Israëlische soldaten die weigeren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het zijn er inmiddels 397 die niet meer willen dienen in de bezette gebieden.

” We, who sensed how the commands issued to us in the Territories, destroy all the values we had absorbed while growing up in this country “.

u kunt er ook een petitie tekenen,
tot nu toe: 2728 israëliërs en 6581 niet-israëliërs.

0

Reacties (6)

#1 nathan

Elke Israeli denk ik moet een legerdienst van 4 jaar, klopt dat ? Dat is veel. Plus, heb ik gehoord, krijgen ze geen of bijna geen uitkering. Na de legerdienst word je reservist (iedereen ?), en kan je dus steeds opgeroepen worden (weer met loonverlies tot gevolg).
Wat ik steeds vergeet is dat Israeli’s natuurlijk ook gelovig zijn. Op tv gezien, op vraag van een reporter : “is het niet makkelijker dat jullie 5000 joden verhuizen, ipv de 40.000 palestijnen hiernaast ?”, “Joden zijn de minderheid, maar daarom zijn wij ook het uitverkoren volk, het is niet aan ons om te beslissen, maar aan god”. Euh ja, en dat was dus een reportage van vier jaar geleden zeiden ze achteraf. Deze situatie is al bezig sinds ’67, wanneer de Israeli’s de gebieden bezet hebben en beginnen te kolonialiseren …

  • Volgende discussie
#2 nathan

wat ik bedoel is dat doordat de internationale gemeenschap, en vooral de US dan, zo’n toestand oogluikend toelaat (eigenlijk zelfs subsidieert), het alleen maar erger kan worden. Ik vrees eerlijk gezegd het ergste …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Die dienstplicht (die ook voor vrouwen geldt) legt een zware druk op de israelische samenleving. Zo vrij we hier in nederland ons kunnen afvragen wat we werkelijk met ons eigen leven willen zijn de mensen in israel niet. Die gemeenschapszin daar is behoorlijk beklemmend, maar ook wel begrijpelijk gezien de permanente dreiging vanuit de arabische wereld.
Ik denk dat je je vergist als je zegt dat alle israeliers gelovig zijn, dat is zeker niet zo. De joden noemen zichzelf het uitverkoren volk, moslims vinden dat hun godsdienst superieur is en uitgebreid dient te worden. Iedere religie heeft dit soort gevaarlijke egocentrische aspecten inzich.

Er zullen ongtwijfeld nog veel doden vallen in Palestina en Israel, maar ik denk dat een Palestijnse staat dichterbij is dan ooit. Zelfs die Texaanse boer Dubya zegt hardop dat de palestijnen een staat moeten krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Oja, over die 4 jaar dienstplicht, dat weet ik niet precies, wat ik wel weet is dat die dienstplicht allerlei activiteiten kan inhouden. Zo werken vrouwen vaak in de bewaking.

Je moet sowieso in die diensttijd continu een wapen bij je dragen. Zodoende zijn er in de discotheken bijvoorbeeld speciale kluizen voor wapens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Grobbo

Dat hebben ze in Amsterdam ook tegenwoordig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 nathan

Dat godsdienst-aspect is inderdaad voor beide zijden vrij belangrijk. Als gelovige kan je net zelfmoord-aanvallen doen, omdat je dan in de hemel komt met 7 maagden of wat maken ze die arme mensen wijs (ik bedoel dit minder denigrerend dan het klinkt).

En ik denk dat als er iets gaat gebeuren, het ofwel de verkeerde kant uitgaat, ofwel eindelijk die Palestijnse staat er komt (wat de internationale consensus lijkt te zijn, maar dat betekent op zich niks). Dus in die zin is de Palestijnse staat misschien dichter bij dan ze ooit geweest is ;-)

En, effe terzijde, dat is mijn persoonlijke probleem met godsdienst-beleving : de meeste zijn per definitie onverdraagzaam naar andere vormen of interpretaties. Wat ik toch een beetje weird vind.

  • Vorige discussie