echter op het politiebureau ontboden en daar werd hem te verstaan gegeven dat hij zou worden gearresteerd als de uitzendingen niet met onmiddellijke ingang zouden worden gestaakt. Raz gaf de zender daarop via de telefoon opdracht uit de lucht te gaan. De sluiting wordt nu verder aangevochten via de rechter.
De maatregel van de Israelische overheid is ongehoord en waarschijnlijk juridisch niet in orde. Argumenten die Raz te horen kreeg dat Israel de Palestijnse Autoriteit nooit golflengtes heeft toegewezen, raken kant nog wal, omdat de Akkoorden van Oslo de PA in dat geval het recht gaven zich zelf frequenties toe te eigenen.
Ook het argument dat de zender deels in het Hebreeuws uitzendt en daarom een Israelische vergunning nodig zou hebben, is onzin. Immers dan zou, zoals Raz zei, de Iraanse uitzending van Kol Israeel, de staatszender, ook een vergunning nodig hebben van Iran.
Het optreden van de Israelische politie is verder ook opmerkelijk omdat de radiozender van de nederzettingenbeweging, Arutz 7, al sinds jaar en dag zonder vergunning opereert zonder dat er ooit een haan naar heeft gekraaid – zelfs niet nadat bleek dat de frequentie van Arutz 7 interfereerde met die van het vliegveld Ben Gurion.
Reacties (7)
Ik heb het al vaker gezegd, maar hier nog niet geloof ik. Luister niet naar wat Israël zegt, maar kijk naar wat Israël doet en je kunt maar één conclusie trekken. Israël is absoluut niet geïnteresseerd in vrede.
Freedom of speech fucked.Vevang America in de tekst door Israel
http://www.youtube.com/watch?v=1Znb8dRascg
Het gaat echt de goede kant uit met de vrijheid van meningsuiting en vrije nieuwgaring in “de enige democratie in het M.O”.
http://www.indexoncensorship.org/2011/07/israels-anti-boycott-law-a-grave-threat-to-free-expression/
Israel heeft kennelijk veel geleerd tijdens WO2. Hitler verbood ook iedere vorm van kritiek op zijn beleid.
Een smakeloze vergelijking die alleen maar afleidt van het punt dat je wilt maken. In China verbieden ze ook kritiek op het beleid. Als je Poetin en z’n partij bekritiseert, krijg je de FSB of de maffia op bezoek (Anna Politovskaja, iemand?). Dus waarom is het nodig om Hitler erbij te halen, anders dan om te treiteren?
Idd,Rusland en China.
Ook van die lekker functionerende democratieen,droevig dat het al zo ver gekomen is met Israel.
Radio Taqiya?