Is Google jumping the shark?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Google, de zoekmachine die een paar jaar geleden uit het niets verscheen en iedereen verbaasde met prima resultaten gaat naar de beurs en hoopt daar meer dan 2,5 miljard dollar mee op te halen. Dat is geld dat Google de komende tijd hard nodig zal hebben in de zoekmachine-oorlogen die de komende twee jaar gevoerd zullen gaan worden.

Yahoo kocht recentelijk Inktomi, AllTheWeb en Alta Vista – Voor wie het niet weet: Andere zoekmachines die goed zijn of waren – en is klaar voor de strijd. Gigant Microsoft heeft ook al aangegeven af te willen van aangekochte zoektechnologie en zelf een volwaardige zoekmachine te gaan ontwikkelen. Wanneer ik u vertel dat de concurrenten nu al huiveren bij het idee dat Microsoft die zoektechnologie wel eens standaard zou kunnen gaan inbouwen in het nieuwe Windows Longhorn, heeft ook meteen een idee van de heftigheid van wat komen gaat. Het wordt oorlog.

Voeg daarbij ook nog het gegeven dat er dit jaar een handvol uitermate ambitieuze nieuwkomers bij komt en het moge duidelijk zijn: Zoeken op internet zal behoorlijk gaan veranderen de komende twee jaar. Zie ook: Search upstarts storm Google’s gates

Vreemd genoeg hoor je niet veel uit de Google hoek behalve dan de beursgang en het feit dat ze dikke winst maken. En natuurlijk over de hobbyprojecten waar men zich daar mee bezig houdt zoals de gratis king-size webmail GMail en het sociale netwerk Orkut.

En juist over deze beide spin-offs is commotie ontstaan waar het de privacy van de gebruikers betreft: Gmail zou privacy schenden doordat het emails scant en aan de hand daarvan advertenties wil tonen, en bovendien mail wil bewaren. Een hele rits privacy organisaties heeft al een open brief naar Google gestuurd om hun bezwaren uiteen te zetten.
Zie ook: Free Web-based E-mail Services Can Cost You Some Privacy

Ook Orkut ligt onder vuur van privacy beschermers, maar wordt vreemd genoeg wel met open armen ontvangen door de internet en Tech-gemeenschap. Je kunt je daar aanmelden en dan aangeven wie je vrienden zijn en wat je doet in het dagelijks leven. Best geinig natuurlijk, maar Orkut bewaart alle emails die je via de site verstuurt, en het is een fluitje van een cent om te achterhalen met wie je allemaal bevriend bent of was. En dat niet alleen, Orkut eigent zich ook de rechten op door leden verzonden materiaal toe:

By submitting, posting or displaying any Materials on or through the orkut.com service, you automatically grant to us a worldwide, non-exclusive, sublicenseable, transferable, royalty-free, perpetual, irrevocable right to copy, distribute, create derivative works of, publicly perform and display such Materials. Kortom, alles wat je verstuurt wordt ook eigendom van Orkut

Een uitgebreide analyse die mede als basis diende voor dit stukje werd al eerder geschreven door Karin Spaink: Orkut spot met privacy en auteursrecht.

Wat zorgwekkend is, is dat Google heeft aangekondigd dat het de inhoud van Orkut in de zoekresultaten wil integreren. Dat zou het makkelijker maken om personen te vinden, ook al wíllen die mensen misschien helemaal niet worden gevonden. De grens tussen zoektechnologie en een database met persoonsgegevens lijkt te vervagen.

Het heeft er alle schijn van dat Google broedt op een manier om zoekresultaten persoonlijker te maken, maar zonder de keuze voor het al dan niet geven van persoonsinformatie bij de gebruiker te leggen is dat een zorgelijke ontwikkeling. Betere zoekresultaten zouden fijn zijn, maar niet tegen elke prijs.

Robot Exclusion Protocol – A story about the Google of the future.
Wat is jumping the shark?

0

Reacties (10)

#1 Siquo

Ik heb mijn retina-informatie, gescande vingerafdruk en private pgp-key ook maar op orkut gezet, dat is handig.

 • Volgende discussie
#2 mark

Spannond, keiharde concurrentie om world domination-tm. Totdat er eentje wint zullen de consumenten het allemaal best vinden qua privacy want zo’n harde concurrentiestrijd betekent alles gratis en innovatieve leukigheidjes.

[goeie site dat jumptheshark, ik had em in een ver verleden al eens besurft,
http://www.jumptheshark.com/s/seinfeld.htm
”The show jumped when Elaine’s hair changed from the classic, half up, four inch high poof on top. The day I clicked on Seinfeld and saw her with straight hair, I knew I’d never watch again.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Grobbo

@siquo: Dat is heel verstandig, want alleen vrienden lezen jouw informatie en die kun je wel vertrouwen. Toch? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Grobbo

Oh, ik vind hier een overzichtje van wat Gmail allemaal kan/is

Voor de liefhebber uiteraard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 floppie

De bioloog en columnist Plasterk heeft zijn DNA wel online staan. Da’s makkelijk om te zien of hij de misdaad pleegde.

http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/index.shtml?2785571+2848316+3855435+4521478

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Tyrone Slothrop

-Je kunt je daar aanmelden en dan aangeven wie je vrienden zijn en wat je doet in het dagelijks leven.

Je kunt je daar helemaal niet aanmelden. Stel je voor…dan krijg je al dat rapalje over de vloer. Dat wil je niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lilith

Nee inderdaad, voor Orkut moet je vrienden hebben die je uitnodigen. En waarvoor/voor wat?!? Dat vraag ik mij elke keer weer af als ik er kijk …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Tyrone Slothrop

about me: Klein, blond, ruwe bolster, blanke pit.
relationship status: committed
ethnicity: caucasian (white)
humor: obscure
sexual orientation: straight
fashion: contemporary, natural
smoking: regularly
drinking: occasionally
pets: i love my pet(s)
living: with partner
webpage: https://sargasso.nl

Ik vind het altijd zo jammer dat vrouwen niet een beetje bi-curious zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lilith

Tja, ach … Ach, tja. Het leven gaat niet altijd over rozen en niet altijd zoals je het zou willen. Maarrrr .. hoop doet leven (heb ik ooit eens gehoord).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Tyrone Slothrop

Vanwege foto 3 zou ik u wel als vriendin willen hebben. Maar ik heb al een vriendin.

 • Vorige discussie