Islamisten krijgen klop in Bangladesh

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Parlementsgebouw van Bangladesh (Foto: Flickr/bengal*foam)

Aanvankelijk leek het er even op dat Bangladesh na twee jaar militair bewind helemaal terug bij af was. Gisteren waren er verkiezingen met dezelfde twee hoofdrolspelers als in de afgelopen twintig jaar. Maar de verwijdering van bijna dertien miljoen niet-bestaande kiezers uit de registers heeft wel degelijk iets opgeleverd: een duidelijke uitslag. De seculiere Awami League heeft deze verkiezingen verpletterend gewonnen.

De voorlopige uitslagen geven de Awami League van Sheikh Hasina 255 van de 300 zetels in het parlement. Hasina’s eeuwige rivale Khaleda Zia van de Bangladesh National Party (BNP) krijgt er 32. De fundamentalisten van de Jemaat-e-Islami, bondgenoten van de BNP, houden twee zetels over. De BNP heeft al geprotesteerd tegen de uitslag, maar volgens de 200.000 lokale en westerse waarnemers is de uitslag geloofwaardig.

De BBC rapporteert een opgewekte sfeer bij de verkiezingen, waar twee jaar geleden nog sprake was van geweld. Dat was indertijd de reden voor het leger om in te grijpen, met stilzwijgende steun van de internationale gemeenschap. De militairen hadden gehoopt dat nieuwe gezichten de indertijd meteen aangekondigde verkiezingen van gisteren zouden domineren, maar stuitten op onbreekbare weerstand van Awami en BNP. Met zo’n duidelijke uitslag kan de winnaar zich in elk geval niet meer achter obstructie door de ander verschuilen mocht ze de verwachtingen niet waar kunnen maken.

Reacties (2)

#1 Martijn

Ik neem aan dat de hoop nu is dat Bangladesh kan aanpikken bij landen als India en Thailand wat betreft de economische groei?

  • Volgende discussie
#2 Sjaak

Laat wel zien hoe “extremistisch” moslimlanden zijn. Mensen kiezen echt niet voor geloofsfundi’s die enkel verkondigen wat slecht is en wat niet!

  • Vorige discussie